Пасат Б6 (3C5) проблем с фаровете Hella - решен

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Re: Пасат Б6 (3C5) проблем с фаровете Hella

Мнениеот plamikcho » Пет 07 мар 2014 11:41

Много благодаря за снимките :beer Ще ми бъдат полезни като му дойде времето. Десния фар още пътува, но до 2 седмици се надявам да стигне. Тъкмо да се оправи малко времето. Относно повдигането на колата (първите 2 снимки) - виждам, че е по-удобно така, но понеже съм от по-мързеливите :Mr Green Fun ми се ще да опитам без да вдигам предницата. На Голфа си осигурявам достъп с навиване на волана - наляво за десния край на бронята надясно за левия. На Пасата бронята е доста по-високо (достъпа отдолу е лесен и без повдигане). Дали ще стане този номер?

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Вто 25 мар 2014 21:40

Днес ми пристигна и десния фар и вече имам комплект чисто нови оригинални фарове Hella :smile . Реших да послушам колегата petrov.yordan относно повдигането и си взех едни стойки от Лидл (тези за 22 лв). Единия фар обаче е без мотор и ще трябва да взема единия мотор от старите фарове. Да, но за да е по-интересно, немеца решил да спести освен кабелите и пиновете от буксата на фара и сега и тях ще трябва да си взема :twisted :censored2 . Видях, че се разглобява буксата (лилавата част щрака навътре и може да се извади) :smile
Прикачени файлове
farove_20140325_191952.jpg

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 26 мар 2014 21:17

Колеги, имам нужда от малко акъл. Както написах в предния пост, немеца изпаднал в криза и спестил пиновете за мотора на буксата на фара :censored2 . Лилавата пластмаса я свалих - някакъв фиксатор ли е, кво ли е, не знам. Оказа се, че тази част няма нищо общо с пиновете. Извадих цялата букса от фара, гледах отзад пиновете, но не успях да извадя нито един :banghead . Вадил съм пинове на подобни букси и предполагам, че и на тази е така - в средната изпъкнала част са изрязани пластинки, които играят ролята на контра и запъват. Въпроса ми е - с какво и как да ги достигна и натисна, за да мога да извадя пина :question

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Чет 27 мар 2014 11:30

С изпилена шиничка от обикновенна чистачка. Това са 2-те никелирани шинички които са "вътре" в перото. Друг варянт е губерка или нещо такова много здраво и тънко. Третия вариант е да си сготвиш фаровете и да ги отвориш и да смениш целия кабелен сноп.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 27 мар 2014 12:45

Часовникарска отверка.

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Чет 27 мар 2014 16:52

Пробвах с часовникарска отвертка, но пластмасата на буксата е толкова калпава, че се деформира и мачка без особено голям натиск :banghead. Досега такова чудо не бях виждал :twisted Еб@си кризата, ква е тая Хела, това си е жив hell :censored2 . Ще опитам още веднъж и ако не стане, ще взема цялата букса заедно с кабелите от стария фар.

П.П. След известни усилия успях да извадя един пин. Нормално закрепване, проблема дойде от меката пластмаса - като натисках в посока пластинките, се деформираше и не успявах да ги прибера. За да стане по-лесно, инструмента трябва да е нещо като пластина с размери такива, че да влиза точно в отворите отстрани на пина :smile Благословиите за производителя остават.
Прикачени файлове
buksa_20140327_184259.jpg
buksa_20140327_184309.jpg

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 28 мар 2014 23:18

След повече от месец умуване, търсене, купуване и чакане колата вече е с чисто нови фарове :smile . Смяната на фаровете наистина се оказа прилично сериозна работа и ми отне 5 часа, като поне 1:30 от тях бяха похарчени за разпъване и прибиране на сергията, обяснения на по-любопитните съседи какво точно правя и малко почивка, че гладна мечка фарове не сменя :mrgreen Ето къде погледнах, преди да започна: http://carmanz.com/volkswagen/passat-b6-2004-2010/215772-vwpb62004456.html Ето как протече операцията:

Почва се. Куфара, гедорето и стойките са приготвени
20140328_094736_.jpg

Я, крика ми бил чисто нов :11
20140328_094746_.jpg

Айде бързо едното колело горе
20140328_100044_.jpg

Цялата предница е повдигната - много важно!!!. Без повдигане ще е жив кошмар :horror
20140328_100102_.jpg

Тук поизцапах ръцете и пропуснах да снимам развиването на горните винтове, но и без това нищо интересно няма. Я вижте тези винтчета къде са се скрили под номера
20140328_101016_.jpg

Следва продължение...

