Трябва ли да се мине на по-дебело масло при по-голям пробег?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Трябва ли да се мине на по-дебело масло при по-голям пробег?

Мнениеот Каспър » Нед 07 дек 2014 14:06

Здравейте. Изчетох няколко теми за маслото в които се твърди, че с увеличаване на пробега трябва да се минава от пълна синтетика 5W-40 (до 100 000 км.) към полусинтетика 10W-40 (до 200 000 км.) и след тези километри да се ползва минерално масло 15W-40. Разговарях и с двама различни майстори за случки на счупени мотори с пробег над 200 000 км. точно от каране с тънко масло 5W-40. Твърдението е че, с напредване на пробега луфтовете в мотора се увеличават и тънкото масло не смазва достатъчно добре, което води до чупене на някои детайли и затова е хубаво при повече навъртени километри да се минава към по-дебело масло.
Аз лично до 265 000 км. бях с полусинтетика 10W-40, след това реших да поглезя колата и сипах 5W-40. Изкарах така 10 000 км. и проблеми освен завишен тройно харч не съм имал. Сега пак го смених с 5W-40, но се замислих за горните твърдения и ми стана търсене да не стане беля с мотора. Мислех да го източа този Motul 8100 5W-40 и да си налея пак 10W-40, но маслото е само на 300 км. и затова се зачудих дали да го хвърлям.
Вие как мислите ? Трябва ли да се минава на по-дебело масло с напредване на пробега или трябва да се кара с препоръчаното от производителя масло от началото до финала. Има ли колеги със счупени мотори поради каране с твърде тънко масло ?

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Re: Трябва ли да се мине на по-дебело масло при по-голям про

Мнениеот golf_td » Нед 07 дек 2014 14:25

Според мен е най-добре масло по книгата на колата , предписано от производител! Той германеца много добре знае , че тази кола се продава , за да се кара - тези километри някои хора в някои страни ги правят за 5,6 години. Вискозитета според мен трябва да си е същия - в книжката на колата (ако я имаш) предполагам си видял как е описано и дават няколко варианта , отговарящи на определени градуси ( температурата) . Моя мотор е на 260 000 км също ( ако не е превъртан) колата ми е на 24 години, мк2 , но моя голф е с 1,6 турбо дизел - вече 10 години го карам с минерално масло , но с вискозитет какъвто е предвиден - при мен 15 на 40. Нямам проблеми със самия двигател , а с турбината , при нея има някакъв луфт и колата от там губи масло - трябва да сменя средната част или да я дам за рециклиране , но съм чувал че тука не ги балансират добре. Този проблем обаче не е от скоро , но не се е задълбочил - маслото го гори точно по един и същ начин от доста години - не става по-зле , не става и по-добре , двигателя е наред, пали от раз, работи равномерно и сравнително тихичко, при повече форсиране пуши светъл сив пушек. Аз спазвам тези параметри , както казах - минерално масло с вискозитет препоръчан от производител! Това е моето мнение , но нека все пак се изкажат и други колеги.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Нед 07 дек 2014 14:33

Хубаво е да се измери и компресията , и аз това се каня да го направя на моята кола, Добре e, за да се види до колко и дали наистина двигателя е "издухан"

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 07 дек 2014 14:50

При мен в книжката на Пежото и по-програмите се дава основно 5W-40 синтетика и 10W-40 полусинтетика като никъде не се споменава нищо за зависимост спрямо изминатите километри. Компресия съм мерил и е висока и равна на всички цилиндри. С 10W-40 харчи около 700мл. за 10 000 км., а с 5W-40 около 2 литра за същия пробег и това при положение, че ми тече масло от семеринга на коляновия вал и капака на клапаните. Тоест не знам колко изтича и колко изгаря мотора. Дали 5W-40 го изгаря повече защото му идва тънко или просто повече изтича защото е по-рядко докато не достигне работна температура не знам ? Защото и 5W-40 и 10W-40 би трябвало да имат еднакъв вискозитет като загреят. Харча не ми е проблем, доливам си когато се налага, но ми е притеснено за мотора дали се маже добре с по-тънко масло. На ухо нищо не се чува, освен, че и с едното и с друго масло чукат повдигачи зимата за минута-две. Не светка лампа, не тропа двигател, но знам ли вътре какво става :no

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 07 дек 2014 15:37

Ако много ти го харчи, можеш спокойно да си доливаш полусинтетиката на Мотул Synergie+ 10W40

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 07 дек 2014 15:44

Пак казвам. Харча ми е най-малкия проблем, защото е незначителен и вероятно повечето изтича. Доливам само със същото масло което съм налял първоначално. Важно ми е обаче здравето на мотора и затова ме интересува дали вискозитета трябва да зависи от пробега на колата ?

