Месечният доход - отражение на автомобила, който караме...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
bobbby11
Автомобил: Seat Toledo GT
Двигател: 2.0 2E 1994

Re: Месечният доход - отражение на автомобила, който караме.

Мнениеот bobbby11 » Вто 31 дек 2013 0:02

За хора, които си карат колите по година-две, както и за някои професии / например бакшишите / - скоростта на обезценяване има значение...

Мен лично - последното нещо, което би ме интересувало при покупка на автомобил е дали "държи цена" /освен като показател за качество и надеждност/...
Според мен кола се купува, както се жениш :mhihi ... Не го правиш с мисълта, че е за 2-3 или 5-6 години... Купил съм си колата преди повече от 12 години за 7000лв. Щом ми е служила вярно досега /и продължава/ и ми е кеф да я карам - какво значение има за колко бих могъл да я продам сега ???... Дали за 1000-1500-2000лв. - все в гъз... За всяка подобна сума - тя ще е "подарък" за новия собственик... /имайки предвид състоянието/...

А що се отнася до разни "хитрости" в разсъжденията на колегите по-горе... Колата си е "удоволствие, удобство и глезотия" /ако не си изкарваш парите с нея/... Демек - винаги си финансово "вътре"... Въпроса е "вътре"-то да е пренебрежимо спрямо доходите ти и да ти пречи минимално както за другите "необходимости" в живота, така и за останалите "удоволствия"... :beer

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 31 дек 2013 0:40

bobbby11 написа:За хора, които си карат колите по година-две, както и за някои професии / например бакшишите / - скоростта на обезценяване има значение...

:th_up
Отделно че колите които "държат" някаква цена са доста по-скъпи при първоначално закупуване, това да отидеш и да платиш 2-3-4 хил.лева в повече за автомобил с презумцията че ако решиш да го продаваш някога незнайно кога ще ти държи висока цена е ... :screwy
Купуваме автомобили, близки по-клас и година, аз купувам за 3 той купува за 6, след 5 години ги продаваме, аз за 800 той за 1500 :mhihi голема далавера.

Пример: аз си купих моята кола за 5000 преди почти две години, няколко месеца след мен колежката си купиха Пасат 2,3 V5 за 9000, моята е 2000г. тяхната е 2002г. моята е на 14 тяхната е на 12.
Айде да предположим че ще ги караме общо пет години, тогава моята ще е на 17 а тяхната на 15, е... колко ще струва тоя Пасат който държи някаква цена, тогава?
ОК, да предположим че моя курник ще струва 1000лв.(символично),колко ще загубя 4000
Пасата който е купен за 9000 колко ще струва... 4000 дали ще могат да му се вземат, съмнявам се, нека да са 4 все пак държи цена :smile те на минус колко ще са ?
Правим само тази чиста хипотетична сметка, за това кой колко пари е дал и каква цена му държи колата и колко ще загуби при евентуална продажба или колко е загубил още при покупката!
Taнто за кукуригу ... :smile

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Вто 31 дек 2013 12:41

forski,

от целия роман и сметките, които си изписал, единственото впечатление, с което оставам, е че твоите "приятели" и "колежки" яко ти бъркат някъде. Как може да има хора, които не си гледат работата, а тръгват да правят сметката на други хора и техните пари?

bobbby11
Автомобил: Seat Toledo GT
Двигател: 2.0 2E 1994

Мнениеот bobbby11 » Вто 31 дек 2013 13:02

Мисля, че "колегата Forski" изказва една разумна теза и използва житейски пример и цифри за да я изложи по-убедително и да я "онагледи" за по-бавно схващащите... Ако "колежката" му се разсърди - проблема си е негов... :mhihi ... Не виждам защо някой друг трябва да се припознава в примера му и да се създават драми...

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 31 дек 2013 13:26

Темата е за месечния доход,а не за това на кой каруцата се е обезценила повече :screwy

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 31 дек 2013 15:14

Bobi85 написа:forski,

от целия роман и сметките, които си изписал, единственото впечатление, с което оставам, е че твоите "приятели" и "колежки" яко ти бъркат някъде. Как може да има хора, които не си гледат работата, а тръгват да правят сметката на други хора и техните пари?

Това което съм дал е пример пряко свързан с коментарите по-горе, не влизай в излишни филми, не мисля че 12 годишен Пасат е в състояние да бръкне където и да било на когото и да било (нормално мислещ човек) :smile това е просто пример!
Много хора си купуват автомобили които не са им по-джоба, като много често една от причините е именно тази, че държали цена и едва ли не при евентуална продажба някога, щели да му вземат повече пари и нямало да са на такава голяма загуба!
И според теб ли е така, защото според мен това е абсолютна глупост, и причина да си купя кола за 5 а не да затрапя 15 в най бързо обезценяващата се стока, автомобила :smile
Няма нищо лошо човек да се радва на живота и да гребе с пълни шепи, стига да може да си го позволи, а не една нищо и никаква вещ която стои на пътя и всяка секунда става по-стара, грозна и евтина да го превръща в роб, нали...