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пет 28 мар 2014 23:34

Така, продължаваме с разкостването. Както е показано на схемата от руския сайт, трябва да се развият едно количество винтове отдолу (държат бронята за кората и подкалниците). С повдигната предница се махат лесно и няма нищо особено, на което да се обърне внимание. Относно подкалниците - развих повечко винтове, за да се движат свободно и да не се строши пластмасата, защото си трябва огъване, докато се развият гайките от тези шпилки. Използвах камък 10 и удължител. Лявата страна беше лесна, обаче отдясно при казанчето с течност за чистачките беше по-тегаво.

20140328_104515_.jpg

Част от винтовете
20140328_104527_.jpg

След като са развити гайките и всички винтове, които имат отношение към бронята, може да се пристъпи към свалянето. ВАЖНО! Има по един винт, ориентиран нагоре, който се намира на предната част на калника под кората. Още нещо - не е лошо да се разкачат буксите на мигачите и фаровете за мъгла (ако има) - пак остава един сноп кабели, но поне е само един, иначе наистина си трябва 2-ри човек, за да придържа, докато се разкачат буксите. Както се вижда на снимката, страничната част е на щипки, които излизат навън. Помогнах си леко с широка отвертка, за да не дърпам като ненормален цялата броня. Ако всичко е развито и освободено, бронята излиза сравнително леко. Може да има леки запъвания поради влязла кал.
20140328_113635_.jpg

Тъй като бронята леко висва на шпилките и не вървеше гладко, бръкнах някъде отдолу през фаровете за мъгла и избутах бронята от калника.
20140328_113642_.jpg

Ако си нямате помощник като мен, освободете този сноп преди да дръпнете и свалите бронята. Аз не го забелязах, че е къс и падането на бронята го опъна и нарани леко.
20140328_113646_.jpg

Следва продължение...

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Съб 29 мар 2014 0:14

Основата на десния фар - трябва да се свали, на 3 винта е.
20140328_113657_.jpg

А, да не забравя - една пластмаса по средата също трябва да се свали, за да се открие достъп до вътрешните болтове на фара. Фаровете са открити и могат да се свалят. Преди това не е лошо да се извадят и буксите им. Едната при мен беше чудесно запекла с кал и пясък и ми отне почти 20 мин да я разкача. По закона на Мърфи беше лявата с палец откъм калника :banghead Помогнах си с контактен спрей. Докато не се чуе изпукване от палеца (да освободи контрата), нема вадене :censored2
20140328_120805_.jpg

Готови за трансфер на пиновете и мотора от стария фар. Така и не разбрах защо ги няма :question Айде мотора добре са го спестили, продава се отделно. Но как, по дяволите, може да се ползва този фар без мотор, като едната опорна точка е на него и без мотор рефлектора се мандахерца :screwy Закачих мотора, буксата обратно, след това преместих крушките от стария фар и готово. С левия беше по-лесно, той си беше с мотор и там имах работа само с крушките.
20140328_122655_.jpg

Нещо важно при монтажа на фаровете - на долните отвори има по една втулка с гайка, която служи за настройка на положението на фара спрямо бронята и калника. Може да се нагласят като на старите фарове и да се пипне малко, докато се позиционират добре. Вече може да се сглобява. Естествено, изпробвах дали всичко работи, преди да почна да сглобявам :mrgreen Сглобяването не е интересно, който е успял да свали бронята, вече знае как да върне всичко на място :Mr Green Fun

Сергията е прибрана, старите фарове за в кашона, а аз чакам да се стъмни, за да настроя новите фарове :smile
20140328_152736_.jpg

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Съб 29 мар 2014 0:28

Най-накрая като теглим чертата, колко излезе всичко:

- Нови фарове Hella - 1 брой ляв с мотор, комплект ляв и десен без мотори (попаднаха ми от един търг и успях да ги докопам :drunk ) - всичко 570 лв.
- 5 часа ръчкане по колата на хубаво време (извадих късмет)

