bobbby11 написа:За хора, които си карат колите по година-две, както и за някои професии / например бакшишите / - скоростта на обезценяване има значение...
Отделно че колите които "държат" някаква цена са доста по-скъпи при първоначално закупуване, това да отидеш и да платиш 2-3-4 хил.лева в повече за автомобил с презумцията че ако решиш да го продаваш някога незнайно кога ще ти държи висока цена е ...
Купуваме автомобили, близки по-клас и година, аз купувам за 3 той купува за 6, след 5 години ги продаваме, аз за 800 той за 1500

голема далавера.
Пример: аз си купих моята кола за 5000 преди почти две години, няколко месеца след мен колежката си купиха Пасат 2,3 V5 за 9000, моята е 2000г. тяхната е 2002г. моята е на 14 тяхната е на 12.
Айде да предположим че ще ги караме общо пет години, тогава моята ще е на 17 а тяхната на 15, е... колко ще струва тоя Пасат който държи някаква цена, тогава?
ОК, да предположим че моя курник ще струва 1000лв.(символично),колко ще загубя 4000
Пасата който е купен за 9000 колко ще струва... 4000 дали ще могат да му се вземат, съмнявам се, нека да са 4 все пак държи цена

те на минус колко ще са ?
Правим само тази чиста хипотетична сметка, за това кой колко пари е дал и каква цена му държи колата и колко ще загуби при евентуална продажба или колко е загубил още при покупката!
Taнто за кукуригу ...