ASV мотор изпука и запуши бяло

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
ventsi34
Автомобил: VW Golf MK5
Двигател: 1900 TDI BLS

ASV мотор изпука и запуши бяло

Мнениеот ventsi34 » Сря 02 юли 2014 12:23

Здравейте, от скоро имам Seat Leon 2004 1.9 TDI ASV тази сутрин като си запалих след два километра и някъде колата беше достигнала към 75 градуса и всичко си беше нормално (напоследък в града карам бавно без да я зоря много сменям до 2200 оборота). Но ми се наложи и рязко подадох газ на колата и в този момент когато тя започна да набира около 2400/2500 оборота (когато турбото отваря) колата направи нещо като изпукване и заби носа рязко все едно натиснах леко спирачки помислих в първия момент, че е запекла турбината (познат проблем на променливата геометрия) но когато слязох от колата от аспуха пушеше бял дим, а мотора работеше неравномерно и гадно като трактор. Загасих я почити веднага. Само забелязах, че не температурата на маслото не се вдигаше рязко, а си беше нормална. Оставих колата на място и тъй като бързах си хванах такси. След около час се върнах погледнах маслото си е чисто антифриза същи (бях помислил, че ги е смесило първо). Пробвах да запаля и о чудо няма никакъв проблем все едно не се е случвало. Някой идея от какво може да се е получило, че си я прибрах до нас само и сега ме тормози. Мисля довечера да я поразкарам в квартала да видя дали ще стане отново така, че в петък ми предстои пътуване (да знам дали да го отменям). Някой да ми предложи читав сервиз в София по възможност от клубните, че да знам, че съм в сигурни ръце. Говорих с Никси и Мишо от Герман ама работата за утре вечер при тях не ми се стори много сигурна дали ще стане. Приемам всякакви мнения

Потребителски аватар
sodata1
Автомобил: BMW
Двигател: 330XD

Re: ASV мотор изпука и запуши бяло

Мнениеот sodata1 » Сря 02 юли 2014 13:30

Провери някой турбо път да не се е извадил,спукал,някой вакум!Ако турбината е заминала и хвърля масло,внимавай да не остави двигателя без масло!За по сериозните проблеми няма да ти споменавам!Но щом казваш,че маслото е там значи провери пътищата на турбината и вакумите!

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Сря 02 юли 2014 13:44

огледах мотора за течове и не видях нищо необичайно. Ако е теч от турбото на масло нали ще се види някъде? На мен ми казаха, че като има вода в нафтата можело да прави също така?

Потребителски аватар
sodata1

Мнениеот sodata1 » Сря 02 юли 2014 20:22

Ще се види ако откачиш някой турбо път!Ако хвърля турбината масло то се събира по турбо пътищата,по-точно най-ниската част,а именно интеркулера!Откачи маркуча от изхода на интеркулера и гледай колко масло ще текне!Ако текне малко не се притеснявай,това е от картерната вентилация!Ако текне доста,тогава трябва да се притесняваш!Ама не си набивай излишно филма!Отвори,пътищата на турбината в най-ниската им точка,демек интеркулера и виж колко ще изтече!Щом казваш,че пуши бяло отзад задължително се увери дали турбината хвърля масло!Мощност има ли?Включва ли се турбината при ускорение или я няма никаква?

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Сря 02 юли 2014 21:18

еми колата сега я покарах след работа в квартала. Няма никакъв помен от това, че е работела така набира си мощно и не пуши необичайно дори и като я кача на 5000 оборота. Всичко изчезна направо не знам какво е станало. Един приятел погледна на вагкома и в менюто Engine няма никакви набити грешки.