+

- Не си губя колата дори за 1 ден
- Имам си 1 нов ляв фар и 2 стари, които мога да продам и да намаля цената по-горе. Надявам се да взема поне 300 лв за 3-те
- Кефи ме да си ръчкам по колата, когато имам необходимото оборудване :mrgreen

А, пропуснах - старите фарове. Напълно прецакани рефлектори, точно както беше описано в руския форум. Изгорели и на зърна, матова повърхност. За лупите не мога да кажа категорично дали са помътнели, може би са една идея по-мътни от новите, но не съм сигурен. Мисля, че с рециклиране биха могли да светят почти като нови.

Благодаря на всички колеги, които писаха и ми оказаха материална и морална подкрепа :beer Надявам се тези писания да помогнат на тези от вас, които имат този модел и им се наложи подобна манипулация.
:love.vwclub

Hustle
Автомобил: Passat B6
Двигател: BMP

Мнениеот Hustle » Съб 29 мар 2014 12:42

Поздравления, колега, за успешния завършек и благодарности за подробното описание, мисля, че ще е от полза и на други колеги за напред :)

Потребителски аватар
petrov.yordan
Автомобил: Passat b6 variant [3c5]
Двигател: BVY 2006

Мнениеот petrov.yordan » Пон 31 мар 2014 13:41

Честито колега, да ти светят дълго и да не ти горят крушките :mhihi .
П.П. Справил си се по-бързо от мен :smile

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Пон 31 мар 2014 15:03

Благодаря :smile Засега съм повече от доволен. Забелязах, че съм забравил да захвана онзи черния сноп на една от снимките на едно място. Успявам да го хвана с една ръка, но не можах да поставя и стегна с опашка. Не е фатално, хванат е на други места и се клати съвсем малко. Затова - не бързайте със сглобяването :mrgreen

Потребителски аватар
plamikcho

Re: Пасат Б6 (3C5) проблем с фаровете Hella - решен

Мнениеот plamikcho » Сря 02 апр 2014 19:28

Макар че проблема е решен, шило в торба не стои :Mr Green Fun . Реших да разглобя единия фар да видя дали лупата е прецакана или не е. След няколко часа умуване-проби-умуване успях да извадя лупата с рефлектора. Мога да кажа едно - :bowdown на колегата geraka и всички, които се занимават с рециклиране на фарове. Предвид работата цените са ниски. Който не вярва, може да опита сам :mrgreen

Ето как изглежда отвън - пълен кенеф.
20140402_175611.jpg

Едва се вижда през това "прозрачната" пластмаса
20140402_175619.jpg

Леко изгорял рефлектор. Изглеждаше доста по-зле преди измиването.
20140402_175712.jpg

Лупата е кристална, ама след като я измих.
20140402_175805.jpg

Какво научих, след като отворих фара (отвън е ясна работата):
- проблем номер 1 - изгорял рефлектор
- проблем номер 2 - вътрешно зацапване с фин сивкав прах навсякъде. Лупата изглеждаше мътна отвън. Причината е обикновено замърсяване. Още веднъж - :bowdown на колегата geraka, оказа се напълно прав.

Ако не ви е проблем технологичното време и имате къде да пазите разглобената кола - рециклирайте смело :th_up. Макар и над 100 лв на фар цената е в пъти по-ниска от цената на нов марков. Все пак имайте предвид, че за съвсем малко повече пари могат да се купят нови китайчета TYC или DEPO, които не са лоши (това го четох из някакви чужди форуми). Между другото, качеството на оригиналните фарове не е върха и е възможно китайските да са горе-долу същите.

П.П. Имаше една тема, в която се дискутираше обръщането на снопа (ляв/десен волан) чрез преместване на една пластина. На Пасат Б6 с фарове Хела въпросната пластина е занитена за рефлектора и нищо не може да се коригира. Дори и да се свали пластината, не може да се обърне. Така че този модел фарове от UK не стават.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат Б6 (3C5) проблем с фаровете Hella - решен

Мнениеот myrshavija » Чет 03 апр 2014 5:42

Поздрави за ентусиазма, за описанието и за снимките! :th_up

Върни се в “Passat”