пасат б5.5 спешен въпрос за смяна каре - РЕШЕН!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Re: спешно! каре пасат б5.5 - РЕШЕН!

Мнениеот drago_tr » Нед 01 юни 2014 17:14

Не барай...екстра си го направил. По добре стегнато, отколкото да събираш носачи по пътя. Аз въпреки мойте че ги затягам с динамометричен ключ по книга, им давам и малко от себе си на гайките и болтовете. Всичко е до усет. :th_up

Потребителски аватар
thewolf
Автомобил: Passat 1.9 TDI B5.5
Двигател: AVB

Мнениеот thewolf » Нед 01 юни 2014 17:49

хаха, прав си дето викаш по-добре така, отколкото да ги събираш. Моето разбиране за затегнатост е като буташ ключа с крака и да не помръдне повече :icon_lol :icon_lol /няма, шегувам се разбира се, на ръка стягах, ама гледах да е като за последно/.

Мислех си за динамометричен ключ, но работата беше там, че след като ремонтирах пасата на двора, а не на канал или на подемник, се сетих, че нямам място къде да го използвам тоя ключ, едвам с лулата ги затегнах. Интересното беше, че извиках жената да държи контра на 2-та болта на долните 2 носача. Те жените да държат на контра умеят много добре :mhihi :mhihi :mhihi .

Иначе към колегата samo_pechka, аз мисля, че като се прави нещо трябва да се прави като хората, за това гледам да си избарвам нещата. Дадох на един литовец да ми смени ангренажния ремък, като си я взех, половината от болтчетата ги нямаше, гайки, плюс кората под двигателя. Направо ме изнерви тоя тип. Беше на 100 км от Осло и не ми се занимаваше. Като се прибера в БГ ще купя каквото е нужно. Сменям всичко, за да съм сигурен, че като тръгна на път, няма да имам проблеми. Амортесьори, тампони задни, предни, двигателни и т.н.. Тук нямам време сам да ги правя, а и съм кът от към инструменти.

Сега кажете как най-добре с подръчни материали да си смеря предницата. Тук смеряването струва от 400 до 500 лв. Не ми се дават тия пари, при положение, че се прибирам след 2 месеца в БГ. Мислех си да взема една летва, която е с 5 см по-къса от разстоянието между джантите. От едната страна да сложа болт с гайка, а от другата пирон, за да е по-точно смеряването. Бележа с 2 резки отпред и отзад на джантата, където ще меря и почвам с луфтомер.

Имаше и друг вариант гледах по нет-а, но той мисля че е по-неточен с едни въжета около центъра на джантата, като се измерва разстоянието отпред и отзад. Чувал съм, че е по-добре да се направят гумите 1мм навътре, за да може при движение самият път да ги отваря или при завой, вярно ли е това нещо, или трябва да са си на 0, демек абсолютно равни?

OK :)

Последна промяна от thewolf на Пон 23 юни 2014 16:24, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Нед 01 юни 2014 21:01

Това с предницата май май няма да стане както си го намислил. :wink
Като си дойдеш слагаш нови гуми, стенд и си ОК.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 04 юни 2014 21:49

ето така се беше сдъвкал и моя маншон
Изображение

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Чет 05 юни 2014 18:55

DoH_KuXoT написа:ето така се беше сдъвкал и моя маншон

няма снимка обаче, не се вижда.
drago_tr написа:Това с предницата май май няма да стане както си го намислил

Аз не казвам, че ще го направя перфектно, но по-добре така, отколкото разлика 3-4 сантиметра докато си дойда до България :). За това попитах, дали има някакъв начин, горе долу да си смеря предницата, за да не ми износва гумите накриво, докато се прибера в България. 400-500 лв не ми се дават за нещо, което струва в България 30-40 лв, направено професионално и на компютър и с лазер в Пловдив. Дадох за колата 5.000 лв, после още 500 за всички части по предницата на Рулвилле, плюс 300 лв за 2-те карета с маншоните пак на рулвилле, маслото беше 200 лв 4 литра, горивен филтър 70лв, въздушен, филтър на купето, сега ще взимам нови гуми за около 1.000 лв. Смяната на всичките ремъци и ролки по двг струваше 500 лв /на черно разбира се/. Преден прозорец сега ще сменям към 500 лв, всички тампони отпред и отзад, амортесьори, зимни гуми след като се прибера от БГ 1.200 лв, джанти 400 лв. Маслото на дифа искам да сменя, спираната течност, тандем помпа трябва да сменя 650 лв, съединител с маховик сигурно ще са към 400 лв. Предната броня е поолющена от камъчетата в Норвегия, дето слагат през зимата, боядисване, китосване към 200 кинта. Оригинални стелки искам да си взема, а не тези гуменяци, дето ги използват норвежците, че се вмириса колата на гума.

Тя колата до тук излезна повече от 12.000 лв :), а съм я взел за 5. Отделно са разбира се застраховка и данък 2500лв. Разбира се аз така си искам, като ще карам нещо, трябва да е стегнато и стабилно. Каквото карам си го стягам, не го карам като италианците до дупка, докато не издаде багажа :). За сега си карам със старите летни гуми, които имат 5 мм грайфер, но са износени много от външната страна, задето беше разбито окачването отпред. Чудя се как да го направя, дайте някакви мнения или някой колега който имат опит в тази област. Не ми трябва перфектно да я смеря, но възможно най-близко до перфектно, защото искам преди да дойда в БГ да си сменя и гумите, тези са износени и са твърди вече.

Благодаря :)

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 05 юни 2014 19:59

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=279974

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=42494

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=156805&page=2

Това успях да изровя на първо четене, колега.
Дано ти свърши работа :beer

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Чет 05 юни 2014 21:22

Благодарско колега :)

Потребителски аватар
thewolf

Re: пасат б5.5 спешен въпрос за смяна каре - РЕШЕН!

Мнениеот thewolf » Пон 23 юни 2014 16:31

Днес получих офертата за сходимостта на предницата. Всичко общо само на цена от 475лв :eek :screwy :mhihi .
Опитах се сам да го регулирам, спрямо това как колата се държи на пътя и има напредък. По-стабилна е, но ще видим дали ще износи гумите. Забелязах, че от самият накрайник се определя не само дали гумите се отварят навън и навътре отпред, а и отгоре. Значи едното трябва да е регулирано точно, за да бъде точно и другото. Това последното за амортесьорите и позицията им спрямо колелото няма да се занимавам, защото не съм пипал нищо там. В БГ ще ги оправям амортесьори и пружини.

само 475 лв. :no Има ли някой колега, който разбира от сходимост на гумите? По-добре да му купя билет за 200 лв до тук, да му платя 100 лв за работата и пак ще ми излезне по-евтино :). В България се съмнявам да е по-скъпо от 50 лв, хем с компютри. :scare3

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Пон 23 юни 2014 17:25

Няма как някой да ти го направи без стенд колега :c020 колкото и да ти се иска :th_up Прави го на око и на усет като караш да не дърпа на никъде..пък в България повече :biggrin

Потребителски аватар
thewolf

Мнениеот thewolf » Пон 23 юни 2014 18:36

Така беше думата, не че наистина някой щеше да дойде :). Просто го дадох като сравнение, че дори и така ще излезе по-евтино :mhihi . По усет ще е май, не ми се дава 1/8 от цената на колата за тази процедура :). Пък в БГ ще отида да ми направя сходимост на 4-те колелета направо, да знам че съм приключил с това за следващите 2 години, докато пак се наложи да сменям накрайници.

Върни се в “Passat”