Помощ и съвети при покупка на Сеат Ибиза 1.9tdi

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
lamazz
Автомобил: Seat Ibiza
Двигател: 1.9 TDI ASV

Помощ и съвети при покупка на Сеат Ибиза 1.9tdi

Мнениеот lamazz » Вто 23 сеп 2014 12:10

Здравейте колеги. Накратко - след няколко коли на газ, реших, че е време да пробвам що е това дизел и има ли почва при мен :smile Като цяло търся нещо малко, динамично и икономично. Спрях се на този мотор на VW (1.9 тди 110 коня). Избора е между Голф 4, Ауди А3 и Сеат Ибиза, но най-много клоня към сеата. Въпреки, че предпочитам колата да е с 4 врати, а при сеата се срещат по-рядко. Дизел съм нямал никога, карал съм само 1-2 пъти на приятели и като цяло съм гол и бос в тази област. Ще се радвам да споделите някои мнения и препоръки. Погледнах темата за покупка на дизел, предполагам, че мога да й се доверя? Освен нещата споменати там има ли и други специфични за този двигател особености, на които да обърна внимание?
Наистина ли този двигател харчи толкова малко?
Пробвах вече два сеата. Единият беше тотална скраб, но другият беше точно обратното. А вървежът беше доста добър, така че за него няма какво да питам.
Също така, ако някой може да ми каже на ЛС или тук в темата, къде в Пловдив мога да закарам да видят колата, която харесам? Дано намеря в Пловдив, иначе ще трябва да разчитам на моите разбирания, а те не са изобщо много.
Забравих да кажа, че бюджета е 4000лв (за покупката). Като това е максимума.

reroll
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ и съвети при покупка на Сеат Ибиза 1.9tdi

Мнениеот reroll » Вто 23 сеп 2014 22:13

Oт бюджета е ясно,че търсиш Ибиза '99 - '02.Мотора към който си се насочил е обурудван с турбина с променлива геометрия,но незнам защо не си пробвал и 90кс - там са 2 мотора,като разликата между тях е именно турбината:при единия е с променлива геометрия,при другият не.Лично аз купих на жена ми такава Ибиза 90кс от втория тип,карахме я и аз и тя предимно в София,извънградско обшо е карана не повече от 1000км и беше много корава кола с много добра динамика - купето на Ибиза не е особено тежко,самата кола е доста приятна за каране и разхода и е наистина малък.Като багажник е не по-малък от на БМВ компакт(и такава и бях взел за малко) като сравнението ми е с детска количка като цял обемист предмет,а като се сетя какво съм побирал...Като цяло колата е много добра.Продадох я,защото познати дойдоха с пари и оферта,която не е за изпускане и в рамките на 10 дена намерих на жена ми друга кола - пак ИБИЗА,само че следващият модел,пак дизел,но вече ПД. :)Идеята е,че колата е невероятно добра за градска и от време на време при необходимост междуградско.Със стандартно окачване и нормални гуми е леко нестабилна след 140-150.Късмет. :)

lamazz

Мнениеот lamazz » Сря 24 сеп 2014 9:48

Иронията на съдбата е силна колега :mhihi Вчера продадохме Компакта ни :smile
А след няколко коли на газ, вече искам да усетя малко динамика, затова искам 110 коня.. макар да не съм изключил и 90.
С колата живот и здраве, всяка събота и неделя ще се ходи някъде извън града, както се ходеше и с компакта. И при толкова малката ни родина не мисля, че една кола може да се нарече градска или извънградска. Ако говорим за 1.0 мотор добре, но за 1.9.. едва ли. Та това не ме притеснява.

Хайде де колеги, надявах се да кажете - добър избор, намери читава, взимай и карай.. такива неща :smile

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 24 сеп 2014 13:52

Казвам, ако намериш А3 за тия пари, вземай, качвай се и карай.

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Сря 24 сеп 2014 19:13

ALESYZ за тези пари искаш ли да ти разкажа на л.с. какво точно ще намери - понеже прегледах и Аудита точно А3 в ценови диапазон до 5000.Незнам защо самата кола остава недооценена - верно в А3 е малко по-различно,но точно тези Сеати са много добри и като покупна цена и като поддръжка и като разход.Мой приятел се насочи с 4к точно към такъв автомобил,сдоби се с един,смени дискове и ремъци и до момента колата не е спряла - и до Гърция ходи няколко пъти и средният му разход извънградско е около 4,3/100 - колата се зарежда от пълен до пълен и стила му на каране е "от време на време я ребри по магистралата със 110,ама рядко".

Колега колата е прекрасна,ако намериш вземи.Единствено ако си фен на втора употреба части тези от интериора ,калници,брони и т.н. демек това,което не е Фолксваген в колата е по-малко разпространено.

П.С.И Леон са доста добри,малко по-ограничена видимост назад и държат по-високи цени от Голф и Бора.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 24 сеп 2014 19:19

Тия разходи, дето ги пишете не, че не могат да са реални, ама за да се постигнат се иска доста търпение и спокойствие. Това, че на някой с бабешко каране и спускане по инерция на всеки наклон му гори 4/100 съвсем не значи, че на питащия разходът ще му е пак такъв. Иначе съм виждал тема, на някой му гореше 6-7 градско и беше силно притеснен, че колата му е счупена :mhihi

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Чет 25 сеп 2014 11:55

Ами, ДА - това е колата за тоя бюджет! В началото на годината взех Кордоба Спорт с този мотор и съм доволен. Разхода и да не е точно 4, клони към 4 +/- о,5/100 в зависимост от карането и трафика. Но при каране до 100, без бръчкане е постижим.

lamazz

Мнениеот lamazz » Чет 25 сеп 2014 13:13

Набелязах една от Пловдив, обаче искам да я закарам да я погледнат. Кажете къде? Нямам познати майстори, които разбират от дизели. Може и на ЛС да ми пишете да не става реклама. Разбрахме се с момчето утре да гледам колата.

lamazz

Мнениеот lamazz » Пет 03 окт 2014 4:37

Колата вече е купена - Сеат Ибиза спорт. За жалост още преди да й се порадвам излезна първия проблем - при 120-130 забива. Изчетох доста за този проблем, явно не е нещо рядко срещано за този мотор и дано да съм избрал добър майстор, че да не ме вкарва в излишни филми. Другата седмица ще я закарам да я погледне. Разхода още не съм го засякъл, но ми прави впечатление, че на празен ход и спряла ми дава 6-8 разход, а не трябва ли да е 1? Има и едни преди дискове и накладки за смяна и някакви колонки, че май е с фабричните, но да видим първо турбото дали ще го оправят, че съм много наплашен от майстори. Поздрави. Иначе колата е много дива :twisted

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Пет 03 окт 2014 6:48

Честито.Показва нормално,обикновено последният моментен разход,на следващият модел на бк показва л/час като си спрял.Ако обаче има символ като наклонено Ф си натиснал среден разход,а не моментен.Със здраве.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”