Благодаря ти за поясненията!
Всъщност при мен, за съжаление профилактиката протече два пъти, поради:
1. Некачествени части
2. Некадърен "майстор"
Евтини части не бих сложил, ама никога! Слагам само качествени и маркови от сигурни магазини и предпочитам да си платя за труд след това, точно поради простата причина, че в сервиза слагат евтини части за да ползват отстъпката!
Примерно маслото ми е Фукс, купувам го от вносителя, в туба, запечатана, от Авто + и е много добро и със сигурност е произведено в Германия!
Маслен филтър само по спецификация, Мале, който за 8 лв не можеш да намериш, най много някое шампионче!
Ангренажен ремък на Континентал, имат завод в Румъния, оригинални са и са на достъпна цена. Тва е ремък!
Водна помпа, Феби, най вероятно китайче.

Моята е ФАИ и правена в Англия!
Обтяжна ролка ИНА за 26 лв?!

Не бих си сложил такава ролка, моята е Ина но струваше доста повече, към 90 лв. (може и да са ме излъгали, но тогава бях още зелен).
Въздушните филтри са два малки и са по скъпи, най доброто е мале към 40 лв., аз сложих последно Уикс за 21 лв., фирмата е американска и имат завод в Полша, пише си произведено в Полша.
Труда по спомени беше 55 лв., около 50 лева е труда за смяната и мисля, че тази цена е нормална.
Маслото и филтрите вече си ги сменям сам!
Първият път ми сложиха една такава евтина помпа Долц и тя се разпадна след 100 км. и голям късмет, че жената е карала бавно в града, разминах се на косъм с основният ремонт, току що бях купил колата, направо откачих!
На всичкото отгоре, мастора ми беше опънал ремъка по водната помпа!
Та в този ред на мисли исках да ти кажа, че, за да взимаш повече пари трябва да гарантираш, че няма да има проблеми с тези части и след твоят труд, т.е. трябва да знаеш какво правиш.
Пълно е с хора, които са решили да изкарват лесни кинти, като механици, ама качеството на услугата не отговаря на парите, които плаща клиента!
Това, че може да намериш евтини части, на много добра цена, щото разбираш ли ти дават отстъпка, не означава, че въпросните части са качествени!
И теб, както и всички останали клиенти, магазините за авточасти ги зарибяват с "изгодни" оферти, ама колко е изгодно за крайният клиент, тва мислил ли си го?
Просто евтино и хубаво, НЯМА! Това е истината, колкото и да те карат да се чувстваш "специален", щото виждаш ли си голям майстор и купуваш редовно части.
Явно си мислиш, че търговците на авточасти ти правят големи отстъпки и се прецакват за да спечелиш повече пари, но това е за сметка на качеството, има различно качество части.
НИКЪДЕ не съм писал колко включва труда, писал съм колко струват консумативите и от къде да ги закупи колежката и горе долу на каква цена!
Аз практикувам следното:
Преглеждам форумите, пообикалям магазините за авточасти, имам си любим магазин, не искам да му правя реклама, но съм изключително доволен от момчетата и от качеството на частите в Авто +.
Отивам си, гледат в каталога, по спецификация, какво излиза и ми предлагат варианти. Казават ми, кое е добро, по добро и т.н. Влизам в интернет и търся мнения на хора по форумите, които използват конкретните марки и части, ако отзивите са добри, отивам в магазина и си ги купувам!
За маслото специално първо питам приятели, които са го ползвали за мнение, после събирам информация от интерент, директно от сайта на производителя, преглеждам спецификациите, после от форумите събирам информация и мнения и тогава отивам и го купувам!
Въобще не ме интересува, че някой взимал "много хубави" части с отстъпка и ми предлагал по изгодна цена.
След това събирам мнения за механика и ако отзивите са добри, отивам при човека и питам за цената на труда! Ако отзивите са изключително добри и ако човека е с авторитет съм съгласен да му платя и по висока цена, защото знам, че после няма да имам проблеми!
Не искам да плюя по механиците, но добрите са много малко, както всичко останало в нашата държава! Има много свестни и кадърни хора, обаче вероятността да попаднеш на такива е много малка.
Тва е, като оня лаф :
Като се знам какъв инженер съм, как да отида на лекар!