Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Re: Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Мнениеот lz2aii » Чет 02 окт 2014 12:14

Според мен няма нужда да го зареждаш. Щом казваш, че си върти нормално, карай си го така. Като почне да показва признаци на заминала батерия, тогава му мисли.

Потребителски аватар
iliyan nikolov
Автомобил: vw passat b5
Двигател: 1.9 tdi AFN

Мнениеот iliyan nikolov » Съб 15 ное 2014 21:03

Здравейте колеги отново :)Пасата засега "слуша" :)Искам да попитам на какви интервали от време си сменяте въздушния и горивния филтър?За масления ясно...Всички филтри съм сменил при обслужването-маслен,въздушен,горивен,филтър на купето...Кога отново е необходимо да се сменят тези двата(горивен,въздушен)?

Благодаря!

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 15 ное 2014 21:07

Горивен на 60 000км въздушен заедно с масления

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Нед 16 ное 2014 11:35

По-конкретно - маслен и въздушен, както казаха по-горе, се сменят при всяка смяна на маслото, зависи от интервала ти, но е или на 10, или на 15, или на 30К км. Горивен се сменя на 90К км, според книжката на колата, но ако зареждаш гориво от незнайни бензиностанции или туби, и 60К е много...Много е важно филтрите да бъдат качествени - MAN, MAHLE, Филтрон, това са OEM части, макар и малко по-скъпи, това се отплаща във времето като безпроблемна експлоатация.

xxx_man
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF

Мнениеот xxx_man » Нед 16 ное 2014 15:08

На наща БГ нафта 60К трябва да си голям оптимист или хич да не ти е жал за колата!!!!Две зими и като се затлачи с парафин и е до там !!!Така че на 2 смени на масло 1 смяна на горивен филтър, за да ти е мирна главата!

Потребителски аватар
Wartburg353W
Автомобил: Vw Golf III GT
Двигател: TDi AFN 96

Мнениеот Wartburg353W » Нед 16 ное 2014 19:54

Тъй като темата е за "Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил" бих искал някой компетентен да отговори има ли значение при спускане на наклон как е по-добре като цяло за двигателя(AFN), да се спуска с включена предавка(без газ) или на неутрална?

Какво съм забелязал на моята кошница при спускане на неутрална, действието на спирачките ми намалява от колкото когато двигателя е с включена предавка и в обороти, не знам дали е от някакъв проблем или е нормално, другото което ми прави впечатление е когато спускам наклон при включена предавка без газ двигателя "ръмжи"(май е помпата(мои си предположения :biggrin )) осезаемо, тук отново не знам дали е проблем или нормално.

Извинявам се за левашките въпроси но ми е първи дизелов автомобил и като цяло първи и го имам от 2 години, а и го карам 2-3 пъти месечно :biggrin

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 16 ное 2014 20:24

По принцип аз много рядко изключвам от скорост по нанадолнище . Това , че при теб "спада" действието на спирачките на неутрална предавка- да донякъде има резон , вакуум помпата не смогва на ниски да направи много вакуум , но това се усеща след като се понатиснат спирачките няколко пъти последователно ( "помпене") и леко се повтвърдяват . Но ако ей така се случва това , може да означава и проблем , примерно пробив някакъв във вакуум маркучите , вакуум помпа - влошена , както и проблем с мембрана на серво апарата на спир.помпа :rolleyes

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Нед 16 ное 2014 20:36

xxx_man написа:На наща БГ нафта 60К трябва да си голям оптимист или хич да не ти е жал за колата!!!!Две зими и като се затлачи с парафин и е до там !!!Така че на 2 смени на масло 1 смяна на горивен филтър, за да ти е мирна главата!

Явно освен оптимист, съм и късметлия, щото съм сменял горивен филтър на 90к км, преди 4 зими, и сега на 220 к пак ще сменям. Никакви проблеми, добавки почти не слагам.

