питане за вакум на ABF

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
d.borimirov
Автомобил: MK3_ABF
Двигател:

питане за вакум на ABF

Мнениеот d.borimirov » Пет 16 май 2014 11:13

колеги скоро ми откачаха двигателя и забелязах че имам откачен вакум, но не мога да открия от къде е...
като проверявах от къде идва забелязах че върви на едно с вакума ограден в синьо, който мисля че е за компютъра...

Изображение
Изображение

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Re: питане за вакум на ABF

Мнениеот i3v3a3n » Пет 16 май 2014 14:06

много мислиш , а малко знаеш
Тоя вакум , може и да ти е преправен , не е за компютъра ти , той вакуум не използва
От смукателния колектор вакума минава през клапан за сервото, там при клапана имаш разклонение от което излиза такова малко маркуче като това което ти е откачено то върти и отива под левия ти калник и там влиза в една пласмасова тубичка служеща като акумулатор за вакуум по пътя си до там трябва да има още един клапан (възвратен клапан който служи като изсмуче въздуха и загасиш двигателя да запази този вакуум в тубичката да не смукне обратно въздух) ако разклонението ти е след клапана за сервото, който е същия като другия може да минеш и с един клапан но не е хубаво така , хубаво е отклонението да е преди клапана за сервото и след него до сервото да нямаш други разклонения. От тази туба пък се връща друга тръбичка която пък ти влиза вътре в купето точно между двата щуцера на радиаторчето за парното вътре в купето . Тоя вакуум вътре ти управлява клапите в кюмбето за парното , коя клапа кога да се отвори и затвори (за чист въздух отвън за рециркулация вътре в купето и т.н.) Сега тука е малката разлика ако вътре си с климатроник това е което до сега съм ти писал , ако си само с климатик има малка разлика , при климатика има и един ел. магнитен клапан който е изкаран отвън някъде около акумулатора с който клапан става управлението на вакума за купето. При модела с климатроник пак имаш такъв клапан но той е вътре в купето и даже е троен или четворен щото се управляват повече клапи . Та ако си с външен ел. клапан връщащата тръбичка която влиза в купето трябва да мине през него (клапана има 3 щуцера т.е. 3 тъбички може да пъхнеш в него като едната не се използва от нея смуче въздух . Трябва така да ги подредиш че като не е захранен клапана с ток да смуче въздух отвън а като щтракне и му се подаде 12 волта да смуче вакуум от тубичката) . Е това е цялата работа самата схема е елементарна но като мине през няколко разклонения и ако има и ел.клапан и човек се обърква , но каквото и да объркаш най много да не ти работят клапите по парното друго не може да стане , но тази тръбичка която ти е откачена ако не намериш къде да я закачиш по добре я запуши с нещо да не смуче въздух през нея щото инече ще ти влоши работата на сервото по малко вакуум ще близа в него

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Пет 16 май 2014 14:19

на снимката ти даже се вижда клапана за сервото разклоненията са ти преди него , тази тръбичка която е откачена ако нищо друго не е пипано да е преправяно най вероятно се е откачила от щуцера на радиаторчето за парното ти вътре в купето тя идва от вакуум тубата и ти просто трябва да я боцнеш на малкото радиаторче , пишката му се намира точно между двата големи щуцера където ти влизат тръбите за антифриза вътре в купето това е трябва да е там , ако там има друга тръбичка закачена вече трябва да проследяваш от къде идва

Потребителски аватар
if4oo
Автомобил: GOLF 4 VR6T
Двигател: AUE

Мнениеот if4oo » Пет 16 май 2014 15:24

[quote="i3v3a3n"]много мислиш , а малко знаеш
Тоя вакум , може и да ти е преправен , не е за компютъра ти , той вакуум не използва

защо реши така :rolleyes

merckx1990
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот merckx1990 » Пет 16 май 2014 16:40

Ако колата от аватара е същата кола, за която питаш, значи голфчето е с насаждан мотор и трябва да се огледа всичко за да стане ясно кое къде е вързано. Иначе АБФ се управлява по вакуум.

Потребителски аватар
victory1983
Автомобил: vw golf 3 1993
Двигател: ABF

Мнениеот victory1983 » Пет 16 май 2014 18:58

Цял роман написан за 4-5 вакуума,а аз така и не съм ги намерил по моя АБФ!А това,че до компа не ходи вакуум,в грешка си колега!Такива казанчета,тубички и тем подобни аз не съм виждал нито на моя нито на друга 3-ка с АБФ!Единствено вакууми към компа,клапите на клима,сервото на спирачките и вакуумния регулатор за горивото!Може и да ги има тези неща,които колегата е описал,не споря!

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 16 май 2014 20:29

Има такъв казан в калника,само ако климатика е оригинален :c020
Преди него има ел.клапан с който се активира вакуума,който пък задейства клапата в парното :th_up
Като гледам и при него е такава системата.И аз при смяна на мотора ги бях объркал малко,но ги наредих и сега всичко си работи нормално.

Потребителски аватар
if4oo
Автомобил: GOLF 4 VR6T
Двигател: AUE

Мнениеот if4oo » Пет 16 май 2014 20:32

абе в края на романа е напипал верния път :mhihi
а това за вакуум казанчето....има го

Потребителски аватар
victory1983
Автомобил: vw golf 3 1993
Двигател: ABF

Мнениеот victory1983 » Пет 16 май 2014 20:52

ОК,съгласен съм,че го има,но пояснението е при оригинален климатик!Но да си свери часовника колегата,че има вакуум и към компа!

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 16 май 2014 21:08

Може :th_up Понеже при моя комп.няма вакуум и единия щуцер ми е с гумена тапичка,при колегата гледам и към двата има маркучлета.Може би мап-а е вграден в компютъра на АБФ-а :rolleyes

Потребителски аватар
d.borimirov
Автомобил: MK3_ABF
Двигател:

Мнениеот d.borimirov » Чет 22 май 2014 19:10

Колата си е Абф с климатроник, тази от аватара е старата ми
Днеска ми остана време и погледнах за въпросната човка на радиаторчето и се оказа че е от там, не съм я видял преди това, защото маркучите на газовата минават от там и я закриват.
Това за вакума на компа съм го чел, затова и писах, че "мисля", а не че твърдя, че е така, но както и да...

Благодаря на колегите по горе!!!

Потребителски аватар
vit_autosofia
Автомобил: Мерцедес W210 2002г
Двигател: 2700CDI
Контакти:

Мнениеот vit_autosofia » Нед 25 май 2014 17:57

i3v3a3n написа:много мислиш , а малко знаеш

Би ли казал къде се намира MAP сензора на този двигател?И дали не му трябва на компютъра вакум.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”