Passat 1.8 125 к.с. - тракане, масло, повдигачи

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Re: VW пасат 1.8 125 к.с. - тракане, масло, повдигачи

Мнениеот Lonely-Wolf » Чет 19 юни 2014 10:03

Тия дни дойде времето и на моя обтегач. Свалихме капака с един мой приятел,на пръв поглед веригата си беше обтегната,но след по-обстойно преглеждане се виждаше,че белезите на двата вала леко се разминават. Свалихме валовете заедно с въпросния обтегач(моя е хидравличен,но имаше и букса отстрани най-вероятно някъв датчик),който оставихме цяла вечер в обезмаслител. Гледам тоя обтегач,разглобихме го наистина не виждам кво може да му има или да му се развали.Бананите бяха като нови,магистралките по тях за маслото си личаха много добре,следователно не са износени.Долното буталце мисля,че малко задържаше разглобихме всичко и го оставихме във ваничката с обезмаслителя.Поръчах верига и двата семеринга отпред на капака,на валовете. И следователно седнахме на маса :mhihi
На следващия ден започна сглобяването(по точно докато излезна от работа почти беше сглобена :) :),при поставяне на валовете с новата верига и почистения обтегач,белезите си дойдоха на мястото(това означава, че наистина веригата е била разтегната). По между другото извадихме и някой друг повдигач да погледнем и там кво става :icon_lol ,моя авер каза че са ок,а и не съм ги чувал да се обаждат,така че може би настина са ок.
Като участник в манипулацията,забелязах че най-големия т....к е разкачането на ангренажа и по точно поставянето му. Разкачането го направихме,като го издърпахме направо от зъбното колело,може и да не е много правилно но нищо му няма :mhihi . Само не видях как го е закачил,видях само че бяха свалени двете обтяжни ролки. Но самото бутало дето бута тая обтяжната ролка на ангренажа не беше свалено. До него много трудно се стига,трябваше да сваляме бронята. Бях пробвал да го натисна с нещо,да може да му бутнем фиксиращия щифт,но няма бутане.Според мен може би е най-добре,да се сваля и бронята. Ако някой знае начина може да го сподели :biggrin .
Стана време за стартиране,звука който се чу при първото палене не искам да го чувам повече,всичко удряше на метал 3-4 секунди докато се напълни с масло. Само едно почукване остана за малко по дълго,най-вероятно някой от повдигачите които извадихме.При огледа им изжръцкахме маслото :). Изфорсирах няколко пъти и шума спря,настана тишина :bowdown .Не вярвах че това е всичко,докато тази сутрин не слезнах и не направих сутрешното палене,беше тихо :mhihi и ето пиша ви след него.
Като гледаш отстрани изглежда не толкоз сложно,но не препоръчвам на никой да го прави сам,без вещо лице около него. И тук е момента пак да благодаря на колегата zfa159 :bowdown . Информацията която дава в постовете си е много ценна и 80% от успеваемостта при такива манипулации зависи колко сте информирани за това което правите,ако не сте го правили естествено.Моя авер беше вещото лице,но точно това нещо не беше го правил и разчиташе на мен за това което трябва да се случи. Както и аз на него за всичките белези,напасвания и т.н.

:love.vwclub :love.vwclub :love.vwclub

п.с. убедих се в едно нещо,тази кола наистина трябва да се кара с масло 5/40,всичките маслени магистрали бяха адски тънки,както на валовете така и на обтегача.Не искам и да си помислям кво ще стане ако не се сменя маслото. Моята е "талянка" но вътре е кукона :th_up

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Сря 06 авг 2014 15:28

И за мое най-голямо съжаление пак трябва да пиша в темата :mhihi :screwy .Преди седмица след дълго градско каране в жегите тракането се завърна :thumb_down ,но доста по различно от преди.
Тракане преди смяна на веригата: сутрин когато паля изтракваше за секунда,две и спираше чак докато загрее и я оставя да работи на празен ход.
Новото тракане: сутрин е тиха пали работи като часовник. Мислех да направя клип но.. ще се опитам да ви го обясня. Трака единствено и само когато е загряла. А когато започне да трака вдигането на оборотите много бавно и оказва влияние. Примерно трака и ако изфорсирам не спира,спира когато и задържа газта примерно на 2к оборота се успокоява,отпусна и газта и така на празен ход може да седи до 10мин съм я държал не трака въобще :screwy . След това леко изфорсирам 2-3 пъти все едно на сила го предизвиквам и започва,пак леко задържане на газта и спира луда работа.
Лампа за масло не мига.Днес ходих до 3 сервиза да ми направят едно просто замерване на налягането на маслото и всички казват няма смисъл сменяй обтегача. Питам ги: А маслена помпа? Щом не светят лампи казват не е тя. Втория ми въпрос:А маслото? Тука вече малко се оцъкляха и започваха да умуват.Бананите какви били,изтъркани ли били? Казвам им като излезли са от магазина. И след този отговор оставаха доста несигурни в твърденията си и казват той е няма кво друго да е. Просто не задържал налягане обтегача. И питам се аз и вече и вас,след като не задържа налягане защо не трака на празен ход,където помпата прави най-малко налягане? А трака само след като рязко му размърдам обтягащата течност :) Ако стрелката на температурата не е заковала най-горе квото и да правя не трака. Закове ли горе и след малко се почва.
Все си мисля че той е виновника http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82 особено и след като прочетох написаното.
Маслото е кастрол 10/40 с холограмите му на тубата и всички глупости които уж ги имало само на оригиналното :mhihi .Има ли смисъл да пробвам с друго масло? Или да си поръчвам направо обтегача и да не се само филмирам, че не е той. Между другото е оня скъпия, че отстрани си има кабеляци.

