Гражданска отговорност, зелена карта, пътуване в чужбина?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Re: Гражданска отговорност, зелена карта, пътуване в чужбина

Мнениеот Aprilia » Чет 13 фев 2014 17:23

T.k пътувам доста, да докладвам. От Януари пътуване от БГ до Италия, никъде не са ми искали зелена карта, словенците на влизане в Словения ми погледнаха стикера за гражданска :eek явно знаят какво да гледат, не ми искали полица или друго, само талона на колата. От януари съм в Италия имам 2 спирания, сефте не са ми искали зелена карта, на едните им предложих и казаха че няма нужда, т.е леко полеко се научават че не трябва да искат. Миналата седмица ходих до Франция, спряха ме във Франция малко след границата, никой не ми искал зел. карта, само талон, книжка и лична карта. Спряха ме обаче в Швейцария, където МИ ПОИСКАХА зелена карта, (както и технически преглед на колата ?!?!?!!?, за първи път ми го искат някъде в Европа.... не че разбраха нещо от него де ама...) там не било ЕУ, не знам френски, та опитах се нещо на английски да им обесня, но не се получи, добре че имах картата че иначе ме чакаше разправия.
Общо взето виждам прогрес в тази насока и ако пътувах само 1-2 пъти инцидентно извън БГ и аз не бих правил зелена карта, виждам че повечето вече са наясно със закона. При мен е оправдано да правя, защото аз повечето време съм извън бг и предпочитам да се презастраховам срещу проблеми пък и ми е по-спокойно, но реално ако се пътува рядко не си заслужава да се дават 50-тте лева отгоре. Просто ако имате път към Швейцарско, имайте едно на ум.

Потребителски аватар
Комшията
Автомобил: Passat B5.5
Двигател:

Мнениеот Комшията » Пет 14 фев 2014 16:09

.

Последна промяна от Комшията на Нед 16 фев 2014 9:22, променено общо 3 пъти.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 15 фев 2014 16:18

Дай да уточним какво значи Европа и след това пиши подобни недомислици.
Вече колегата ти е писал за Швейцария и ще го допълня, че в Украйна и Молдова също изискват и то на границата Зелена карта.
Не разбирайте под Европа Европейския съюз. В Европа има още много държави. :cool

Потребителски аватар
Комшията
Двигател:

Мнениеот Комшията » Съб 15 фев 2014 19:12

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Дай да уточним какво значи Европа и след това пиши подобни недомислици.
Вече колегата ти е писал за Швейцария и ще го допълня, че в Украйна и Молдова също изискват и то на границата Зелена карта.
Не разбирайте под Европа Европейския съюз. В Европа има още много държави. :cool

Швейцария никога не е била от част от Европейския съюз и няма да бъде никога,не напразно искат да и наложат санкции за това.Тази държава е съвсем друга бира и няма какво повече да коментирам за нея.
Държави които се развиват под сянката на Русия едва ли някога ще влязат в Европейския съюз,надали докато Путин е жив.Ако ти броиш Украйна и Молдова за държави от Европа то това са твои мисления и разсъждения.Не знам колко български граждани отиват да работят и живеят в посочените държави определено не са много,щом български тираджии и досега не смеят да приспят по пътищата на тези две държави прави си сметка.
Мнението ми е за държави в които живеят и пътуват болшинството от от нашата страна.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 15 фев 2014 20:22

С този ник "комшията" и аз се съмнявам какъв европеец си.
Ако искаш да те светна: Геометричният център на континента Европа се намира в Западна Украйна, община "Рахив".
А това, какво си мислиш кое е Европа е право на твоето лично мнение и фантазии. :mhihi
Извинявам се за отклонението, но на някои трябва да им се доуточни какво значи Европа.

