kossis написа:Темата е за ВП !!! А ПЦП и Пружинките са ВП !!! Дали го осъзна ?
Да осъзнах то. Ти приказваш глупости и припокриваш параметри на пружинна с PCP видиш ли нали са все въздушни пушки
kossis написа:Явно изобщо не си обърнал внимание на картинката в която са посочени видовете проектили, тяхното проникване според пушката от която се изстрелват-а именно Пружинна(спринг) или ПЦП !
Видовете проектили са стотици и всичко е ама страшно относително за начина им на проникване според това с какво се изстрелват. Една картинка не може да обобщи хиляди начини на проникване според безкрайните параметри, вид на проектила, от какъв материал е, каква форма има и т.н.
kossis написа:Говориш неща и после се измяташ, нищо ново !
Всъщност ти си човека който го прави и да, нищо ново ти си свикнал.
kossis написа:А дали ПЦП става опасно когато се обработват резбите на БК-то и Пълнача с Петролни продукти при над 30 бара- пробвай и кажи какво е станало.
Отново не си чел. Къде съм писал за обработване на петролни продукти PCP пушка и къде за пружинна? Каква е разликата? За теб както винаги никаква

PCP има налягане около 200 бара на заредена бутилка. Оттам се крие някаква опасност ако бутилката на пушката е неизправна или е китайска някаква. Досега си говорихме за смазка на пружинна ти пак извъртяш за PCP та PCP.
kossis написа:Та мисля че темата е за ВП и не е мястото тук да обясняваш колко си ти Фен и Аз дали разбирам от Плевматика.
Почти всичките ти коментари са копие на моите и отношението ти към мене е меко казано арогантно !
Аз къде съм обяснил колко съм фен? Ти обясняваше колко си фен и колко много ги разбираш нещата защото си врял и кипял с въздушните пушки. Аз само отговарям на написани глупости нищо повече. Арогантно е да ми приписваш несъществуващи неща и да се опитваш да ми приписваш неща които не съм казал.
tdi fen написа:какъв е смисъла въздушна пушка ? за толкова пари може да се вземе истинска
Смисъла е същия като това да караш Голф 3 и да искаш да си купиш Голф 4. Пушката просто е по-готина от обикновенните които се продават Тази е една от скъпите марки които се предлагат на пазара. Има добри параметри и добра база за тунинг. В някои страни лова с ВП е разрешен за дребен дивеч и вредители и това е една от пушките които запълват тази ниша в определени държави. В България си я купуваш защото можеш и те кефи.
IvailoOo написа:Момчета..гледам интересен спор се е заформил и съжалявам ,ако ви го прекъсвам

Имам едно запитване... става дума за китайска пушка Meteor b3-3 5.5mm. Някой изобщо играл ли си е с подобряването на такава?
Като начало за едно хоби всяка пушка е хубава стига да не ти премаже пръста когато пъхаш съчмата. Тази е една от потенциалните за целта :) Този Метеор е турския вариант на Norinco B3-1 какъвто имах и аз и за щастие се прецака преди да ме прецака мен