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Нед 07 дек 2014 16:01

Нищо му няма на мотора ти... Виждал съм БМВ 5-ца на 400 000 + км. да се кара с пълна синтетика без ядове.
Ако не ти гори по 2 литра на 10 000 км. и по-важното - можеш да си го позволиш - сипвай му по-доброто (пълна синтетика / полусинтетика).
Минералното масло е доста гъсто за начален старт и това, дето майсторите са ти казали е абсурд - и минералното, и синтетиката са с еднаква стойност за загрял мотор (40). Въпросът е какво се случва на студа :wink

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 07 дек 2014 16:05

Каспър написа:дали вискозитета трябва да зависи от пробега на колата
Не .

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 07 дек 2014 16:42

Ако не те притеснява разхода на масло, както са казали колегите, продължаваш с 5-40, ако не минаваш на 10-40. За мен 15-40 е за много износен двигател, при това препоръчително лятото.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 07 дек 2014 17:30

Вискозитета на маслото не зависи от пробега на колата а колко е износен мотора.Може да си минал много километри ,но с качествено синтетично масло и спокойно да си навъртял 400-500к и да е в перфектно потдържано състояние,но има един тънък момент,че ако си карал с по гъсто масло,в случая полусинтетика не е хубаво да се минава на по-тънко и то заради лагерите на мотора и луфта, който се е образувал там,по тънкото масло неможе да ги уплътни и мотора буквално става осезаемо по-шумен и се разтраква.Едната ми колата когато я взех чисто нова си я карам и до сега с полусинтетика и нямам ядове от към мотора в момента е на 260к.Отварях я само за сервизиране на главата защото гореше масло.и се виждаше още ясно следата от въртеливото движение на производствения шлайф на двигателя.Имах само износени водачи.Мисълта ми е ,че дори и да караш с полусинтетика,то ако е качествена и я сменяш редовно ,то не се притеснявай за мотора.От тънкото масло можеш да имаш проблеми с лагерите на мотора.Като гледам не си карал с калпазанска известна само в България "немска"марка а с мотул,което трбва да значава ,че колата от към мотора си е щадена доста:) :th_up

Потребителски аватар
vovo6808
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992

Мнениеот vovo6808 » Нед 07 дек 2014 17:38

DundyTheCroc написа:Ако не те притеснява разхода на масло, както са казали колегите, продължаваш с 5-40, ако не минаваш на 10-40. За мен 15-40 е за много износен двигател, при това препоръчително лятото.

Колега за лятото се гледа втората цифра да е по голяма ,а не първата.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Нед 07 дек 2014 17:41

Освен това 15 на 40 не се дава само за много износен двигател , на мен такова ми е препоръчано в ръководството на колата

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Нед 07 дек 2014 18:59

golf_td написа:Освен това 15 на 40 не се дава само за много износен двигател , на мен такова ми е препоръчано в ръководството на колата

Ако колата е набор 1990, то това е нормално.
Обаче, съгласи се, че индустрията се развива и новите масла имат по-добри свойства от своите предшественици.
Карах предкамерен дизел (1.9TD) с 10W40 Motul/Liqui Moly/Castrol и мисля дори веднъж сипах 05W40 :Mr Green Fun
Така че ако имаш възможност -сипвай по-хубаво масло.
Поне да имаш утехата, че не е това причината за евентуална повреда в двигателя/турбото.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Нед 07 дек 2014 19:07

Проблема е износване на турбината при мен колега - колата е на 260 000 км ( но може да се каже че я взех на 145 000 км - тоест е голяма вероятността да е превъртан километража и колата ми реално да е на около 400 000 ) Но това износване е нормално за тези километри и години - а маслото не е чак от такова значение , не робувам на марки , това са легенди , просто гледам да е с правилния вискозитет и да е редовно сменяно . То хубаво всичко се развива , ама стария дизел не е особено претенциозен към видове масла и т.н. - при новите не е съвсем така.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Нед 07 дек 2014 19:41

Каспър написа: Разговарях и с двама различни майстори за случки на счупени мотори с пробег над 200 000 км. точно от каране с тънко масло 5W-40. Твърдението е че, с напредване на пробега луфтовете в мотора се увеличават и тънкото масло не смазва достатъчно добре, което води до чупене на някои детайли и затова е хубаво при повече навъртени километри да се минава към по-дебело масло.

страшна глупост на набедени майстори
Трябва ли да се минава на по-дебело масло с напредване на пробега ?

НЕ
трябва да се кара с препоръчаното от производителя масло от началото до финала.

ДА
Има ли колеги със счупени мотори поради каране с твърде тънко масло ?

и да има надали е от маслото, а от незнайните тунинги

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”