Здравейте колеги, днес ми изгоря колоната на пасата, като отворих видях, че е оригинална 4 ома.
Също така видях, че има нещо като адаптер, който е закрепен с нитове и колоната е вградена в него. В нет-а ги видях за по 30 лв 2 броя 10 паунда де от англия. Задните пък изобщо ги няма, само предни са оригинално. Може би защото видях, че се води семейна кола, та да не пречи музиката на децата отзад ли не знам. Чудя се, май ще слагам и отзад някакви.
Имам 3 въпроса.
1. По-добре ли ще е ако ползвам колоните без тези удължители или адаптери или ще е по-уместно и добре звучащо ако си ги поръчам? То тогава трябва и друга големина на колоните с тези адаптери нали?
2. Може ли да ми препоръчате от собствен опит марка колони, които са добри и подходящи за пасата? Да речем нещо като JBL, blaupunkt, Alpina... Знам за пайнер също, но бих искал мнение от хора, които вече са ги изпробвали колоните и имат реален поглед върху това как звучат. Коя марка бихте препоръчали, като парите, които мога да отделя са от средна цена към скъпи.
3. Оригиналните на пасата, които видях са според мен мид-бас, не са двулентови, трилентови и т.н.. По-добре ли е да си придържам към мид-баса, тъй като вече има вградени високи /пищялки/ или да сложа двулентови? Отзад пак ли мид-бас плюс високи да сложа?
Благодаря предварително :)

Пасат Б5.5, въпрос за алтернатива на колоните, тип и сила
Re: Пасат Б5.5, въпрос за алтернатива на колоните, тип и сил
Пак ще ти трябват адаптери за говорителите , а ако ти се занимава можеш да ползваш оригиналните , някои колеги ги отделят от говорителите. Иначе говорителите са 16,5см , но и 17см би трябвало да влязат.
- thewolf
- Автомобил: Passat 1.9 TDI B5.5
- Двигател: AVB
yanio написа:Пак ще ти трябват адаптери за говорителите , а ако ти се занимава можеш да ползваш оригиналните , някои колеги ги отделят от говорителите. Иначе говорителите са 16,5см , но и 17см би трябвало да влязат.
Благодаря за отговора колега. 17 сантиметра като видях ми се сториха доста и много ме учуди, защото като премерих пластмасата /адаптерите/ бяха към 14.7. Кое точно трябва да измеря? Аз мерих вътрешният диаметър на колоните.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Външния се мери. Ако искаш да стане като хората си взимаш една компонентна система и чифт адаптери. Подменят се мидбасите както и високите защото ако купиш просто някакви мидбаси и ги вържеш с заводските високи на пасата не е ясно какво точно ще се получи.
Добър вариянт за директен заместител на заводските са тези:
http://aval-bg.com/products/product_id/3/category_id/6/Hertz+DSK+165
Адапторните пръстени са тия:
http://aval-bg.com/products/product_id/170/category_id/28/%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+16.5%D1%81%D0%BC+VW
Добър вариянт за директен заместител на заводските са тези:
http://aval-bg.com/products/product_id/3/category_id/6/Hertz+DSK+165
Адапторните пръстени са тия:
http://aval-bg.com/products/product_id/170/category_id/28/%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+16.5%D1%81%D0%BC+VW
- thewolf
Благодаря колега. Понеже не съм в България искам да попитам за тези 2 вида, на които попаднах, единият струва 250 лв за 2-та мидбаса плюс високите, а другите са 200 кинта. Питам за мнение, защото за 50 лв отгоре мисля, че си заслужава спрямо спецификациите, но питам за мнение, защото не съм навътре с колони, херци, омове и т.н..
http://bilstereosenteret.no/products/pioneer-ts-h1703
http://www.bilradiospes.no/m/shop/?produkt=8906&katid=649&id=
Благодаря предварително. Имам още един въпрос. На твоите линкове имаме мидбас, високи и 2 кросоувъра? Какво значи кросоувъра и за какво се ползва? В тези, които съм пуснал аз няма такива кросоувъри. Благодаря предварително.
По-скоро да разбера какво мога да сложа, е колата стои без кора
Още едно въпросче, може ли да се монтират 17см говорители, а не 16.5? Както е показано на Пайнера, те са 17 см. Вече поръчах това от ибей:
http://www.ebay.co.uk/itm/160716378301?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
към 30 лв излезна с доставката.
http://bilstereosenteret.no/products/pioneer-ts-h1703
http://www.bilradiospes.no/m/shop/?produkt=8906&katid=649&id=
Благодаря предварително. Имам още един въпрос. На твоите линкове имаме мидбас, високи и 2 кросоувъра? Какво значи кросоувъра и за какво се ползва? В тези, които съм пуснал аз няма такива кросоувъри. Благодаря предварително.
По-скоро да разбера какво мога да сложа, е колата стои без кора
Още едно въпросче, може ли да се монтират 17см говорители, а не 16.5? Както е показано на Пайнера, те са 17 см. Вече поръчах това от ибей:
http://www.ebay.co.uk/itm/160716378301?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
към 30 лв излезна с доставката.
- radi_nrj
Щом си в Норвегия почти съм сигурен, че при вас се предлагат придукти на DLS. Избери си нещо от тях и няма да сбъркаш, модела DLS C6A предлага много добър звук за парите си.
JBL менога да ти препоръчам защото не се ползват колкова масово тук и нямам наблюдение (не казвам, че са лоши).
Pioneer хубавите им са от серията TS-E, а от по-ниските им класове бягам далече.
Монтажните отвори на 16,5cm и 17cm са абсолютно еднакви. Даже почти нямат разлика в диаметъра, а разликата се получава в това, че различни производители на различен ръб мерят
JBL менога да ти препоръчам защото не се ползват колкова масово тук и нямам наблюдение (не казвам, че са лоши).
Pioneer хубавите им са от серията TS-E, а от по-ниските им класове бягам далече.
Монтажните отвори на 16,5cm и 17cm са абсолютно еднакви. Даже почти нямат разлика в диаметъра, а разликата се получава в това, че различни производители на различен ръб мерят