Потребителски аватар
Комшията
Двигател:

Мнениеот Комшията » Съб 15 фев 2014 20:40

Ок разбрах благодаря свободен си да пътуваш до Украйна и назад колкото ти душа пожелае.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Съб 15 фев 2014 20:47

Посочих Швейцария т.к пише че е част от споразумението за гражданската отговорност и реално би трябвало да важи и там, на границата не са ми я искали, искаха ми я при проверка на слизане от магистралата близо до Фрибург, пътни полицаи с едно бяло БМВ без обозначения :screwy Спряха ме за рутинна проверка

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 15 фев 2014 23:52

Комшията написа:свободен си да пътуваш до Украйна

Не си този, който ще ми дава свобода къде и как да пътувам и точно в Украйна пътувам безпроблемно защото лично познавам посланика и високопоставени личности там и пътниците в самолета не са цървули, като тези пътуващи в ЕУ-то както се изразяваш. :mrgreen
Братовчед на мой приятел и то българин ръководи верига от заведения в Екатеринбург, Русия (Свердловск) и заплатата му ще те изненада особено. В Германия за същата длъжност се плащат поне 30% надолу.
Ти в Европата си бачкай за колкото си се цанил и не давай смешни определения. :no

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Нед 16 фев 2014 8:44

Комшията написа:Официално без зелена карта в Европа.

Наредба 24 гласи, че може да се пътува без т.нар. зелена карта в страните членки на ЕС, ЕИП, Швейцария, Сърбия, Андора.
Зелена карта ще бъде нужна за страните членки на съюза Зелена карта, където влизат много европейски държави, като Русия, Украйна, Македония.
Недей да подвеждаш хората, че ще им изкараш някоя глоба.

Потребителски аватар
Milanov
Автомобил: passat B6
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот Milanov » Сря 19 фев 2014 14:58

http://www.cars.bg/news/news/view/12262/Grazhdanskata-otgovornost-veche-e-validna-v-celiya-ES

Гражданската отговорност вече е валидна в целия ЕС Т. нар. "зелена карта" вече не е необходима за свободното придвижване в рамките на съюза 14 февруари 2014

От 14.02.2014 всички българи могат да управляват автомобилите си спокойно в границите на Европейския съюз /ЕС/ и без т. нар. "зелена карта", ако имат сключена задължителната застраховка Гражданска отговорност. Промяната стана възможна след решение на Комисията по финансов надзор.

Гражданската отговорност - валидна в ЕС и без Зелена карта
За да не бъдат заблуждавани водачите, на самата полица ще бъде изрично записано, че тя важи в рамките на ЕС. Този вид задължителна застраховка осигурява покритие за цялата територия на ЕС, Европейското икономическо пространство, както и за всички държави, които са страни по многостранното споразумение (Андора, Сърбия и Швейцария).

Промяната няма да повлияе на цените на застрахователната полица.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Сря 19 фев 2014 15:59

Тук има достатъчно грамотни юридически колеги и нека внесат яснота какво ще се случи, ако ГО е сключена при условие, че автомобилът няма да напуска територията на Република България. Много е важно защото са възможни много лоши последствия!!!!!! :banghead

И относно Украйна съм длъжен да подчертая на колегата с особеното си мислене, че всички наши и чуждестранни медии я наричат Европейска държава и недопустими случващите се там трагични събития!!!!! :cry

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Сря 19 фев 2014 16:36

Факт е че ако избереш отметка да имаш Зелена карта в сайта на SDI и цената се променя, така че според мен докато могат ще жилнат колкото може повече хорица, които не знаят за промяната :)

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Чет 20 фев 2014 11:58

Говорих със специалист и той каза, че за ЕС не е нужно доплащане за зелена карта. За останалите страни обаче е абсолютно желателно да имате такава защото са възможни огромни неприятности вкл. задържане под стража, конфискация на автомобил или недопускане на територията на дадена държава.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 20 фев 2014 13:09

Нищо лично, но това, което си написал
KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Говорих със специалист и той каза ...
звучи точно като ЕЖК.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 20 фев 2014 13:53

Не знам колко пъти трябва да се дискутира този въпрос. Включително се публикуваха официални становища на Комисията за застрахователен надзор. Какво още трябва да се напише, за да спре да се чопли една и съща тема безкрайно?

Върни се в “Пътеводител”