Зимни гуми - кой с какви - оценка
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
И при мен зимните изглеждат по-меки, но всъщност не са.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Да питам аз за зимни гуми КАМА - руски. По напред в темата имаше някакво обсъждане, но то е от 2010 г. Пък и малко едната страна ми се строи не много обективна. Ако някой наскоро е купувал или е карал с такива моля да сподели.
Питам понеже в една гумаджийница ми предлагат такива, но ако са боклуци предпочитам да дам повече пари, но 3-4 години да не мисля за гуми, вместо другата зима пак да се изръся за нови.
Питам понеже в една гумаджийница ми предлагат такива, но ако са боклуци предпочитам да дам повече пари, но 3-4 години да не мисля за гуми, вместо другата зима пак да се изръся за нови.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
В кой град се кара предимно колата?
- siso_k
- Контакти:
Ами колата се кара от баща ми. Кара се в Котел, макар че рядко, тъй като града е малък. Събота и неделя се пътува до Сливен.
Зимата в Котел пада много сняг, но в Сливен почти не пада.
Зимата в Котел пада много сняг, но в Сливен почти не пада.
- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
siso_k написа:Да питам аз за зимни гуми КАМА - руски. По напред в темата имаше някакво обсъждане, но то е от 2010 г. Пък и малко едната страна ми се строи не много обективна. Ако някой наскоро е купувал или е карал с такива моля да сподели.
На Москвич или Лада може да стават, но на кола не бих пробвал.
- siso_k
- Контакти:
Колега, щом сърбите правят гуми, не мисля, че за руснаците ще е много по-трудно. Дори си мисля, че материалите ще са има по качествени - имам предвид повече каучук и по малко пласмаси в гумата. Но ме притеснява по скоро контрола на качеството, защото именно там им е проблема на братушките - а не технологията. Т.е. -да не са некви много тежки или пък да се изкривят след един сезон каране.
KAMA не са толкова лоши, колкото се опитвате да изкарате (само с разсъждения и сравнения с Москвич).
1) В Русия се произвеждат камиони и други машини, съответно и гуми тяхно родно производство. Това става от десетилетия, не от оня ден. Предвид северния климат, мисля, че имат опит в правенето на зимни гуми (поне).
2) Някои умират от радост като си купят "изгодни" китайски гуми или "западни" ама регенерат, а руските смятат за много лош вариант. Мисля, че ако не друго може да се наредят в касацията така: Нови руски, нови китайски, регенерат (позиция 2 и 3 са спорни кой е по-напред).
1) В Русия се произвеждат камиони и други машини, съответно и гуми тяхно родно производство. Това става от десетилетия, не от оня ден. Предвид северния климат, мисля, че имат опит в правенето на зимни гуми (поне).
2) Някои умират от радост като си купят "изгодни" китайски гуми или "западни" ама регенерат, а руските смятат за много лош вариант. Мисля, че ако не друго може да се наредят в касацията така: Нови руски, нови китайски, регенерат (позиция 2 и 3 са спорни кой е по-напред).
- viksanlg
- Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
- Двигател: пб
- Контакти:
Колега Piqndurnik,кога за последно си карал с руски зимни гуми и коя марка е била за да изказваш такова мнение ?Лично за мен колегата $100 е изказал доста по-вярно и надеждно мнение.Аз лично съм карал с марката Кама и гумата е доста добра и като цяло съм страшен привърженик на руските гуми "Планет".Когато си купувах колата ми преди 8 години беше обута в тази марка и бях невероятно изненадан от поведението на пътя.После успях да се снабдя с още едни такива гуми тук у нас,но след това на нашия пазар не намерих.Мога да кажа едно за руската гума,че на пътя не оставя колата.Единственото, което може да подразни човек е сравнително краткия живот заради материалите, които са доста по качесвени от Дебица пластмасио и други подобни марки, които се продават във веригите хранителни магазин,и където хората би трябвало да си купуват картофи и олио и само не гуми...Руските зими са изключително тежки и в техните гуми има доста повече каучук и по-малко сяра отколкото доста западни марки и това го доказва стареенето на гумата и как тя си губи качествата след всеки сезон.Единственото, което мога да посъветвам колегата ако е набарал руски гуми да си вземе смело и както други марки да си ги пази от дупки и бордюри, защото Кама-та нямат кой знае колко силен страничен борд и няма такава вероятност да направят цицина,колкото да я деформираш. Ако не си обърнал внимание и като цяло шарката е доста по-дълбока от обичайното за разлика от други марки гуми и това не е случайно разбира се...
- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
siso_k написа:Колега, щом сърбите правят гуми, не мисля, че за руснаците ще е много по-трудно. Дори си мисля, че материалите ще са има по качествени - имам предвид повече каучук и по малко пласмаси в гумата. Но ме притеснява по скоро контрола на качеството, защото именно там им е проблема на братушките - а не технологията. Т.е. -да не са некви много тежки или пък да се изкривят след един сезон каране.
