Най-добрият пожарогасител за кола?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Най-добрият пожарогасител за кола?

Мнениеот НарКол » Чет 25 сеп 2014 21:02

Живо-здраво, колеги. :flag_bulgaria

Искам да питам сведущите, кой е най-добрият пожарогасител за кола?
С какво вещество трябва да е пълен, колко да е голям и т.н.

:18b ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: ШОКИРАЩИ КАДРИ. Слабонервните да не гледат или поне да изключат звука.

:arrow Повод за темата стана това видео. В него се вижда как един човек изгаря жив, заклещен в колата си и другите шофьори не могат да му помогнат въпреки усилията си да угасят колата.

:exclaim

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: Най-добрият пожарогасител за кола?

Мнениеот Bai Sando » Чет 25 сеп 2014 21:14

Като гледам ладата как гори от зад в дясната част където и е резервоара.Предвид как се е смачкала,явно бензина е изтекъл всичкия,а той се гаси много трудно с млък пожарогасител.Само пожарна може да я угаси.
Пожарогасителя помага само в началото на запалването,ако не се е спукал резервоара и не е станало всичко в бензин :icon_sad Иначе съм слушал,че с пяна били най-ефективни.

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Чет 25 сеп 2014 21:20

Хубаво де, някой от ония по-големите пожарогасители с маркучите (като на пистите) няма ли шанс да угаси такъв пожар? :banghead

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Чет 25 сеп 2014 21:22

Да,но никой няма такъв в колата си.Понеже е огромен и тежък.

Потребителски аватар
НарКол

Мнениеот НарКол » Чет 25 сеп 2014 21:24

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 25 сеп 2014 22:03

Колега НарКол , поздравявам те за темата. Бай Сандо е прав, че запали ли се бензин става много трудно, но като се спре минаването на ГТП по втория начин, няма да я има тая безпомощност като от видеото, където изгоря човека жив

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Чет 25 сеп 2014 22:13

Пич,тръгне ли да гори спасение няма,виждал съм го с очите си.Повярвай ми ,стане ли...илзлизай и бягай.Няма добър ,всички са малки и неефективни при пожар.

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Пет 26 сеп 2014 0:10

Vidol Nikolov написа:Пич,тръгне ли да гори спасение няма,виждал съм го с очите си.Повярвай ми ,стане ли...илзлизай и бягай.Няма добър ,всички са малки и неефективни при пожар.

Напълно съгласен.Миналото лято на пътя Бургас Несебър,спряхме да гасим едно БМВ.Два прахови малки за момент спряха огъня но само за момент.Изгоря до край колата.От страх ли от какво не знам хората на около не си направиха труд да помогнат а коли и хора имаше много.

Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Пет 26 сеп 2014 1:59

Bai Sando написа:Да,но никой няма такъв в колата си.Понеже е огромен и тежък.

Е, чак па никой : :Mr Green Fun :mrgreen :Mr Green Fun :mrgreen

Изображение
(6кг прахов, класа "ABC" )

За кола, праховият пожарогасител е добър вариант.

Пожелавам на никой да не му се наложи да ползва, НО ако не дай си боже се наложи :

:arrow Извикайте пожарната.
Ако сте сами и на вас нещо ви се случи докъто се опитвате да помогнете, няма да има кой да дойде да ви помогне.

:arrow Първо помислете най вече за вашата лична безопасност, най вече да бъдете видяни от другите коли, особенно в тъмното, слагането на една жилетка отнема не повече от няколко секунди, ако сте повече , триъгълник, аварийки, някой с фенер(ако има такъв) на пътя да отбива колите.

:arrow Преди да атакувате огъня, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пробвайте пожарогасителя дали работи с едно кратко натискане на спусъка. Както се вижда на горното видео, на единия, пожарогасителя не му работи и той го удря в земята, ама нема никой, а той вече е пред огъня ...

:arrow Ще сте по ефикасни с няколко пожарогасителя едновременно

Имаше подобна тема преди време където бях писал ....

....Я виж ти, намерих си мнението :

ако мога да дам няколко съвета,ако ви се наложи да ползвате пожарогъсител :

:arrow преди да доближите огъня, проверете дали работи, натискайки веднъж кратко спусъка.
:arrow след изпозване, даже да не е празен до край, а само наполовина или повече,закарайте го да го напълнят и да сложат пломба (ако има такавa ).
:arrow не слагайте използван пожарогъсител обратно на мястото му ( в багажника например ),преминете към предишная съвет.
:arrow ако вече сте пред голям огьн, ще сте по ефикасни с няколко пожарогасителя евновремено.
:arrow продължителноста на работа на 6 кг пожарогъсител е кам 25 - 30 сек, при продължителен натиск на спусъка.