Съвета ми е да не се занимаваш с нея и да потърсиш втора ръка нещо по-нормално като например Meteor AR1000 мисля, че беше модела. Резултатите с нея са доста по-очарователни от това "нещо". Тунинг много рядко им се прави и то е ако си им мноооооооооого голям фен и имаш възможността с парите за нова и хубава пушка да си направиш твоята.
stan4o_mc написа:Ако си с андроид -
хроно за телефонДава добри резултати, за ориентир става.
Това е като Дино програма за андроид. Въвеждаш си данните на колата и то ти измерва мощността и въртящия момент. С други думи става да си чешем езиците. Скоростта се измерва по друг начин не с телефон. Иначе става за приказки из форумите.
IvailoOo написа:Пробвах го въпросното приложение,но не знам защо всеки път ми дава различни стойности.Веднъж ~150м/с,веднъж - 245м/с, а трети - 320м/сек. А предполагам е ясно да стреля с 320м/с е немислимо. И това при еднакви условия...едно и също разстояние , място на стелба,мишена,чашки,една и съща позиция и при еднакви настройки.
Поради идентичността си с Norinco B3-1 реалната скорост ако си почистил пушката, използваш си силиконова смазка и си полирал буталото тя трябва да е ~160-170м/с по хронограф. Ако не си го направил и стружките са наранили маншета резултата ще е друг.
kossis написа:Питах дали е Пружинка или ПЦП.
Че какво значение има нали според теб са все ВП и не трябва да има разлика :D
feikot написа:Абе и моята е Метеор,ама няма един лош отзвук за нея. АР 1000 магнум е модела,пак е копие на Норика.А и цената и е 175 лв
И си направил много добър избор. Тази пушка най-добре си стреля с Gamo Pro Match и ако не си ги пробвал опитай. На мен преди много години избора би беше дали да си взема този Метеор или да дам малко повече пари и да си взема BAM 21 втора ръка (с фиксирана цев е) и избрах BAM-а. И дума не може да става обаче за сравнение на Meteor AR1000 и B3-3.
kossis написа:НИ двете ми пушки съм ги ремонтирал лично и знам как са направени и сглобени.
Е нали ти ги ремонтираше твоя майстор ? Сега сам си си ги правил? Избери си теза и си повтаряй само нея.
kossis написа:Та щом те кефи Метеора стреляй си, но хубавите ВП са с цени над 700 лева казано условно !
Има хубави пружинни пушки, има и хубави PCP. Не трябва да намесваме двете заедно. На всички ни харесват PCP, обаче изисква доста повече пари отколкото една пружинна пушка. Аз лично с кеф бих стрелял както с някоя Slavia така и с хубаво PCP.
kossis написа:М А за тези пари не можеш да вземеш ПЦП от друга марка изобщо. Даже моето го свалих на 470 след пазарлък.
Може да намериш BAM 50 за тази цена. Хатсан и BAM засега предлагат най-евтините PCP на пазара.
kossis написа:Нали разграничаваме Пружинките от ПЦП, защото и цената и принципа и качеството е различно.
Виждам най-накрая си почнал да разграничаваш PCP от пружинни в мненията си, браво!
kossis написа:По мои наблюдения и двете ми пушки не бяха направени според изискванията и още веднага ми се наложи да ги ремонтирам.
За съжаление доста марки е задължително вече да ги отвориш и почистиш защото качеството им на изработка е паднало много. За турските си е направо задължително.
kossis написа:Можеби единственият голям недостатък на ПЦП е това че накрая някой трябва да помпа. Помпата също е доста скъпа и иска да се поизмориш, или другият вариант е да се вземе зарядна станциика и тогава вариантите са или метан или въздух, при което без примеси и влага. Но там цената е още по нагоре.
Хахахах ей ще падна от смях с тоя метан честно

Недостатъка е описан, че или се изморяваш от помпене или трябва да носиш със себе си водолазна бутилка с преходник да си пълниш бутилката на пушката. По-лесно е с водолазната бутилка защото можеш да я използваш за няколко пълнения. Това, че Косите говори за метан

вероятно е прочел някъде да пишат за CO2 което си е азот но никой не си играе да плаща за азот като може да се напълни с въздух. От азота печелим, че не загравя така както обикновенния въздух при пълнене на бутилката и не трябва да изчакваш малко време когато заредиш бутилката да се охлади въздуха за да я допълниш съвсем, не му въздейства външната температура така както ако бутилката е с обикновен въздух.
kossis написа:Относно Хатсана 125 за тези пари- той е компромисно решение за евтина пушка със сила от порядъка на 300 м/сек и 35-40 джаула. При която има части и възможност за доработки и тунинги- поставяне на газово бутало и тнт.
Хатсана за парите си е добра пушка. Написаната сила от този порядък в заводско състояние е постижима само с 4.5мм. Доста масова е и има възможност да се тунингова добре.
Газовото бутало всъщност е газова пружина. Има доста хора вече правят в България газови пружини и цената не е толкова висока. Това което постигате с нея спрямо заводската е уеднаквяване на дулната скорост която може да варира при обикновенната пружина. С уеднаквяването на скоростта си улеснявате точността и имате възможност да постигнете по-добра групираност на изстрелите.
Огромния недостатък идва от факта, че е силна пружинка. Троши оптики и си трябва скъпа оптика да издържи.
kossis написа:А от моите коментари мисля че е ясно че се майтапя. Аз лично диво прасе не бих целил с въздухарка. Дивите животни са дебелокожи, та и по характер.
Напомняш ми на един познат който пак дрънка ли дрънка ли глупости и като се осъзнае какво е надробил се опитва да излезе с изречението "Абе аз се майтапех бее"
icoico написа:Все ми се струва, че петкилограмова въздухарка с дулна енергия 40-50 и повече J не си купуват хора с намерение просто да дупчат хартията. И учудващо малка част от тях са наясно, че стрелбата с такива неща по всичко, което пълзи, ходи или лети на сто метра околовръст е малко незаконна и малко опасна за околните. Говоря от позицията на човек с два бастисани стъклопакета от заблудени сачми