То и в България се правеха гуми. Даже и ги купувахме, понеже нямаше други. Кой се уредеше караше с видинки, кой не - с георги-димитровки. Това, обаче не ги правеше качествени. Който можеше, търсеше гуми в Кореком.
$100 написа:...
1. Много неща се произвеждат в Русия. Голяма държава са и имат блестящи мозъци. Колкото са останали де. Проблемът е в качеството и той идва от старите навици, че поради гладния пазар, какъвто и боклук да произведеш, все ще се купи някъде.
Погледнах сайта. Погледнах и характеристиките. Не ми харесват.
2. Прав си. Под средния клас не бива да се слиза.
viksanlg написа:Колега Piqndurnik,кога за последно си карал с руски зимни гуми и коя марка е била за да изказваш такова мнение?...
Не съм карал. Не бих и пробвал. Карал съм, обаче, руски коли и, доколкото имам избор, не бих карал повече.
Сигурен съм и в друго: ако караш внимателно, руските гуми няма да са ти проблем. Едно време, като нямаше зимни гуми, пак карах и не съм закъсвал.
-
- Автомобил: Touareg 7p
- Двигател: crca
Колеги какво е мнението ви за BFGOODRICH G-FORCEWINTERGO XL 175/65 R15 84T ?
- viksanlg
- Контакти:
Колега Piqndurnik,мисля,че липсата на опит и допирна точка с какъвто и да е материално или нематериално занимание не би трябвало да има никаква обективна преценка.Когато покараш с руски гуми и нова руска кола от Лада "Калина" нагоре тогава може всеки един от нас да приеме твоето мнение за нещо реално макар и субективно както всеки един от нас.Мнението ти за руските гуми е все едно да кажеш ,че не обичаш баклава без въобще да си я опитвал.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
viksanlg написа:Руските зими са изключително тежки и в техните гуми има доста повече каучук и по-малко сяра отколкото доста западни марки и това го доказва стареенето на гумата и как тя си губи качествата след всеки сезон.......като цяло шарката е доста по-дълбока от обичайното за разлика от други марки гуми и това не е случайно разбира се...
Което означава че гумите са си "копачки" изкарващи до три сезона и е оправдано да се купуват само в определени райони на страната /с много сняг/ и при определен тип каране /по-бавничко и по предимно снежни пътища/ ,което доста стеснява кръга на потенциалните купувачи

-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Тъй като аз карам с КАМА Ирбис 185/60/14 нека споделя мнение. Уникални копачки както каза колегата, на лед също се представят добре. На мокро трябва да се кара по-внимателно(предвид големия грайфер и мек каучук). Малко по-тежки са от западните, но с уникално здрави бордове. На сухо са добре, малко по-шумни, но пък возят меко. Карал съм ги и с 190 км в час, след 170 почват да се усещат нестабилни, но преди това са добре. Този сезон ще им е трети, грайфера се е износил малко, каучука си е мек и са супер.
ПП: Ако на мен ми трябваха зимни гуми сега, бих си взел това - http://nira-bg.com/cars/18560r14-premiorri-viamaggiore/ - доста по-балансиран грайфер, и НоуХауто на Росава, които правят гуми от десетилетия.
ПП: Ако на мен ми трябваха зимни гуми сега, бих си взел това - http://nira-bg.com/cars/18560r14-premiorri-viamaggiore/ - доста по-балансиран грайфер, и НоуХауто на Росава, които правят гуми от десетилетия.
- viksanlg
- Контакти:
"което доста стеснява кръга на потенциалните купувачи" Само с това несъм съгласен, защото всяка гума си има скоростен индекс и там си пише ясно до каква скорост е допустимо да се кара с една руска или каква да е гума.Имайки предвид ,че автопарка ни е доста стар, както това включва и мнозинството в този форум, но и да не ги включва закона ясно казва до колко е максималната скорост извън града и на магистрала,което отново си влиза в нормалния скоростен индекс на почти всяка една масово разпространена гума.Факт е ,че наистина руските гуми са копачи и няма гума на света, която да се представя все на едно първо място по всички параметри и тестове.Аз лично несъм намирал в близките 2-3 години руски гуми във Варна и ми се налага да залагам ма Мишлен-а или Бриджтоун макар да ме боли сърцето като плащам,макар лично мое мнение,но след толкова хиляди километри и проби с евтини марки съм се убедил окончателно ,че накрая евтиното излиза много скъпо...,освен с руските гуми.Ако някой се зарови в руските тестове за зимни гуми така наречените "първенци",далеч остават назад в техните доста по-екстремно зимни тестове...
Ако някой се зарови в руските тестове за зимни гуми така наречените "първенци",далеч остават назад в техните доста по-екстремно зимни тестове...
Посочи ги тези тестове!

Интересно , дали са актуални.
Не се отнася за гуми за камиони.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”