Vw Golf 5 1,9 TDI или BMW 320 CD E46

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Re: Vw Golf 5 1,9 TDI или BMW 320 CD E46

Мнениеот buller » Вто 12 авг 2014 11:18

Vidol Nikolov написа:Чистачки,капачки и тн да си говорим-не е сериозно.

Понеже виждам че много "разбираш", нека ти кажа че не е нормално на кола от подобна величина да и блокират чистачките при дъжд - наводнено моторче.
Нито е нормлано климатроника да жужи като фуражомелка и да прави каквото си иска заради таралежа.
Да не говорим, че на някои от моделите АБС блока е плеснат точно до изпускателните колектори и доста хора се оплакват, че ABS/ASC се побърква.
Течаща рейка - сигурно няма човек, който да не я е правил. Все пак предницата си е тежка.
Да не говорим за светлинния модул, които те оставя със светещи дълги светлини и единственият вариант да ги спреш е да откачиш клемите на акумулатора.
Пепрудки и други чудеса на технологията, честите кражби на огледала, мулти волани и т.н. не дават много предимства :neutral
Но от друга страна, ако човек случи на гледана кола и влага пари в нея, за да я поддържа навреме - ще му служи дооооста време вярно :th_up

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Вто 12 авг 2014 11:49

Принципно избягвам такива теми, защото невиждам как ако си наумя да взема някоя кола, ще се разубедя от мненията на хората. Но пък ги чета с удоволствие и даже се хиля здраво, понякога... Да не говорим за чисто субективния фактор - кое е по кола. Аз не виждам как Е46-цата ще е по кола от 5-цата на голф :no Е90, ДА, това е лично мнение ( субективно) и не ангажирам никой с него. И сега нещо съвсем различно от субективизма, служебната Шкода е модел 2007 и е на 340 000 и си се държи съвсем прилично..... а е със 2,0тди мотор и ДСГ и двете неща не се тачат много, тук, но нямат проблеми ..... Така че да се твърди, че голфа с двулитров дизел е набутване е... чесане на клавиатури. А сега по темата. Аз бих взел колата която е най-запазена ( каква изненада ) и със най-доброто съотношение Цена-Качество

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Вто 12 авг 2014 13:00

Smeagol написа:Колега ALESYZ, по никакъв начин не съм казал че се чупят, а просто че биха дали дефект и си струват пари, за да се отремонтират. Все пак е бизнес клас кола, а не форд ескорт за каране на картофи. Просто направих паралел с мнението на колегата по-горе колко 330д е по-скъпо от 320д :Mr Green Fun
Аз лично, ако имах финансовата възможност отдавна да съм скочил на 530Д 204 к.с. автоматик, седан :deal

Аз пък мисля, че внушаваш, че производителя едва ли не е заложил това и това след еди колко си време да се счупи. Защото какво иначе означава това: биха се счупили? Това е предположение, което не подлежи на доказване, следователно няма и какво да се коментира. Да, по принцип всичко може да се счупи, но дали ще се счупи, това е съвсем отделен въпрос. Сега, колко такива повреди има, за да може да се говори за някаква статистика и оттам да се извади аргумент срещу този модел, това вече би било нещо истинско. Каква да е цената на резервна част на автомобил, който някога е струвал няколко десетки хиляди евро? Ние си купуваме коли n-та употреба, с незнайна поддръжка и експлоатация, на незнаен пробег, ти какво очакваш? Отделно, мислиш ли, че германските инженери или които са там, са проектирали тези автомобили да се движат по разбити пътища, да се зареждат с калпави горива, да се ремонтират некомпетентно със съмнителни резервни части? Резервните част са скъпи, да и има защо. Ето ти моят пример. Дискове сменях предни и накладки, като я купих, щото имали ръб. Сложих последователно АТЕ Power Disk, изкривиха се след 2000 км., приблизително 300 и малко лв. струваха. След задължителната процедура по пазене, към 500 км. После сложих Zimmermann някакви надупчени, от Германия ги взех. И те бяха към 350 лв някъде, изкривиха се след 5000 км., пазих ги 1000. Следиш ли сметката? Направих тия покупки, щото не ми се даваха пари за оригинални, понеже струваха 560 лв. Е, след като влязох вътре със 700 лв., сложих оригинални от Дарукар. Вече забравих кога съм ги сложил. Мога да дам и други примери. И някой като каже, че си поддържал колата само с оригинални части, мога само да кажа, браво. Когато има такава поддръжка, колата пък ти връща с надеждност и добра работа и има полза. Но това струва доста пари, даже не мисля, че аналогичен автомобил от VW би бил в някакво по-изгодно финансово положение в този случай. Така че, приказките за такива евентуални повреди, не са много сериозни и са доста субективни в повечето случаи. Който си купува подобен автомобил, трябва да я наясно, че трябва да поддържа тази кола качествено, а не да мисли кога, какво ще се счупи, понеже някой така казал. Това важи за всяка кола. Аз в Германия ходих за точно такава едно време, но бяха със 1500 до 2000 и повече евро, по-скъпи от Е39 и ми досвидяха, не че ги нямах. И много се кефя като видя такава кола на пътя, просто Е46 е много красива кола. Поне за мен.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Вто 12 авг 2014 13:12