Потребителски аватар
siko2
Автомобил: VW Passat B5 1997
Двигател: ADR

Мнениеот siko2 » Пет 15 авг 2014 17:16

Всеки се надява да не е това пусто желязо и накрая все то се оказва... И аз бях един от тези с надеждата и след мерене, смяна на масло и какво ли още не се оказа точно той виновника за тракането.Вече 10 000км карам с механичният вариант от 1.8т и нямам ядове!На буксата е закачена електрониката от старият и в началото не записваше грешка но последният път като я закачаха беше записало нещо за разпределителните валове. Изчистиха я и не съм ходил повече да видя какво се случва! Преди грешката и след нея колата си вървеше по един и същи начин! Прецени си какво да правиш, но аз лично 1000лв за тази простотия няма да дам!

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Съб 16 авг 2014 11:00

Че ще бъде тоя от 200 кинта е ясно :). Хиляда лева е 30% от цената на цялата барака :mhihi . Просто го усещам че нещо много малко не му достига да си обтегне. Май ще направя двойна работа но мисля да пробвам с мотул 5/40,поне ще бъда сигурен, че е обтегача.

Потребителски аватар
siko2

Мнениеот siko2 » Съб 16 авг 2014 14:38

Един приятел имаше същият проблем с обтегача и пробва варианта с 5w40 на кастрол... Ефекта беше нулев! Все пак пробвай и дано стане! Успех!

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Съб 16 авг 2014 19:48

Налягането на маслото измери в крайна сметка докато загреее , може да спада до 0.3 бара .

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Съб 16 авг 2014 20:55

Е тя лампата святка на 1.6 мисля....

Потребителски аватар
mitko85
Автомобил: E91
Двигател: M47

Мнениеот mitko85 » Съб 16 авг 2014 22:53

Lonely-Wolf написа:Просто го усещам че нещо много малко не му достига да си обтегне.

А може да не му стига много малко налягане от маслената помпа.

Потребителски аватар
prateli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот prateli » Нед 17 авг 2014 7:18

Този проблем е дъвкан, дъвкан и хората продължават да сменят обтегачи и вериги, а те нямат вина.

Сваляй картера и сменяй или изчисти маслената помпа!

Потребителски аватар
siko2

Мнениеот siko2 » Нед 17 авг 2014 8:51

prateli написа:Този проблем е дъвкан, дъвкан и хората продължават да сменят обтегачи и вериги, а те нямат вина.

Интересно защо след като не почистят цедката а сменят обтегача нещата се оправят...

Последна промяна от siko2 на Нед 17 авг 2014 8:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Нед 17 авг 2014 8:52

Измери маслото или свали маслената помпа и да мирясаме най-накрая .
Друго няма какво да ти кажем

Потребителски аватар
prateli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот prateli » Нед 17 авг 2014 12:16

siko2 написа:
prateli написа:Този проблем е дъвкан, дъвкан и хората продължават да сменят обтегачи и вериги, а те нямат вина.

Интересно защо след като не почистят цедката а сменят обтегача нещата се оправят...

Защото не е задължително да е цедката, може да е самата помпа, която с времето е образувала луфтове и няма налягане да маже горната част

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Пон 18 авг 2014 8:20

Добре защо вчера и днес като е 20-на градуса почти не се обажда ? :mhihi . На загряла кола паля,гася,паля,гася 3-4 пъти та да тропне лекинко и след малко спира. Даже и да няма ефект ще пробвам 1-во със смяна на маслото. Нали така ни учи форума първо почваме от най-евтиното :love.vwclub
Да е запушена цедка не ми се вярва,горе при главата всичко свети. Ако е помпата,значи скоро ще премигне лампата.

п.с. Сега ходих да видя нивото на маслото. За 1000км ми е спаднало с 1/4,преди да го сменя толкоз липсваше за 13к км. Или колата започва да се разпада или е маслото :icon_lol

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Сря 03 сеп 2014 20:47

Смених маслото- начесах си крастата. Беше нещо като експеримент знам, че вълшебни масла няма :smile . Един форд преди мен смени,никаква промяна в тракането на веригата му :mhihi АС делко сложи. След него бях сигурен, че и мойта няма да спре но ей тъй да има кво да ви споделя го смених :mhihi
Сложих Мотул 5/40. Разлика има,но не знам дали, защото е ново и след няколко хиляди няма да стане като старото или защото е Мотул. Тракането не изчезна напълно,да речем на 70% по-добре.Ще споделя след няколко хиляди как е, ако не съм сменил обтегача до тогава.
Извода е,слагайте хубави масла преди да се разтракат бараките, а не след това :mhihi

Потребителски аватар
siko2

Мнениеот siko2 » Чет 04 сеп 2014 7:58

Lonely-Wolf написа:Смених маслото- начесах си крастата. Беше нещо като експеримент знам, че вълшебни масла няма :smile . Един форд преди мен смени,никаква промяна в тракането на веригата му :mhihi АС делко сложи. След него бях сигурен, че и мойта няма да спре но ей тъй да има кво да ви споделя го смених :mhihi
Сложих Мотул 5/40. Разлика има,но не знам дали, защото е ново и след няколко хиляди няма да стане като старото или защото е Мотул. Тракането не изчезна напълно,да речем на 70% по-добре.Ще споделя след няколко хиляди как е, ако не съм сменил обтегача до тогава.
Извода е,слагайте хубави масла преди да се разтракат бараките, а не след това :mhihi

Колко км си му навъртял след смяната? При моя човек още нямаше 1000 и се върна старата песен...

Върни се в “Passat”