Какъв филтър за вода за апартамент?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
angelovanto
Автомобил:
Двигател:

Какъв филтър за вода за апартамент?

Мнениеот angelovanto » Нед 16 мар 2014 23:04

Здравейте, колеги. Наскоро се сдобих с апартамент и сега обмислям какъв филтър за вода да монтирам. Искам да филтрирам водата за пиене, понеже има вкус на тиня. Интересуват ме и омекотителите, но като размер ми се струват големи и май не са решение за апартамент. В интернет намирам доста информация, но ако някой сподели личен опит и впечатления ще съм му благодарен.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Re: Какъв филтър за вода за апартамент?

Мнениеот xploda » Пон 17 мар 2014 9:36

За пиене само минерална вода със съдържание на флуор(F) <1 - Горна Баня, розов/червен Девин и т.н.

angelovanto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angelovanto » Пон 17 мар 2014 12:08

Точно мъкненето на бутилките с вода искам да избегна. Има и нещо друго. Все четем какво пише по етикетите - трапезна вода, минерална вода, съдържание на флуор и т.н. А само производителите си знаят каква вода има в бутилката. Иначе за малката взимаме на Девин вода с розов етикет. Ние пием трапезна.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Пон 17 мар 2014 13:41

angelovanto написа:Точно мъкненето на бутилките с вода искам да избегна.

Има разнос по домовете. Всяка фирма има минимален брой бутилки за поръчка и ти доставят безплатно водата. Ако си под минимума плащаш и доставката. Някои ти дават диспенсъри на промоционални цени или направо безплатно.
Ето ти някои примерни сайтове за Варна:

http://voda-varna.eu/
http://voda-dostavka.com/index.php
http://voda-dostavka.com/index.php

acho_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот acho_77 » Пон 17 мар 2014 14:26

Преди почти 2 години и аз бях пред същата дилема. За пречистване на питейната вода имам филтър за вода под мивката в кухнята. Исках да купя филтър с обратна осмоза, но бюджета не го позволяваше. Може би не е най-добрият вариант за филтър, но аз съм доволен. Сменям филтъра на 6-7 месеца, цената му е 15лв. Ако не забравя довечера, след като се върна от работа ще ти го снимам.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 17 мар 2014 19:36

Докъде стигнахме да купуване вода за пиене при наличието на централна ВиК система във 21 век :rolleyes Нали си плащаш съвестно водата и за тая цена тя трябва да отговаря на необходимите стандарти.Не става ли да се занесе проба във лаборатория и ако не покрива стандартите да се подаде жалба или направо дело,още повече че вероятно не живееш сам във тоя блок.То по тая логига ако от енергото ми доставят само половината нужно ми напрежение аз трябва да си набавя другата половина от някъде ли?Не че няма такива населени места където са принудени да си инсталират стабилизатори на напрежение да не им изгори техниката.С нищо не помагам с това мнение но това ми е мнението,че не трябва да се отсраняват последиците а причината.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 17 мар 2014 21:59

Не че помагам, но кана Брита ми реши въпроса с водата. Отделно си пия от чещмата. В София водата е ОК

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Пон 17 мар 2014 22:27

fox_vt написа:Докъде стигнахме да купуване вода за пиене при наличието на централна ВиК система във 21 век :rolleyes Нали си плащаш съвестно водата и за тая цена тя трябва да отговаря на необходимите стандарти.Не става ли да се занесе проба във лаборатория и ако не покрива стандартите да се подаде жалба или направо дело,още повече че вероятно не живееш сам във тоя блок.То по тая логига ако от енергото ми доставят само половината нужно ми напрежение аз трябва да си набавя другата половина от някъде ли?Не че няма такива населени места където са принудени да си инсталират стабилизатори на напрежение да не им изгори техниката.С нищо не помагам с това мнение но това ми е мнението,че не трябва да се отсраняват последиците а причината.

В едни по-добри държави по принцип не пият вода от чешмата.

Днес на картала водата е с кафяв цвят.

angelovanto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот angelovanto » Пон 17 мар 2014 23:02

По принцип и във Варна водата не е толкова лоша, но ето какво течеше от чешмата след една "профилактика" от ВиК. Затова мисля да сложа някакъв филтър. Поне такъв батак да спира. Снимката не е супер, но се вижда за какво иде реч. Да се чудим понякога за какво плащаме. Не е истина просто.
Прикачени файлове
P1030842.jpg

Потребителски аватар
Golf4V6
Автомобил: VW Golf mk4 V6 4motion 2000
Двигател: 3.2 BFH 2003

Мнениеот Golf4V6 » Вто 18 мар 2014 10:16

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 18 мар 2014 12:51

Те тая профилактика нз как я правят ама като пуснат водата първия ползвател от блока е на далавера.Не че и за другите не остава ама доста по малко.Има хора които пият само минерална вода или изворна бутилирана.Но това малко прилича на -ще пием хубава вода а ще готвим перем и се къпем от локвата отвън :smile Иначе най добрият вариант е както каза колегата по горе със обратната осмоза така работят пречиствателни станции за добив на питейна вода от морска да речем.Ама надали е за домашно ползване инсталацията,евентуално ако се съберат целия блок.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 18 мар 2014 12:59

fox_vt написа:Но това малко прилича на -ще пием хубава вода а ще готвим перем и се къпем от локвата отвън :smile

Е ти пък съвсем се оля :mhihi Пробвал съм да готвя с минерална вода, ма не става, има някакъв странен(гаден) вкус. Не знам що. А да пера с минерална не съм пробвал, ама имам чувството, че соленичко ще ми излезе да съм лабораторно чист :mhihi

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 18 мар 2014 18:31

Ами така излиза ако започне човека да си доставя бутилирана вода :mhihi .Трябва да се реши целия проблем да идва от водопровода чиста вода.Това обаче е малко :screwy с ВиК няма оправия и остава сигурен филтър който да поема целия дебит на апартамента(къщата)Проблема е че качествените филтри имат малък дебит и трябва да са доста обемни.

acho_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот acho_77 » Вто 18 мар 2014 23:16

Направих снимки на нещата, които имам монтирани у дома.
Под мивката в кухнята имам филтър с активен въглен. Премахва хлора от водата. И лошия вкус на тиня. Навремето се оглеждах за филтър с обратна осмоза, но не стигнаха парите.. От филтъра съм много доволен.
Преди бойлера и пералнята имам една системка, която омекотява водата. Вкарва във водата някаква течност и не се образува котлен камък. Вече втора година проблеми никакви, а тук при нас водата е твърда. Системата ми я препоръча приятел.
Най-големия ми пропуск обаче е, че не сложих един филтър за твърди частици след водомера. Има такива, които се мият. Сега се налага поне няколко пъти в годината да разглобявам преливния клапан на тоалетното казанче. Задръства се с песъчинки почти всеки път като спира водата.
Прикачени файлове
DSCN6023.JPG
DSCN6020.JPG

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 19 мар 2014 12:47

Колега би ли споделил какви пари са тези двете и евентуално откъде си ги купил.Ако се счита за реклама може и на ЛС.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”