Б3 седан избор на задни пружини

Техническа и сервизна информация за Passat
kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Re: Б3 седан избор на задни пружини

Мнениеот kamen_78 » Пон 12 май 2014 13:23

КОЛЕГИ, да пита тия от вас които са повдигали задницата със втулки на амортесьорите-някой от вас забелязал ли е след такова повдигане колата да е малко по-неустойчива..че сега ме убеждават в такова нещо,въпреки че не виждам да е много логично това

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 12 май 2014 13:54

В завой задницата става по лека и се люлее. Все пак пружините вече са омекнали с втулките хем изместваме по високо задницата, хем се натягат и без това умрелите пружини.
Освен това не съм сигурен и дали примерно това повдигане не влияе на амортисьора като измества работното му разстояние на друго по високо място и също да оказва влияние.
В крайна сметка причините може и да не са посочените от мен, но следствието, по нестабилна задна част на колата го има със сигурност.Карах 2-3 години с тия втулки все по планински път през Петрохан и усещането особено на мокър асфалт хич не е приятно докато му свикнеш и почнеш да очакваш люлеенето и дрифта в завоя

kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamen_78 » Пон 12 май 2014 17:54

Мисля че имаш право.Не бях обърнал внимание,но има вариант и от това да е.Аз това люлеене го усещам и в града с по малка скорост..във скапания град Враца,т.е..при офроуд каране.Затова ще видя тия дни да сложа задни макферсони от комби,като се надявам те да нямат нужда от втулки.Днес отварях в гугъл изображения пружини за пасат и като че ми се отваряха с от 7 до 10 намотки заа пасати...ще гледам тия от комбито да са поне с колкото мойте в момента намотки..

kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamen_78 » Пон 12 май 2014 20:40

Сега един ме убеждава че ако сменя амортесьорите щяло да е наред всичко...и с опирането и с поклащането....та се чудя оше какво да правя.....

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Вто 13 май 2014 8:10

И аз мислех да те посъветвам същото. Съгласен съм, че при омекнали пружини,колата "ляга" надолу. Но това люлеене идва по-скоро от амортисьора, който не може да погаси колебанията. Имах подобно поведение на предницата - буквално "сееше по пътя и трудно я удържах в завоите. Десният амортисьор беше с посинял стержен в работната зона. Смених ги и люлеенето изчезна - сега е като тухла в завоите. Ако знаеш цветните маркировки на твоите пружини, търси си същите.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 13 май 2014 8:45

За една и съща кола пружината с повече намотки би трябвало да е по-мека, но като цяло не е достоверен източник на информация за поведенеито на колата с конкретните пружини този "брой". Клекнала кола и опиращи гуми в подкалника не се оправят с нови амортисьори.

kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamen_78 » Сря 14 май 2014 16:12

Значи-колата въобще не е клекнала.Даже при седнали двама човека отзад и натискане със сила върху багажника не мога да натисна така че да опре гумата във веждата.Това става със скорост в неравности.При натискане върху багажника не улавям въобще да е опуснал амортесьор,даже и си трябва сила за да я натиснеш надолу.И още мога да разбера със сигурност какво да търся.Бях намерил задни макф. от комби,но днес ходих да ги видя и не ми харесаха.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 14 май 2014 16:28

Ако амортисьорите не са изтървали, аз бих сменил пружините.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 14 май 2014 17:02

Значи аз първо смених амортисьорите, те си бяха изтекли и бяха за смяна. В следствие на това сеенето в завой изчезна, но клатушкането остана, с новите пружини няма мърдане в завой задницата. Сега обаче явно ще трябва и отпред да сменям пружините или рейката че в завой някак кофти ми омеква волана и чувството е че външното на завоя колело си върви както то си знае, а вече ходих да изправям джанти и балансирам гуми и реглаж на предния мост. Амортисьорите са сменени заедно със задните т.е на около 20 хиляди км.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 14 май 2014 23:32

Амортисьор се хваща не по силата на натискане надолу,а по скороста на връщане нагоре.Масления амрт.се прибира лесно,а трудно се вади.Газовия се води двойно действащ,но не е някакво усилие да го прибереш,просто става по-бавно.
Пружините ако са меки,колата кляка много при товарене.Ако обаче подскача продължително при неравност,значи амовете са за смяна и лежи само на пружини.Пружините са 10 витки/комби/,като тръгнеш да ги сменяш ще видиш как са амовете,макар и да си писал в първия си пост,че са пътници.Имам и предни пружини,трябва да видя те с колко витки са...
Друг е въпроса или на мен така ми се струва,но сякаш при Б3 разстоянието в подкалниците е по-малко гуми на 65 височина са в повече.
Вдигни някое колело на крик и погледни пружините,самите им витки ако от долната си страна са чисти,значи опират една в друга.
Ода,не ме разбра в ппредния ми пост.Имах предвид,че човек да си купи и после да продава нови пружини,значи не е доволен.Ако са задни и ги сложиш на седан,ти ще си доволен.Но това не знач,че са хубави,а явно идват по-меки за комбито от оргинални такива.Аз имам такъв опит с предни.

kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamen_78 » Чет 15 май 2014 11:22

Мисля вариант за нови амортисьори-газови двойнодействащи.Казаха ми че Каяба били много добри,но днес намерих в нета линк в който колега се оплаква че взел и много скоро след това се разтропали.Та се чудя към каква марка да се ориентирам.Относно пружините..незнам да търся ли втора ръка от комби...или да оставя моите със втулката 3 см ...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 15 май 2014 13:30

Марките са Каяба или Билщайн.Но понеже са си пари я по-добре първо разглоби задното окачване и огледай за какво иде реч.

kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamen_78 » Чет 15 май 2014 14:22

не те разбрах...какво точно да видя

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 15 май 2014 20:34

Ми ще видиш дали амовете изощо са за смяна най-малкото.Ако не са ще притичаш до някъде за пружини и готово.

kamen_78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamen_78 » Чет 15 май 2014 20:46

Ами да..така ще направя първо въпреки че съм почти сигурен че не са много добре амовете.Някой работил ли е с megaparts и като предлагат макферсони дали са ги изпитали поне малко от малко или продават всичко каквото им е паднало

Върни се в “Passat”