Най-добрият автомобилен двигател за всички времена

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Най-добрият автомобилен двигател за всички времена

Мнениеот Mihailov78 » Вто 10 юни 2014 21:22

Пускам темата, като се надявам да има интересна дискусия. Случайно попаднах на ТАЗИ статия, която ми даде идея за тази тема. Дебело подчертавам, че не е задължително двигателя да е VW. Та така, кой според вас е най-удачният (добър, сполучлив) двигател с вътрешно горене използван в автомобилната индустрия от както я има?

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Re: Най-добрият автомобилен двигател за всички времена

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 10 юни 2014 21:52

Audi S2 ABY 2.2 230bhp

Nissan Rb26dett

Honda EE9 1.6 150 (1983)

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Вто 10 юни 2014 22:07

Пред афн-а и боговете мълчат :death

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Вто 10 юни 2014 22:19

За мен едни от най сполучливите мотори са 1.8 моното на VW и c20ne на Opel - здрави, с добра динамика, непретенциозни и евтини за поддръжка.

Най-интересния мотор за мен е роторния на Мазда - от 1.3 200+ коня си е просто невероятно пък и звука...

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 10 юни 2014 22:53

Дизела на дъртите мерцедеси дето си правят милион без проблеми :beer

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Вто 10 юни 2014 23:00

+1 за 1.8 моно 90 коня на фолксваген,ваг групата като цяло.
п.п: добре щеше да е и ако може със анкета да се пусне темата.да има двигателите със конските сили като избор, нищо че са много по разновидности. само споделям.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 10 юни 2014 23:14

4.2 т.дизела на ТЛК 80 167 коня ...хора ...такъв дизел е мечтата ми ( ама и аз съм скромен :redface ) директно впръскване , механична помпа ... вече ако беше и със верига ( или зъбни колела) на агренажа, щеше да е еб@ти върха на сладоледа :stumm
За някои може да му е странно моя избор , но за мен един мотор е надежден ако е прост , без ел. "компоненти" , температурно стабилен ( DI мотор ), сравнително всеяден и голяма ( двойна ) за конете си кубатура . Разбира се има и минус- разход на нафта . Е няма пълно щастие ....все пак като знаем в какво "камионче" се монтира..
Freakylol написа:Пред афн-а и боговете мълчат :death
мдаа...

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Вто 10 юни 2014 23:19

Bai Sando написа:Дизела на дъртите мерцедеси дето си правят милион без проблеми :beer

Ето тук е истината!След това АФН!

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 10 юни 2014 23:22

откакто е измислен двигателя с вътрешно горене не е мръднал много :mhihi
системите на подаване на горивна смес са претърпели много изменения и подобрения, изпускателните също, т.е всичко около блока с буталата и валовете.
да кажеш кой е най-добрият двигател е също толкова субективно, колкото да кажеш коя е най-добрата кола.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 11 юни 2014 14:20

Хм, добрите двигатели не се поставят в автомобили, или поне дуракоустойчивите с високо натоварване. Това са многофункционалните двигатели за промишлени цели (електрогенератори) и за моторизация на транспортна, минна, морска, военна и друга такава тежка техника. Именно поради предназначението си са с опростена конструкция, елементарни за обслужване и надеждни при всякакви условия... На първо четене се сещам за един такъв - руски - ЯМЗ 238 V8 14866 куб.см. с мощностен диапазон от 235 до 420 к.с. в зависимост от това дали е с принудително пълнене или не и в зависимост от предназначението. Задвижва почти всякакви машини - камиони, трактори, багери, корабчета, военни транспортьори и какво ли още не. Като друг критерий, който свидетелства за успешността му е, че е в производство от 1965 до наши дни (с различни вариации и модификации) като основната му конструкция остава непроменена.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 11 юни 2014 15:58

golfer написа:.......
да кажеш кой е най-добрият двигател е също толкова субективно, колкото да кажеш коя е най-добрата кола.

