KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Umlenov
Автомобил:
Двигател:

Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Мнениеот Umlenov » Чет 26 юни 2014 22:55

myrshavija написа:Аз все още не разбирам ЗАЩО?

ЗАЩОТО - ми доставят "честитката" с 21 дни закъснение (22) от датата която е била в куриера, как реално да си платя с "отстъпката" в 14 дневен срок, при положение че са минали 21 дни ?

Това е питането, ще питаш ли пак Защо ? :beat_butt2 :biggrin :biggrin

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 27 юни 2014 6:50

Umlenov написа:...ми доставят "честитката" с 21 дни закъснение (22) от датата която е била в куриера, как реално да си платя с "отстъпката" в 14 дневен срок, при положение че са минали 21 дни ?..

Срокът тече от момента на получаването от теб, не от куриера. Ама май не точно този отговор търсиш? :rolleyes

Потребителски аватар
paco
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот paco » Сря 02 юли 2014 9:14

Пристигнаха ми две "честитки" и двете за превишена скорост от един и същи ден на 24-ти Януари. Някаква идея дали мога да се обжалват след като е минало толкова време (6месеца) от нарушението?

п.п. Дейбиш Кади-лака мноо бръЗ :Mr Green Fun

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Сря 02 юли 2014 14:07

По спомени връчването на електронен фиш трябва да стане до 1 година от нарушението ,след това отпада!

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Сря 02 юли 2014 14:09

Чичо ми получи глоба от електронен фиш със снимка от дата 03.04.2013г. А го получи месец Януари тази година 2014г. глобата му беше 120лв.

Потребителски аватар
paco
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот paco » Сря 02 юли 2014 20:56

Ясна е работата, надявам се поне отстъпката от 30% при плащане в 7-дневен срок все още да е актуална.

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Сря 02 юли 2014 21:54

Аз в момента се разправям с тях. На 21.01.2014 г са ме снимали на Околовръстното с 21 км, над ограничението. Честитката ми я връчиха с призовка да отида в КАТ. От там е сюрпризираха с АКТ за 100 лв и отнемане на талона и оня ми вика, че нямало вече електронни фишове от мобилни камери, а само от стационарни и като те снимат с мобилна камера, те викат в КАТ да те наградят направо с АКТ. Като го попитах, защо не са ме гонили, за да ме санкционират на момента (както е в момента по новия закон, който те упорито нарушават и в момента,защото пак си снимат без да спират) отсреща мълчание. На всичкото отгоре не ми даде и снимката, за да си я закача някъде, а няколко пъти го попитах, къде мие копието на снимката и отговора беше "Ами тя се прикрепя към АКТ-а и е горе в канцеларията", а до колкото знам имам правото и на това без да ме лишават от него. Бесен, след като си взех АКТ-а направо отидох при "БЪЛГАРСКИ АВТОМОБИЛЕН СЪЮЗ", те доста обичат КАТ и своеволията, които правят. Написаха ми възражението на АКТ-а и го подадох в КАТ на същият ден. Срока за тази снимка(нарушението), за която ми писаха АКТ е до 3 месеца да ме викнат, а те са минали 6. Хората казаха, че най-вероятно АКТ-а ще отпадне още в КАТ преди да се стигне до съда, заради отминалия срок.
След месец ще видим, какво ще се случи, но нещата ще ги гоня до дупка, не заради това, че съм карал с превишена скорост на скоростна отсечка, а заради своеволията на КАТ да "жулят" хората, както си искат.

Потребителски аватар
paco
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот paco » Чет 03 юли 2014 12:32

Да, ситуацията е точно такава. Днес ходих да ми драснат два акта ... на един и същи ден са ме засекли с 74 и 81км/h. Толеранса е +/-3км/h и се вписва в актовете скорост 71 и съответно 78.

За да е законно всичко с мобилните камери, схемата е следната:
Пращат ти призовка, отиваш и ти показват снимката и ситуацията изобщо. Потвърждаваш , че ти си извържителя с декларация. На основание на тази декларация пишат акт и след месец отиваш и си го плащаш.

Електронни фишове се издават само за снимка със стационарна камера. Тогава можеш да платиш в 7дневен срок с 30% намаление.

Честито!

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 03 юли 2014 19:46

bulaki написа:....ще ги гоня до дупка, не заради това, че съм карал с превишена скорост на скоростна отсечка, а заради своеволията на КАТ да "жулят" хората, както си искат.

Това българите сме страшни..., викаш ще ги гониш, не защото си направил нарушение "каране с превишена скорост" а заради своеволията на КАТ, сигурно те накараха да караш бързо.
Срокът за получаване е 1 година, затова застани като мъж,а не като обратното на мъж, кажи "аз карах" и си поеми отговорността за действията.

Срокът за плащане с отстъпка е 14 дневен, която важи само за стационарни камери.

