Кой какво е ползвал в борбата с миризмата на климатика.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Кой какво е ползвал в борбата с миризмата на климатика.

Мнениеот mupk0 » Пон 09 юни 2014 18:16

Здравейте.Понеже ми предстои борба с тази болЯст искам да попитам кой какво е ползвал :D Колата не е от VAG групата ,но това няма значение. Отводнителните канали са отпушени и вода от тях изтича свободно. Филтъра е МАН с активен въглен на няколко месеца и е чист.Отводнителните канали по колата при капака са чисти и проверени . Подкалниците и те са изчистени.Факт е ,че ползвам ли климатика и после вони ужасно.За жалост други мой коли също са миришели,но по-малко.Пробвах да напръскам малко обезмаслител за домашна употреба профилактично,но уви.Мих го и с вода няколко пъти пак уви.Всичко е чисто,но си мирише.Остават само бактериите между ламелите на радиаторите. Та за тях освен механично почистване чрез изваждане на радиатора(няма как да стане това лято поне) има и спрейчета . Гледам има най-различни.Основно са 2 типа.Пяна и флакон който се оставя на пода на колата.ВИе кой от двата вид сте пробвали и от коя марка сте доволни.Оставам с впечатление,че спрея на Мотип е добър.

Изображение

Другият вариант е фирма занимаваща се с това,но как да съм сигурен ,че след като нагънат парите няма да има миризма поне до края на лятото или амен амен до края :D Колата се кара всеки ден с включен компресор особенно в момента(не спирам компресора,дори и на топло).Дразни ме миризмата когато реша вечер да карам без включен компресор.Иначе работи ли компресора грам не мирише и водата се отича .... каналите са чисти дори и прах нямат вътре.Радиатора от двете страни също е чист.От едната съм го снимал,а от другата се вижда само с фенер.

Ето снимки вътре:
Изображение
За протокола : Mercedes S203 2000г фейслифт.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Кой какво е ползвал в борбата с миризмата на климатика.

Мнениеот forski » Пон 09 юни 2014 20:09

Един приятел преди години ми каза да правя следното, няколко минути преди да спра с автомобила да спирам климатика, и да го оставям да духа само на вентилатор!
По-простата причина че като спрете климатика непосредствено със спирането на автомобила, в изстиналите въздуховоди се получава голям конденз, който с времето започва да мухлясва и да смърди.
Аз и до сега си действам по-този начин и проблеми със миризми от климатик в колата не съм имал.

Потребителски аватар
passat_for_life
Автомобил: Vw Passat B3 GT
Двигател: 9A 1992

Мнениеот passat_for_life » Пон 09 юни 2014 20:51

Здравей колега пръскай със спрея и си ти,и оттам нататък следвай съвета на колегата над мен и няма да имаш повече миризми.Изпитано е и работи.Поздрави :)

Jijo_M
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jijo_M » Пон 09 юни 2014 21:01

Този спрей е хубав, но след като го ползвах три пъти ми разложи уплътненията на въздуховодите, разхвърчаха се из колата и накрая останах без парно.

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Пон 09 юни 2014 21:11

На моята без да има климатик и без да пръскал пак се разхвърчаха дунапрени. Конденза както са писали по-горе колегите трябва да изсъхне иначе мухлясва. Успех!

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 09 юни 2014 21:54

Аз лично сменям редовно филтъра и два пъти годишно ползвам Arexons Puriclima.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 09 юни 2014 23:00

Пробвал съм със спирането на климатика...не помага в моят случей.Дори 2-3 дни тука докато беше дъждовно и не го ползвах(а карам колата всеки ден до работа и обратно плюс вечерно време като никога не спирам вентилатора...може да е на 1/2 но работи) и няма отмирисване.Зимата(купих я Януари) нямаше такава миризма... Утре ще ми кажат от 1-2 сервиза за климатици кви спрейове ползват и ще споделя и аз какво решение ще взема(не че има значение май :D )

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Вто 10 юни 2014 6:41

Преди около месец си взех от Тех-ко филтър купе на Бош.Даваха с него промоция спрей за климатика пак на Бош.Преди 4-5 дена го използвах.За сега няма миризма ,но да видим до кога.
За инфо:Без да искам вдишах малко.Веднага хваща за гърлото.Наложи се вечерта да се лекувам с домашна.... :drunk