п.п.Само да уточня че в примера който дадох, хората могат да си позволят въпросния автомобил,
по-важното е че в дългосрочен план е без значение това че си платил двойно повече за него, при всички положения ще си на загуба, дори на по-голяма от този който си е купил по-евтин такъв.

Последна промяна от forski на Вто 31 дек 2013 16:23, променено общо 2 пъти.

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Вто 31 дек 2013 15:51

След разяснението, което си направил, съм съгласен с теб. Всеки от нас познава поне по няколко такива. Най-добрият вариант е да не обръщаш внимание на такива.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 31 дек 2013 19:35

forski написа:държали цена и едва ли не при евентуална продажба някога, щели да му вземат повече пари и нямало да са на такава голяма загуба!

И да и не.Не става въпрос дали е по джоба на всеки 12 годишен Пасат,защото съм сигурен че не е.
Купих си колата с заем от банката-5 бона за 5 години.Естествено,че в най-лошия вариант,ако останех без работа в следващите 5 години е удачно да не се е обезценила на макс за да мога да си оправя заема с продажбата и.Това ми беше един от критериите при избор на кола-бавно обезценяване и евтина поддръжка+някаква здравина.
Какво се е променило за близо 9 години от тогава?Нищо.
Колата я взех на 11 години за 2000 евро + мито 1650лв.
Сега мито вече няма,но цената на 11 годишен Пасат е същата.
Да кажем,че аз без заем не мога да си го позволя.За това за мен са важни гореспоменатите условия.

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Сря 01 яну 2014 14:20

Total costs 1.470,41 EUR
Fuel 1.004,60 EUR
Vehicle costs in EUR/km 0,09
Total driven distance: 16.583 km (259.558 km to 276.141 km)
Period: 01.01.2013 until 01.01.2014 (365 days)

Това са ми разходите за предходната година. Включено е всичко - гориво,ремонти,винетка,данъци,гуми,преглед. Плюс още 250 лева за учебни дейности и експерименти свързани с газовите инсталации :Mr Green Fun .
Тотала е че тая кола ми е стъпила по около 19 стинки/км(3123 лева) за 2013-та година.Връзва ми се около 260 лева на месец.

Тази година ще е минимум 2 пъти по-голям пробега, защото от скоро пътувам по 160 км на ден, та ще видим колко ще е тотала на края на годината.

Mitko_dent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mitko_dent » Пон 10 мар 2014 17:06

Без значение нов или стар автомобил - максимум колкото месечния доход, това е. Става дума за кола за лични нужди, не професионални. Може и странно да ви звуча, но това е моята истина.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 10 мар 2014 19:32

Остава да си споделиш модела на автомобила,че с месечен доход по моите стандарти кола за скрап можеш да купиш

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Вто 11 мар 2014 9:27

Много зависи,какъв е смисъла да споделя марка и модел? Каквато и да е колата,процентното съотношение към дохода би било същото! Според мен колегата е напълно прав. Лично аз с месечения доход бих могъл да си взема пасат 5.5... Но пък Хондата ми струва колкото седмичната заплата,напълно разумен избор бих казал. За какво ти е да инвестираш в желязо? Темата не е кой колко изкарва а кой-колко е разумен,поне аз така го разбирам!

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 11 мар 2014 9:43

Зависи кой къде живее :mhihi . В Холандия един сеат 2001 някое малко Варио 1.4 ,но идеално е около 500 евро..в Бг това са 1000 лева. В малкия град 1000 лева са 2.5 месеца...по София който не е на квартира и не плаща ипотека..за него 1000 са от 2 седмици до 3(средно).... ,а за тези 1000 в Бг максимум някой голф2 и така :mrgreen

Та според пазара е,не само според дохода...и да важното е да има разум,аз примерно мога да си купя и Е60..ама ще банкрутирам :Mr Green Fun ..затова си карам старата двойка,колкото и да е ужасна :mrgreen

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Вто 11 мар 2014 11:03

Понеже изчетох темата 2 пъти забелязвам, че повече от половината изказали се тук са подкрепили твърденията си със цифри, сметки, теории, примери (даже и аз смятах къде съм според критериите описани от колегите)...
Имаше мнения от сорта "Автомобила е средство за придвижване от т.А до т.Б.!", "Обезценява се с Х лв. и съм на далавера..." и прочие...
Та имам един въпрос:
Ако автомобила, който притежавате (надявам се Volkswagen) не ви създава положителни емоции КАКВО ПРАВИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ?!
П.П.Има форуми за Икономика, Финанси,.... БГ Мама... може там да има повече почва за развитие на темата.
:lock

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 11 мар 2014 12:39

Теб кое чак пък толкова те възмути в темата, че ни прати в купом да ходим по-другите форуми, на какви изисквания трябва да отговаря кандидата който иска да пише в този форум, и особенно в раздел " Извън тената " :smile

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”