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Чет 03 юли 2014 23:03

Ама аз така или иначе си нося отговорността за това, че съм карал с превишена скорост. Схемата е друга, за да си измислят как да ни цакат. За това написах и след това което си копирал, какъв е в момента закона и че самите ТЕ не го спазват и правят своеволия. По телевизията го казаха как трябва да се случват нещата, а и ако погледнеш в гугъл също ще откриеш, какъв е закона в момента точно за мобилните камери.
Не знам срока дали е 1 година за получаване и за това си има юристи, които знаят кое точно, колко време е, поради тази причина съм пуснал и възражение на АКТ-а.
За да не говоря празни приказки ето и доказателството, четете и се просветете http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/03/26/2268777_kat_sled_reshenieto_na_suda_s_mobilnite_kameri_shte_se/

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 03 юли 2014 23:42

bulaki написа:... По телевизията го казаха как трябва да се случват нещата, а и ако погледнеш в гугъл също ще откриеш, какъв е закона в момента точно за мобилните камери...

По-малко гледайте телевизия, вредно е :wink
VAS reshenie.doc
(60.5 KиБ) Свален 88 пъти

...Поради това при наличието на използвано мобилно техническо средство за видеоконтрол и при наличието на контролни органи на мястото на реализиране на нарушението следва административното наказване да се наложи по реда и условията на ЗАНН – чрез съставяне на АУАН с описание на констатираното нарушение и в сроковете по чл. 34 ЗАНН да се издаде НП с налагане на съответното административно наказание...

бонус- това пише в ЗАНН:

...Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението...

zigo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zigo » Сря 27 авг 2014 23:39

Колеги гледам че сте запознати с доста ситуаций. Някой може ли да ми даде конкретен отговор имат ли право да спират кола от движение за фолио на предните врати, понеже из форумите намирам доста различни мнения от рода че не може и се пишело акт или фиш (от 10 до 40лв.), а на много места се пише че я спират, но никаде не видях на какво основание, понеже за члена за стъклата в наказателния кодекс няма определена глоба за това нещо, камоли спиране от движение !

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Чет 28 авг 2014 11:21

Поради това при наличието на използвано мобилно техническо средство за видеоконтрол и при наличието на контролни органи на мястото на реализиране на нарушението следва административното наказване да се наложи по реда и условията на ЗАНН – чрез съставяне на АУАН с описание на констатираното нарушение и в сроковете по чл. 34 ЗАНН да се издаде НП с налагане на съответното административно наказание.

Това е едно изречение в решението, аз го тълкувам за себе си- спиране и издаване на място на АУАН, за да се запозная на място: спазени ли са изискванията за обозначаване на патрула, стикерите по техниката им, къде точно съм засечен, а не после да гадая къде е трябвало да бъде контролния им пункт, пък те къде са се свряли. Ако има свидетели с водача, и не бъде спрян на място, се губи възможността, да използва техните показания за случилото се и т.н. неудобства за органите които си ги спестяват с това тяхно си тълкувание, но така нарушават правата ни за защита.
Казвал съм го и друг път, не е проблем да си признае човек грешката, но за да те накажат органите също трябва да спазят закона, а те най често не го правят и това провокира и нашето отношение.
На същото основание биха имали право да ме викнат след месец в полицията да ми напишат акт и за забравени фарове и какво ли не още, иди помни какво си правил преди месец че си нямаш друга работа.

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Чет 04 сеп 2014 13:49

Въпрос малко в страни от темата:

Може ли охрана или полицай да ти забранят да снимаш с камерата на телефона, ако не снимаш хора и не си на частен имот?
Ако снимаш хора, то това трябва да се случва с тяхното съгласие, но ако снимаш стена/път/земя..?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 14 сеп 2014 7:20

zigo написа:Колеги гледам че сте запознати с доста ситуаций. Някой може ли да ми даде конкретен отговор имат ли право да спират кола от движение за фолио на предните врати, понеже из форумите намирам доста различни мнения от рода че не може и се пишело акт или фиш (от 10 до 40лв.), а на много места се пише че я спират, но никаде не видях на какво основание, понеже за члена за стъклата в наказателния кодекс няма определена глоба за това нещо, камоли спиране от движение !

Всичко е въпрос на тълкуване на закона.
Щом могат да спрат от движение за изгоряла крушка на габарита,представи си.Но!
По закон може да се затъмняват задните врати-чл.105.Значи затъмняването на предните е нарушение.
Спиране от движение се прилага за технически неизправно мпс-чл.171-2-а.
Обаче по смисъла на чл.10-6-в от ППЗДвП "...или стъкла,които не отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи"могат да те спрат от движение,ако са приложени разбира се въпросните документи според марката и модела на колата/за заводско тонизиране/или пък за регламентираното такова от държавен орган и т.н...което си е доста сложно.Или с други думи няма точно фиксирана/поне аз не знам/мярка за пропускливост/прозрачност/на стъклата.Гледал съм за Русия такива клипове,където имат норма и пътните полицаи мерят пропускливоста със специална машина.Съответно шофьора пък разполага с документ-сертификат,издаден от фирмата тонизатор за въпросната пропускливост.
Относно глобите-масово при констатиране на нарушение по чл.105,полицията препраща за налагане на глоба към чл.179 за неизправно или конструктивно изменено МПС,което е грешно и отпада в съда.Правилната мярка е по чл.185 с таван 20 лева.
Това е моето тълкуване.
Навремето моята кола дойде с затъмнено задно стъкло и в КаТ свалиха фолиото въпреки,че по тогавашния текст на закона имаше право,ако се води 5-та врата,а аз съм с комби.При положение,че има разни баничарки въобще без задно стъкло нали.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”