- thewolf
Благодаря за мненията колега, ще потърся, въпреки че като търсих ДЛС имаше мн малко и на една "такава" цена :), дето ако си с ниско кръвно ще стане нормално :). Тези кросоувъри може ли да ми обясниш за какво служат? Не съм наясно, къде трябва да се вържат и т.н.. Днеска или утре смятам вече да купувам нещо, че не може в колата с 1 колона :).
Благодаря пак! :)
Благодаря пак! :)
- radi_nrj
Кросоувър или както му викаме по нашенско фитър е една ел схемичка дето разделя сигнала така, че високите да свирят само високи и мидбаса да свири бас и среди. Връзва се както е показано в схемата, която ще намериш в кутията на колоните.
За около 1000 и малко крони трябва да можеш да нериш DLS C6A. Бахти, в Шведска фирма са и да ги няма в Норвегия е несериозно...
За около 1000 и малко крони трябва да можеш да нериш DLS C6A. Бахти, в Шведска фирма са и да ги няма в Норвегия е несериозно...
- thewolf
radi_nrj написа:Кросоувър или както му викаме по нашенско фитър е една ел схемичка дето разделя сигнала така, че високите да свирят само високи и мидбаса да свири бас и среди. Връзва се както е показано в схемата, която ще намериш в кутията на колоните.
за 1000 крони намирам само тези в линковете. ДЛС-а започват от към 2.000. Търсих всевъзможни сайтове и магазини за кар аудио, може и да има някъде по-евтино, но не успях да намеря :).

Благодаря за отговора колега и за обяснението за тези кросоувъри. А дали на оригиналните има такива кросоувъри и дали трябва да ги махна?
-
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN 1997
На оригиналните има по един кондензатор, закачен за мидбасите и пищялките. Буксата, която влиза в мидбаса е с 4 кабелчета. 2 от тях идват от радиото. В мидбаса те правят връзка с другите две, които се качват нагоре към пищялката. Общо взето режеш кабелите, закачаш ги за новите говорители и си свиркаш. Само трябва да видиш кои кабели идват от радиото, понеже не си спомням. А за свързването на новите трябва да си има упътване в кутията. 