Абе не разбирам колкото теб явно.Ти явно си супер разбирач и затова си карал такъв кокошарник с въпросните проблеми.

Колата,която купихме момчето си я кара и е супер шастлив ,нито му е светвал абс-а,нито му се ебават чистачките,нито са му зле носачите,нито нещо му хлопа или дрънка,работи си му и темпомата и всички екстри по колата.

И за нищо на света няма да я продаде-понеже му даваха доста пари но ги отказа :th_up ,но както казах колата е много много гледана,а не е КАТО НОВА, ЧИСТО НОВА и тн кошница-каквато/каквито явно ти си карал и сега ръсиш тук.

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Вто 12 авг 2014 17:08

Още ли дискутирате:Е ли Е46 барутарни или не?Правилният отговор е:Да,барутарник е.
В момента не карам нито БМВ,нито Голф,но ако трябваше да избирам щях да взема Голф.Точно Е46 не е реално колко е зле.Наред и навред има писано за него,именно заради това Е90 е толкова различно и пипнато.За проблемите му няма да коментирам повече,всеки предпочел тази кола си плащапо един или друг начин.Както е казано:Най-добрият учител е живота - верно взима скъпо,но обяснява разбираемо.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Вто 12 авг 2014 17:51

Колега Vidol Nikolov, недей да даваш определения без да си наясно :icon_lol

А по темата, БМВ-то е кола, която иска своето, за да служи вярно. Т.е. не трябва да си броиш парите до стотинка, а да имаш стабилен доход (поне според мен около 2000 лв. месечно).
И Голфа, както и БМВ-то имат скъпи части, които при дизелите могат да заминат - демпфер, турбо, дюзи и т.н. Но при БМВ-то имаш и по-скъпи дискове, по-скъпо окачване, по-скъпи части като цяло.
Мой близък имаше Е46 320Д преди фейслифта и с малкия мотор 136 к.с. с чип и наляти над 5000 лв. в колата (обща стойност с покупката и ГО, каско над 20 000 лв.). Да, тя беше в отлично състояние, но когато я продаде и си купи друго возило от съвсем по-народна марка си даде ясна сметка, че е харчил излишни пари. Просто мерак се гаси с пари :smile
Най-смешни са ми тези, които са си купили БМВ-то, а после търсят гуми 2-ра ръка и като погледнеш - те 4 различни :banghead Явно не са си направили ясна сметката, че това е луксозна кола с по-скъпички части.

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Сря 13 авг 2014 10:11

reroll написа:Още ли дискутирате:Е ли Е46 барутарни или не?Правилният отговор е:Да,барутарник е.
В момента не карам нито БМВ,нито Голф,но ако трябваше да избирам щях да взема Голф.Точно Е46 не е реално колко е зле.Наред и навред има писано за него,именно заради това Е90 е толкова различно и пипнато.За проблемите му няма да коментирам повече,всеки предпочел тази кола си плащапо един или друг начин.Както е казано:Най-добрият учител е живота - верно взима скъпо,но обяснява разбираемо.

Колега, вашето мнение е доста показателно за мнозината пишещи така и по този начин. Бива ви в обобщенията и в генералните изводи, дума няма. Май само шефовете на BMW AG не са разбрали какъв барутник са проектирали и пуснали на пазара преди години. Да, има много писано за Е46 и хубаво и лошо, за някой Golf няма ли? Това, че някой в България иска да поддържа подобна скъпа кола с малко пари, не е доказателство за това, че колата е барутник. Това, че някой си купува кола в окаяно състояние и после врещи по форумите какъв боклук по принцип, били тия коли, също не е никакво доказателство. Смятам, че комбинацията от тия двете, движи 80% от темите по всички форуми. Поздрави.