И да и не. Прав си за хората, обаче на някои просто им е краста да притежават най-хубавите и силни пушки. Стъклопакетите им трябва по-малко от 40 джаула да се строшат.
feikot написа:Косис ако си купуваш пушка да целиш мишени и шишета ще си купуваш нещо в рамките на 100-150 лв. хем не се ръсиш пари,хем обаче и малко да му мяза. Не ми казвай,че човек си купува пушка за 1000 лв. да си мери оная работа или да стреля мишени от терасата за удоволствие.
Напротив. За 100-150лв можеш да си купиш някой боклук с който само ще имитираш стрелба по мишени. На някои хора им е кеф просто и това е хоби което изисква известна сума средства. И мишените не се стрелят от терасата. Има определени организации в които можеш да членуваш и да ходиш извън града на безопастно за всички място да си практикуваш хобито. Това, че за теб нещата свършват на 100-150лв за нас оттам започват без да споменаваме, че това е цена на среден клас хубава оптика. Въздухарки за илядо лева има и хората не си ги продават пружиннки при това. Доста стари пушки които се използват за спортна стрелба. Трябва да разбереш, че цената не определя начина по който ще я употребяваш защото можеш да бастисаш и кон с Хатсан 125 който не струва илядо лева. Много е широка темата и не е хубаво да се ограничават нещата така и всичко да се привежда под общ знаменател.
После - излишно е да коментираме стрелба в населени места и закони, защото е забранено да се стреля с въздушно оръжие по-близо от 200 метра от населено място. Дали е село или терасата не мисля, че има какво да коментираме.
kossis написа:Само ако ми скочат за да ме разкъсат ще ги обгазя мигновенно тези чакали и вълци !
Мигновенно с какво? Патроните с какъв газ са? Защото повечето видове не влият на пияни, дрогирани хора и на животни. По-вероятно е да се подплашат от изстрелите.
feikot написа:Това ти казвам,който иска да избяга от изискванията за ловно бойно оръжие си взема хипер въздухарка.
Изключително грешно схващане. Бракониерите по горите не се разхождат с въздухарки, а с незаконно притежавано ловно оръжие.
Iezekil написа:Странно,аз искам ПЦП но не смятам да ходя на лов с нея.Даже се убедих,че не става и за стрелба в двора...
Защо да не става ако не е малък двора? Намаляш скоростта с бойния клапан и си пуцаш с 220м/с спокойно и прилично точно по мишени. Зад тях слагаш един кашон със стари дрехи да абсорбира чашките и си ти.
kossis написа:Рикошетът е най малкият възможен, сравнено с огнестрелните.
Също много грешно схващане. При удар в стена чашката си остава там, обаче кой вид чашка? Има чашки със стоманено топче за връх което рикошира където му падне. Също така ако не уцелиш стената челно ами настрани пак имаш рикошет. Ако уцелиш някакво препятствие по пътя отново се нарушава пътя на съчмата и отива на майната си.
icoico написа:Масово липсва елементарна стрелкова култура у хора, които си пазаруват спокойно пушкала, хвърлящи парче олово на разстояние 200-300 и повече метра.
П.С. да не съм съвсем офф, на цената на ПЦП "Хасан" може да се купи пружинна "Вайнраух" и бих поспорил кое от двете стреля по-точно

За двете изречения си изключително прав. Ярък пример за първото са редовните неадекватни мнения на Коси, за за второто - практиката

Обаче аз също бих поспорил коя пушка стреля по-точно защото точен е стрелеца, а не пушката.