- thewolf
Колеги а някой знае ли спецификациите на оригиналните колони на Б5.5? В смисъл колко ома са, ватове и херци? от колко до колко херца произвеждат ниски и високи? Благодаря
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
Ако партидния номер е този - 1J0 035 411 A,
говорителите ти би трябвало да са с тези характеристики:
DSP Woofer spec: 50 - 5,500 Hz; Load rating 50/70W; 168 mm diameter
DSP Tweeter spec: 1,700 - 20,000 Hz Load rating 20/25W; 19mm diameter
Ако са скъпи говорителите при вас, защо не кажеш на някой роднина да ти купи оттук и да ти прати?
Аз примерно съм с DLS B6.2 и съм много доволен.
говорителите ти би трябвало да са с тези характеристики:
DSP Woofer spec: 50 - 5,500 Hz; Load rating 50/70W; 168 mm diameter
DSP Tweeter spec: 1,700 - 20,000 Hz Load rating 20/25W; 19mm diameter
Ако са скъпи говорителите при вас, защо не кажеш на някой роднина да ти купи оттук и да ти прати?
Аз примерно съм с DLS B6.2 и съм много доволен.
- thewolf
Благодаря за разяснението колега :).
Ако долната граница е 50 хц, то ще се намерят колони. В такъв смисъл хареса ми как свирят оригиналните. Тези които ги гледам тук почват от да речем 60 хц до 25.000 хц, което не ми върши работа. Има и някои, които почват от 40 хц, демек повече ниски, което ми хареса, но цената им не ми хареса
. Почват от 500 лв за комплект. Тези от 60 хц струват около 200, но ми се виждат калпави. Искам нещо с подобни характеристики, но не за 500 лв комплекта. 250 лв ми пасва добре. Все пак е семейна кола, но като карам сам не е проблем да послушам по-силна музика :).
Намерих ето това:
Ground Zero GZIC 650X
Спецификации:
150W RMS
50Hz - 20kHz
300W макс ефект
а това:
DLS 550лв единственият в сайта
В БГ го видях твоят ДЛС Б6.2 за 170 кинта, добра цена и добри характеристики.
само не можах да разбера, кросоувърите включени ли са към комплекта, тези 2-те "кабелчета" на снимката, това ли трябва да представляват? Принципно би трябвало да са с включени кросоувъри нали? Пък и не пише . . . Имате ли наблюдение върху граунд зиро марката? Бива ли я?
Това е около 250лв. Тук са двойно по-скъпи, че да не кажа тройно по-скъпи. За да ми ги пратят, тук има лимит от 50 лв. Ако стойността на пратката надвиши 50 лв, то тогава се плаща данък :). Измислено е. А данъка е ...
. За едни слушалки един приятел плати 50 лв за това че са над 50 лв като цена, плюс това му начислиха данъка и върху цената плюс разходите по траспорта още към 75 лв. Слушалките струваха към 60 лв плюс 135 отгоре :) Вие смятайте. Някой път минават, но нямам време да се занимавам да ходя до митниците, да им показвам фактури глупости и т.н..
Ако долната граница е 50 хц, то ще се намерят колони. В такъв смисъл хареса ми как свирят оригиналните. Тези които ги гледам тук почват от да речем 60 хц до 25.000 хц, което не ми върши работа. Има и някои, които почват от 40 хц, демек повече ниски, което ми хареса, но цената им не ми хареса

Намерих ето това:
Ground Zero GZIC 650X
Спецификации:
150W RMS
50Hz - 20kHz
300W макс ефект
а това:
DLS 550лв единственият в сайта
В БГ го видях твоят ДЛС Б6.2 за 170 кинта, добра цена и добри характеристики.
само не можах да разбера, кросоувърите включени ли са към комплекта, тези 2-те "кабелчета" на снимката, това ли трябва да представляват? Принципно би трябвало да са с включени кросоувъри нали? Пък и не пише . . . Имате ли наблюдение върху граунд зиро марката? Бива ли я?
Това е около 250лв. Тук са двойно по-скъпи, че да не кажа тройно по-скъпи. За да ми ги пратят, тук има лимит от 50 лв. Ако стойността на пратката надвиши 50 лв, то тогава се плаща данък :). Измислено е. А данъка е ...

- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
По принцип в един такъв комплект, независимо от производителя, трябва да влизат 2- та мидбаса, 2-те пищялки, 4 кросоувър-а - 2 за пищялките, 2 за мидбасите - трябва да има дори болтчета за монтажа и решетки на мидбасите.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
Ако трите ми колони са оригинални , и сложа една DSK 165 ще се усеща ли разлика в баса и високите честоти .
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”