Потребителски аватар
stefo93
Автомобил: MB 124 coupe
Двигател: 2.0 16v

Мнениеот stefo93 » Сря 13 авг 2014 11:19

Като човек имащ такъв автомобил мога да кажа че съм много доволен! Колата 320д фейслифт, прилично вървене, много добър разход! Подръжката си е скъпа, все пак не караш фиеста 1,1 нормално е. Ако купуваш кола от София, закарай я на преглед в Дару кар, 80 лева е но поне ми казаха абсолютно всичко както си е.

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Сря 13 авг 2014 12:22

ALESYZ написа: Това, че някой си купува кола в окаяно състояние и после врещи по форумите какъв боклук по принцип, били тия коли, също не е никакво доказателство. Смятам, че комбинацията от тия двете, движи 80% от темите по всички форуми. Поздрави.

Съгласен съм с теб,колега.Но при Е46 качествата на материалите не са предвидени за по-дълготрайна употреба и в определен момент просто половината кола е брак.Факт е,че при това БМВ амортизацията идва доста по-рано от Голф,най-елементарно обяснимо с това,че никой купил си тази кола не я експлоатира леко.Същото е положението с почти всички спортни модели и марки - купени за да им се кефят,мачкат и газят,а когато вече са на финала на възможностите - продажба.Голяма част от купувачите даже обезателно държат да е от Германия - що бе,там няма мърлячи ли,не си карат колите по магистралите с пълна газ ли?Да не би Ханс да отиде да му сменят маслото на 14 469км - НЕ,след 15000 като му остане време.Да не би да чака да загрее зимата преди да я настъпи по магистралата - ако има заблудени,които го вярват ще разберат по трудният начин.Факт е,че тука купуваме доста амортизирани коли и трябва да се платят ремонти - я дюзи,я свирнало турбо,я ел.обтегач на веригата на 1,8Т за около 1000лв/понеже некой с тоя мотор ше земе да обяснява колко бил евтин и добър/,но когато тези неща са малко повечко при едни коли сравнено с други - извода е ясен.

stefo93 написа:Като човек имащ такъв автомобил мога да кажа че съм много доволен! Колата 320д фейслифт, прилично вървене, много добър разход! Подръжката си е скъпа, все пак не караш фиеста 1,1 нормално е. Ако купуваш кола от София, закарай я на преглед в Дару кар, 80 лева е но поне ми казаха абсолютно всичко както си е.

А ти запали една свещ и чукни на дърво,явно имаш късмет - пусни си и тото.А по повод Дару кар - верно,малко по-добри са от бившите Камор,понастоящем Бавария ауто.

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Сря 13 авг 2014 13:30

И аз съм съгласен, че този модел на Е46 се кара здраво. Обаче мисля, никой в BMW не си е и мислил, че няма да е така. Ако колата има адекватна експлоатация и поддръжка, не виждам причина да се чупи или амортизира кой знае колко по-бързо от Golf. Нямам наблюдения над подобна статистика, но ако изходя от това, че BMW все пак е една премиум марка, би следвало това да се отрази и на качеството в Е46. Аз не влизам почти в техническия форум за Е46 и съвсем честно, няма никакви наблюдения какво се чупи в Е46 и от какво се оплакват колегите. Имам двама познати с Е46, едната е 318i седан, другата е 330D(184к.с) комби. Карал съм бензина, хареса ми, стегната кола, нищо не хлопа, скърца, тропа, но като всеки бензин, трябват й обороти за да върви. Като общо състояние, много добре, просто за годините си (1999), идеална. Дизела не съм го карал, ама съм виждал като го кара оня дето го има. Еми тази кола е направена за каране, какво да кажа друго? Близо 200 к.с. да не е за разходка до супермаркета? Да, може да се счупи нещо. Ако ти харесва да я караш тази кола, ако ти доставя удоволствие, поправяш я и газ. Това е. Може някой Golf да е по-бърз, може да е по-качествен, може да е по-по-най. Всяка кола обаче, дава различно усещане и въздейства по-различен начин. Затова колегата да се качи да покара и от двете и да реши коя е неговата.

P.S. А и колега, ако ще купуваш изобщо BMW, искай да ти дадат VIN-a(или само последните 7 символа) на колата и го провери, примерно тук:
http://www.etk.cc/

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”