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 10 юни 2014 7:28

forski написа:Един приятел преди години ми каза да правя следното, няколко минути преди да спра с автомобила да спирам климатика, и да го оставям да духа само на вентилатор!
По-простата причина че като спрете климатика непосредствено със спирането на автомобила, в изстиналите въздуховоди се получава голям конденз, който с времето започва да мухлясва и да смърди.
Аз и до сега си действам по-този начин и проблеми със миризми от климатик в колата не съм имал.

Точно така процедирам и аз :th_up Значи важното в случая е да не се е"умирисал" вече, тогава файда няма от така описания начин . Там трябва по-крути мерки и след това ако се спазва този начин ( спиране на климата и оставяне на вентилатор - екон в случая , няколко минути преди да се спре колата ) ще има ефект дълго . Отделно ползвам и филтри с активен въглен .
mupk0 написа:Пробвал съм със спирането на климатика...не помага в моят случей......Утре ще ми кажат от 1-2 сервиза за климатици кви спрейове ползват и ще споделя и аз какво решение ще взема(не че има значение май :D )

Да видиш и Стефан zfa159 ли....да видим какво ще ти препоръча. И сподели после как си се справил , да знаем !

Потребителски аватар
DA@KA
Автомобил: Caravelle
Двигател: ACV 1998

Мнениеот DA@KA » Вто 10 юни 2014 7:39

Спреичето е добро,ползвам го и за домашните климатици.При домашния не се ли измие добре изпарителя + турбината,миризмата си остава въпреки спрея.Това при много замърсени машини.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 10 юни 2014 9:58

@Дака да разбирам , че ползваш спрея на мотип и си доволен ?

Днес докато коментирах с мой познат ми подари такъв спрей да пробвам :

Изображение

Напръсках и засега е супер(тоест не е като преди).Ще видим дали работи.Той си го пръскал 2 пъти в годината...преди сезона и след сезона без да се съобразява кога го спира. И цената му била между 7 и 8лв(съмнителна малко).Ползвам техни спрейчета за табла от много години и от тях съм доволен.Ще видим от това какво ще стане.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 12 юни 2014 8:15

Вземаш салицилов спирт и с него.Избива де що има гад .После вентилатора на макс и да се проветри че боли главата.Изветрява за 5 мин.
Така мия и климатиците у дома.Никога не миришат на спарени чорапи.

Потребителски аватар
Kovach
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kovach » Чет 12 юни 2014 8:28

Не знам братле, ама аз веднъж ползвах от тия спрейчета дето се слагат на пода и пръскат към тавана и повече няма да ги ползвам. Всичко беше супер, миризмата изчезна ама пък се отлепи тапицерията на тавана. Като карам все едно съм завит с чаршаф. Сега ще търся начин да го тапицирам наново. От един филм, на друг се метнах. Миризма няма ама пък все едно в палатка влизам като се кача в колата :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Чет 12 юни 2014 8:32

Туй чудо от къде се пръска?През филтъра под чистачките или през духалките?
При мен почти не мирише,но аз преди да изключа климатика го оставям да го обдуха вентилатора,като изключвам и клапата за въртене на въздуха,да може да засмуче топъл от вън и да изсъхне по-бързо.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Чет 12 юни 2014 10:52

Това със спирта ми го казаха вчера и на мен. Иначе съм доволен. Миризмата изчезна. Единствено в първите 3-4 секунди имам чувството ,че миризмата се усеща леко и изчезва. Като цяло е много по-добре. Този спрей е на течна основа. Тоест пръска като дезодорант,а не да прави пяна като други продукти. Начина на употреба е колкото се може по-близо до изпарителя. На моята кола филтъра е между вентилатора и радиатора.махнах филтъра и спокойно дори с ръка стигам изпарителя. Напръсках обилно. После от всяка духалка също обилно и понеже дренажа ми е на супер достъпно място свалих единия маркуч и напръсках обилно и там ( тоест от двете му страни).

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”