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Вто 18 ное 2014 21:24

И аз практикувам на 2 смени на масло един горивен филтър и няма грижи.Забелязал съм че евтините филтри особено Clean Filters много често правят проблеми като въздух в системата и течове.Ако е евтин всеки път се сменя ако е по качествен две до три смени на масло може.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 20 ное 2014 15:29

Ако е евтин може да си докарате проблем . Просто пропуща едри частици ( т.е. с по-големи "дупки" е) и по-трудно се задръства респективно(спрямо марков)

Потребителски аватар
iliyan nikolov
Автомобил: vw passat b5
Двигател: 1.9 tdi AFN

Мнениеот iliyan nikolov » Пон 24 ное 2014 18:56

Здравейте колеги :)Да не пускам нова тема,да ви питам-искам да си сменя антифриза.Има ли начин това да се свърши вкъщи,т.е. да не се ходи до сервиз,а отнякъде ако мога да източа голяма част от него и после да долея концентрат?Има ли някъде по радиатора пробка за източване или това може да стане и ако се развие някое съединение което е най-ниско за да може да източа колкото се може повече от стария антифриз?Има ли възможност по принцип при смяната дали в домашни условия или сервиз да се източи нацяло стария антифриз или все някъде остава малко?И необходимо ли ще е последващо обезвъздушаване на системата?

Благодаря!

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пон 24 ное 2014 19:05

По принцип е добре тотално да се източи стария и да се налее новия тогава. Аз съм откачал съединение на радиатора + вадене и на термостат , за да може и от мотора да излезе каквото има. Може би има вариант и да не се маха термостата , ако предварително е загрял добре автомобила ( да е горещ и долния маркуч ) и след това да се откачи маркуча от радиатора . За по- бързо източване си махни и капачката на разш.казанче . Ще се справиш , не е философия .
Ако колата е била със син антифриз е добре и да се промие системата + и казанчето на парното . Целта е да се махнат макс. остатъци от стария антифриз .

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Пон 24 ное 2014 19:47

Колкото и да е стоплила не можеш да източиш всичко без да изкараш термостата.Пробвал съм неведнъж.
Но на пасата термостата е на лесно място тъй че сваляй,тъкмо да провериш как изглежда.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Вто 25 ное 2014 9:06

То и да го види, колегата няма как да разбере визуално дали например не отваря по-рано. Мисля си, че така и така ще сваляш термостат, направо слагай нов. Струват около 20 лева. Не са много пари, пък и ще ти е мирна главата. Ако само ще "освежаваш" стария си антифриз, може и да не точиш от радиатора. Ако е син, задължително го махай целия. Познат, дето работи в сервиз ми сподели, че на един такъв ВАГ автомобил, перките на водната помпа били като разядени с киселина от синия антифриз. Не съм го видял това с очите си, но може и така да е. Обезвъздушаването става от самосебе си. Там нямаш никакви ангажименти. След като налееш новия антифриз, остави колата да загрее и да отвори големия кръг. Въздуха си излиза сам. След това провери отново нивото на охладителната течност в казанчето. Може да се наложи да долееш малко.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 25 ное 2014 19:32

За да ти е мирна главата не сменяй термостата защото риска да попаднеш на ново менте никак не е малък. Просто извади долния маркуч от радиатора и източи литър - два, после доливаш концентрат. След като покараш за да се омеша добре антифриза извади от разширителния съд със сламка за лимонада или спринцовка няколко грама и я сложи в камерата на хладилника да си сигурен, че няма да замръзне.
По-мързелив начин е да извадиш тънкото маркуче от разширителния съд и да запалиш колата, пълниш бутилка 2л с маркучето, после гасиш и доливаш концентрат.
Това за синия антифриз, че разяждал дето го писаха преди мен не го вземай много на сериозно. Ако производителя ти е предписал син антифриз не слагай розов, жълт и пр. За пълна смяна трябва да разглобиш двигателя или поне сериозна промивка с маркуча от чешмата.
Не си писал каква ти е колата, но повечето се самообезвъздушават сами и не са нужни някакви специални упражнения.

Върни се в “Дизелови агрегати”