да припомним и класите на огън :

A - твърд матерял горящ с пламъци и искри
B - твърд, топящ се при горене матерял и течности
C – газове
D - метал

за кола, както вече беще споменато, най подходящиат пожарогъсител е прахов,класа ABC

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пет 26 сеп 2014 7:40

Веднъж преди много време успях да загася една Шкода, запалена в двигателното отделение, с пожарогасител от старите 2 кг. Тъкмо се беше запалил изтекъл от спукана тръбичка бензин, може би заради това успях.Тази година ми се наложи да гася запалени гуми с пожарогасител 1кг. от Кауфланд, пръска 2-3 секунди и толкова, а манометъра показва, че има налягане. После го разглобих, мрежичката преди манометъра набита с прах и си показва пълен, а вътре нищо. Сега съм си напълнил един 2 кг, дано не се налага да се ползва. Разлят бензин като на клипа има шанс да се загаси с поне 10кг пожарогасител.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 26 сеп 2014 8:49

С прахов пожарогасител се пръска без да се прекъсва пръскането при гасене на пожар....и въобще не се пробва предварително ..защото може и да умре преди да стигнеш до огъня....Това е поради спецификата на тоя тип пожарогасител ако е с пяна или СО2 не е проблем да си го пробваш от време на време , но праховия не.
В 90% от случаите пожарогасител в колата не помага ...да не дава господ да има в горяща кола хора които не могат да излезнат...иначе никого не съветвам да се опитва да си гаси колата ако пожара е сериозен...нито е обучен да може това нито тенекето е по важно то живота и здравето му...За задължителното изискване за аптечка и пожарогасител и особено за пожарогасител е глупост според мен....трябва да е пожелателно и който се чувства можещ и компетентен ско иска и водоноска да си влачи....убеден съм че 99% от хората не могат да използват с достатъчна ефективност нито едното нито другото...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 26 сеп 2014 9:36

Има и добри решения, но скъпички. Аз съмв процес на размисъл за :
http://www.ankos.eu/ags11.html
Да не се счита за реклама.
тип АГС 11-2 или 11-3

Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Пет 26 сеп 2014 10:36

silent написа:С прахов пожарогасител се пръска без да се прекъсва пръскането при гасене на пожар....и въобще не се пробва предварително ..защото може и да умре преди да стигнеш до огъня....Това е поради спецификата на тоя тип пожарогасител ако е с пяна или СО2 не е проблем да си го пробваш от време на време , но праховия не.

Сори че съм леко офф.

Колега , ако пожарогасителят е проверен , зареден и с пломба, няма да умре преди да стигнеш и задължително трябва да се провери дали работи преди да атакуваш огъня, не зависимо какъв тип е. Пожарогасител не се пробва от време на време , понеже ако ти потрябва, може вече да няма нищо. Напомням, че пожарогасител БЕЗ пломба трябва да се смята за празен, даже да не изпръскан целия, трябва да се закара да го заредят, проверят на ново, и сложат пломба, която подтвърждава че не е ползван и е пълен. Става дума, за пожарогасителите като моя от по горния пост. Тези тип спрейове не ги броя хич за каквото и да било. Поне, така са ме учили в пожарната (от 11 години съм доброволец) и на курсове по ползване на пожарогасител. Сега, аз съм леко от друг свят където противопожарните норми изобщо за много строги. Но един пожарогасител да е проверен, с пломба и пълен би трябвало да въжи на свякъде.

Изображение

Пожелавам на всички да си имате такъв , но никога да не го вадите !!!

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Пет 26 сеп 2014 11:06

Помня на една среща на форума пред НИМ ни извика някакъв човечец, на който колата му гореше на околовръстното. Отидохме и изпразнихме над 10-15 пожарогасителя и докато не дойде пожарната огънят нито се угаси, нито се увеличи.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 26 сеп 2014 16:26

JaDaWiN написа:Помня на една среща на форума пред НИМ ни извика някакъв човечец, на който колата му гореше на околовръстното. Отидохме и изпразнихме над 10-15 пожарогасителя и докато не дойде пожарната огънят нито се угаси, нито се увеличи.
Е аз бях този, който ви извика и стоях до идване на пожарната.
С над 15 пожарогасители, включително и такива по 1кг прахови не успяхме да загасим пламъците от двигателя, но успяхме да ги забавим, докато дойдат огнеборците.
Поне купето остана цяло...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”