Здравейте колеги. Накратко - след няколко коли на газ, реших, че е време да пробвам що е това дизел и има ли почва при мен

Като цяло търся нещо малко, динамично и икономично. Спрях се на този мотор на VW (1.9 тди 110 коня). Избора е между Голф 4, Ауди А3 и Сеат Ибиза, но най-много клоня към сеата. Въпреки, че предпочитам колата да е с 4 врати, а при сеата се срещат по-рядко. Дизел съм нямал никога, карал съм само 1-2 пъти на приятели и като цяло съм гол и бос в тази област. Ще се радвам да споделите някои мнения и препоръки. Погледнах темата за покупка на дизел, предполагам, че мога да й се доверя? Освен нещата споменати там има ли и други специфични за този двигател особености, на които да обърна внимание?
Наистина ли този двигател харчи толкова малко?
Пробвах вече два сеата. Единият беше тотална скраб, но другият беше точно обратното. А вървежът беше доста добър, така че за него няма какво да питам.
Също така, ако някой може да ми каже на ЛС или тук в темата, къде в Пловдив мога да закарам да видят колата, която харесам? Дано намеря в Пловдив, иначе ще трябва да разчитам на моите разбирания, а те не са изобщо много.
Забравих да кажа, че бюджета е 4000лв (за покупката). Като това е максимума.