Е как бе Бобка, голфааааа
Нема никакъв субективизъм :biggrin

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Сря 11 юни 2014 16:35

Аз мисля,че 1.9 турбо дизела 90 коня на абсолютно всички марки е най-двигател от всичко останало ! Смятам така понеже имам наблюдения,че освен да прокапе помпата друго му се не троши на това чудо !

Забравих да кажа,че Американските V8 също са доста здрави кошници и повечето не са променяни от 60-те години насам !

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Сря 11 юни 2014 16:48

Навремето СОМАТ правеше вътрешни курсове с едни Мерцедеси,Ирак-Кувейт.Цимент по 22 тона всеки ден при температура 40 градуса.Навъртяха по близо милион без абсолютно никакви проблеми освем консумативи.
Швабите си ги прибраха и повече такива камиони не сгрешиха никога да пуснат на пазара.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 11 юни 2014 16:49

Аз пък съм работил и имам поглед над МНОГО двигатели на автомобили,коли като бентли,ферари,мерцедес пулман,амг-та разни ф1,вортекси,големите блокове на старите американки,класическа формула 1 и формула джуниър,триумфи,астон мартини и общо взето такива ми ти интересни нещица. И разбира се обикновените барачки,от моторите на хонда та до простите предкамерни бараки на пежо. Не е много ясно за какво говорим в случая обаче-най-добър за какво? За разход ли,ако е така то 1.5 дизела на пежо 106 няма равен от старите коли. За вървеж ли,понеже по-вървяща от Benz CL 55 AMG Mclaren F1 Limited Edition,не съм карал... За здравина ли??? Понеже мотор да носи повече на обороти от дъртата хонда дето карам в момента не съм виждал,това чудо го държа редовно над 6000 оборота и нищо му няма и му е добре и още даже иска... За въртящ момент ли говорим,сигнума ми с 3.0 в6 тдци с исузу мотора с чип е уникален в това отношение... Та да се уточним за какво говорим? Или пък за здравина на двигател като цяло и то само двигател без периферия??? То ако е така по-здрав мотор от стария дизел на Jeep 4.8 литра не знам да има,той е само 58 коня и именно затова,че е голям и няма голяма мощност е вечен,то е двигател на 50 години вече де,един такъв мотор изпадна преди десетина години от един док та във водата и след две седмици го извадихме,врътна и запали все едно не е било! Пълно щастие няма и една кола винаги е сбор от предимства и недостатъци,както тя,така и задвижващия я агрегат. За надеждност ли? Имам видео от няколко години където намерих една хонда н600 стояща 37 години в храст. С нов акумулатор и гориво в карбуратора запали на третото завъртане и всичко по нея работеше,без спирачките разбира се,а беше толкова изгнила от стоене,че имаше дупки и по тавана дори. Но пък работеше,все едно е загасена преди малко... :screwy

За кекави мотори и коли много мога да споделя... :th_up

Потребителски аватар
BRASNA4A
Автомобил: VW GOLF3 GTI
Двигател: ABF

Мнениеот BRASNA4A » Сря 11 юни 2014 18:03

Двигател 4.7 V8 на Ford от 1964 и Mercedes 300d,като здравина,надежност, и дълголетие,а за мен това са най-важните критерии.В Америка в и в Германия в момента има много повече от тях във движение отколкото които и да е двигател на VAG,BMW,Honda,Peugeot,Fiat,Reno,Toyota,произведен през 80'те години до 1995г.
В едно предаване по дискавъри Джереми Кларксон обясни маркетинговата политика на автомобилостроителите след 70'те,замяната на веригата с ремък,смяната на рама със самоносещо шаси,перифериите и електрониката към двигателите,пециклирането,употребата на пласмаси, неща който правят автомобилите доста по-калпави от произведените от 1932г. до 1980г.

Последна промяна от BRASNA4A на Сря 18 юни 2014 17:30, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”