zigo написа:Колеги гледам че сте запознати с доста ситуаций. Някой може ли да ми даде конкретен отговор имат ли право да спират кола от движение за фолио на предните врати, понеже из форумите намирам доста различни мнения от рода че не може и се пишело акт или фиш (от 10 до 40лв.), а на много места се пише че я спират, но никаде не видях на какво основание, понеже за члена за стъклата в наказателния кодекс няма определена глоба за това нещо, камоли спиране от движение !
Всичко е въпрос на тълкуване на закона.
Щом могат да спрат от движение за изгоряла крушка на габарита,представи си.Но!
По закон може да се затъмняват задните врати-чл.105.Значи затъмняването на предните е нарушение.
Спиране от движение се прилага за технически неизправно мпс-чл.171-2-а.
Обаче по смисъла на чл.10-6-в от ППЗДвП "...
или стъкла,които не отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи"могат да те спрат от движение,ако са приложени разбира се въпросните документи според марката и модела на колата/за заводско тонизиране/или пък за регламентираното такова от държавен орган и т.н...което си е доста сложно.Или с други думи няма точно фиксирана/поне аз не знам/мярка за пропускливост/прозрачност/на стъклата.Гледал съм за Русия такива клипове,където имат норма и пътните полицаи мерят пропускливоста със специална машина.Съответно шофьора пък разполага с документ-сертификат,издаден от фирмата тонизатор за въпросната пропускливост.
Относно глобите-масово при констатиране на нарушение по чл.105,полицията препраща за налагане на глоба към чл.179 за неизправно или конструктивно изменено МПС,което е грешно и отпада в съда.Правилната мярка е по чл.185 с таван 20 лева.
Това е моето тълкуване.
Навремето моята кола дойде с затъмнено задно стъкло и в КаТ свалиха фолиото въпреки,че по тогавашния текст на закона имаше право,ако се води 5-та врата,а аз съм с комби.При положение,че има разни баничарки въобще без задно стъкло нали.