Потребителски аватар
sodata1

Мнениеот sodata1 » Сря 02 юли 2014 21:27

Еми,дано да нямаш повече ядове! :beer

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 02 юли 2014 21:34

Понякога , докато е по-студен мотора , при по-рязко подаване на газта и обороти около 3000 , се получава така,че клапаните "увисват" за момент , не затварят както трябва . Сочи се ,че вероятна причина би била умора в пружините на клапаните , както и масло не по спецификация ( по-гъсто ) .В резултат мотора почва да не работи равномерно и да има силно недоизгоряла нафта . Според мен се случва предимно на смук.клапани .
Не знам дали точно това се е случило при теб ....пишеш ,че е бил позагрял двигателя

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Сря 02 юли 2014 22:29

На 75 градуса на антифриза маслото е далеч по студено,така че проблема е бил в това.
Ако си я бил изгасил и след минута-две си я запалил веднага си щял да се прибереш без никакви грижи.
Просто ако караш с 10w40 масло докато стрелката на антифриза не стигне 80-90 градуса не си позволявай резки подавания на газ и постигане на високи обороти без значение дали е лято или зима.Карай си колата и не се притеснявай това е проблем при почти всяко ТДИ. Както се вика на суха пу*ка и студена кола ряз не се дава ;)

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Чет 03 юли 2014 0:19

Ее пичове много ме успокоихте. Дано да е това, което ми казвате. Да маслото ми е 10w40. Вече ще ми е обица на ухото да не и мачкам педала на газта когато не е загряла.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Чет 03 юли 2014 8:12

Действително не е хубаво да правиш натоварвания на мотора, когато не е загрял достатъчно, но мисля, че и маслото ти не трябва да е това. Налей му хубаво масло. Предполагам, че за кола 2004 г. и с този мотор, то трябва да е 5W40 със съответната спецификация за турбокомпресор. Мнението на "Печката" звучи най-логично за причините за възникналия проблем.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 03 юли 2014 8:15

ventsi34 написа: Да маслото ми е 10w40
Кофти .....
lz2aii написа: то трябва да е 5W40 със съответната спецификация
точно :th_up

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Чет 03 юли 2014 8:45

От личен опит го казвам - макар и на пръв поглед незначителна разлика във вискозитета, води до крайно негативни последици.

novatora
Автомобил: vw passat b5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Мнениеот novatora » Чет 03 юли 2014 8:47

Хах кара кола с променлива геометрия и масло 10w40. Ако прждължаваш така ще правиш турбана скоро време. Маслото за пд е 5w40 505.01 в противен случай рискуваш да съсипеш и мотора и турбото. То веднага не става сакътлъка но след тякой и друг километър ще ти цъфнат проблемите.

Потребителски аватар
danail_3
Автомобил: Skoda Octavia estate LK
Двигател: AGU с АГУ

Мнениеот danail_3 » Чет 03 юли 2014 8:59

ventsi34 написа:............... но когато слязох от колата от аспуха пушеше бял дим, а мотора работеше неравномерно и гадно като трактор. ...........

Това не е хубаво!
Бял дим пуши когато в цилиндрите попадне вода / антифриз.
Как може да попадне там?
1. През хранителната / горивната уредба. - Добрия вариант само сменяш бензиностанцията от която зареждаш.
2. Неплътности в един / няколко цилиндъра. - от издухана гарнитура на главата, през спукана глава, до спукан блок. При някои по - малки неплътности докато мотора е студен те са свити и не се наблюдават симптоми, когато колата загрее те се разширяват и "започва да пуши бяло и работи като трактор"

ventsi34

Мнениеот ventsi34 » Чет 03 юли 2014 9:31

Да де ама вече 30 километра карам след случката и няма никакви проблеми. Загрява си колата и си върви нормално. Според мен ще се окаже от шибаното масло. Още тази седмица мисля да го сменя щом прави такива мизерии с 5w40. Колата ми е с роторна помпа а не помпа-дюза пак ли трябва да търся масло 505.01 и какво е това? Ако не трябва да слагам със специфика 505.01 каква е за моя мотор?

Върни се в “Дизелови агрегати”