Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
iliyan nikolov
Автомобил: vw passat b5
Двигател: 1.9 tdi AFN

Re: Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Мнениеот iliyan nikolov » Пет 28 ное 2014 17:37

Здравейте :)За утре уредих смяната на антифриза.Момчето от магазина ми предложи някакъв лилав.Незнам дали самия антифриз е лилав но капачката на шишето е такава и бил вмомента най-нова разработка.Смяната ще я прави неговия майстор-имат сервиз към магазина,но ми каза,че неможе нацяло да се източи стария.Така или иначе се надявам по-голяма част от стария да излезе,защото вмомента не прилича на антифриз,а на някаква жълто-оранжева гняс :mhihi ,явно е доста стар и може би една промивка на системата няма да е зле,но ще видя утре какво ще каже майстора.Разширителното ми казанче беше много зле,чистих го на няколко пъти,но така и неможах да го докарам както трябва,но поне сега виждам докъде е нивото на антифриза :smile

Потребителски аватар
iliyan nikolov

Мнениеот iliyan nikolov » Пон 01 дек 2014 14:31

Колеги здравейте.Имам едно такова питане.На два пъти вече ми се случва като паля колата и се чува един сигнал който "пиука" 3 пъти като едновременно с това присветва лампичката (червена) с удивителен знак и след това всичко си е както трябва.Какво трябва да значи това?Някакво предупреждение?Други лампи на таблото не светят след като е вече запалена.Моля за идеи...!

Благодаря!

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 01 дек 2014 14:51

Предполагам, че е слаб акумулатор.

xxx_man
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF

Мнениеот xxx_man » Пон 01 дек 2014 15:54

не е акуто!!! при каква темп. на въздуха ти го прави? и с какъв дисплей си на борда?

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пон 01 дек 2014 16:22

Виж си нивото на спирачната течност.

Потребителски аватар
Vlado1111
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vlado1111 » Пон 01 дек 2014 16:36

Същото се получава и при мен с ПАСАТ В5 1,8 /ADR/ само когато е паркирана на наклон. Затова е възможно наистина да е свързано с нивото я на спирачна течност , я на антифриз.

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 01 дек 2014 16:41

Ако е спирачна течност, не трябва ли лампата да свети постоянно?

Потребителски аватар
Vlado1111
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vlado1111 » Пон 01 дек 2014 16:46

Затова написах "само на наклон".Предполагам,че тогава поплавъка заема неестествено положение и отчита ниско ниво на спирачната течност. На равно място нивото е в нормите.При мен се получава при всякаква външна температура.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пон 01 дек 2014 16:55

Също така и нивото на антифриза в казанчето. Дори и при нормално ниво, при по-ниски температури е възможно съпротивлението на датчика в казанчето да се промени дотолкова, че да даде повод за сигнал :)

Потребителски аватар
iliyan nikolov

Мнениеот iliyan nikolov » Пон 01 дек 2014 17:12

Вчера бащата като се качи да я кара ми каза,че така пиукала.Днес също го направи това,но при мен.И в двата случая колата беше на почти равно място.За колегата където ме пита за дисплея-ами имам бордов компютър,като самия дисплей се намира отляво под оборотомера и в него изписва часовника и различни разходи(средни,моментни)MAF1 MAF2-незнам за какво са тия неща.В събота сменях антифриза,утре ще проверя как е нивото,но не мисля че е от това-нивото последно като го гледах беше добре,но утре пак ще проверя.Ако е от спирачната течност както каза колегата няма ли да свети някоя лампа постоянно?

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пон 01 дек 2014 17:20

Не се вкарвай във филми :) Или е спирачната течност - ниско ниво, или е антифириза - датчика откача понякога. На две от колите ми съм имал подобни проблеми, опитай да почистиш с клечка за уши сондите на датчика, дето е в разширителното казанче за антифриза. Може и съвсем леко да ги раздалечиш една от друга, само внимавай да не ги счупиш.

Потребителски аватар
iliyan nikolov

Мнениеот iliyan nikolov » Пон 01 дек 2014 17:42

Мерси Калине :)И на всички отзовали се колеги :)Утре сутринта ще проверя нивата на антифриза и спирачната течност.Ще поразбутам и датчика който влиза в казанчето за антифриза.Прави ми впечатление ,че откакто ресетнах бордовия комп-мине не мине време и сам се ресетва,защо така?Занулих стойностите на MAF1 и Мaf2.Засега казвате да не се вкарвам във филми,то по-добре така отколкото да светне някоя лампа на таблото и да не ще да угасва :eek Това пиукане не го прави при всяко палене за деня,а например първия път както беше днес и от второто палене-както направи вчера.Явно ме предупреждава за нещо ама като не й разбирам езика :mhihi

Потребителски аватар
iliyan nikolov

Мнениеот iliyan nikolov » Съб 27 дек 2014 20:09

Здравейте колеги.Да не пускам нова тема-да споделя какво се случи днес.Колата не бях я палил 2 дена.Днес ми се наложи да я ползвам и така слизам паля и няма проблем тръгвам.Спирам на Кауфланд да купя това онова и след като се връщам да тръгвам колата грам ток няма!Първо не ми се задейства централното да я отключа,както и да е отворих с ключа.Влизам въртя ключа а то таблото изобщо не свети-все едно няма никакъв свързан акумулатор към колата!По едно време светна само червената лампа с светещо акумулаторче-викам си аха ясна работата-акумулаторът е отишъл.Това ми го прави за втори път.Първият пак така ама запали,а сега беше без грам ток!Викнах зетя подадохме ток с кабели и на втората секунда запали.Утре ще го сваля и ще го заредя ама според мен е изгубена кауза.За утечки не съм мерил,но то и няма логика да има утечка след като днес запали отраз както не я бях палил 2дни.За мен 99% а че акумулаторът вече не става.Вие как мислите???

Благодаря!

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Съб 27 дек 2014 20:16

задължително премери утечка,също и дали зарежда алтернатора

Потребителски аватар
iliyan nikolov

Мнениеот iliyan nikolov » Съб 27 дек 2014 20:33

Здравей колега.За утечка досега не съм мерил и незнам как точно се мери,предполагам не е сложно,но за зареждането мога да проверя колко волта дава докато работи.Акумулатора ще го сваля и заредя на зарядно и другата седмица ще го занеса да го замерят да видя какво ще покаже под товар...А да питам за моята кола какъв акумулатор дават по каталог?Ясно че ще е над 70 ампера и с повече стартов ток,но колко точно?Сегашния който е на колата и с който я купих е марка "bmw" и е 80 амперов.

Върни се в “Дизелови агрегати”