Golf MK4 1.6 AKL 2000г. - как се сменя ламбда сонда?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
wargod
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: 1600 AKL - 2000

Golf MK4 1.6 AKL 2000г. - как се сменя ламбда сонда?

Мнениеот wargod » Пон 08 дек 2014 20:48

Здравейте, колеги. От заглавието на темата вероятно Ви е всен и моделът на колата, и въпросът ми. При доагностика ми дава грешка на ламбда сондата:
00635 Oxygen (Lambda) Sensor Heating ; Before CAT
37-00 Faulty

Решил съм да я сменям тази ламбда сонда след като преди са ми излизали и други грешки за нея (преди беше за бедна смес). Интересува ме обаче как се сменя? Ще съм безкрайно благодарен ако получа някакво обяснение/информация как се сменя. Търсих доста, но беше неуспешно ....

Благодаря Ви предварително за отделеното внимание :)

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Re: VW Golf IV 1.6 AKL 2000г. - как се сменя ламбда сонда?

Мнениеот mrpetrov » Пон 08 дек 2014 21:05

Развиваш старата с помощта на WD40 и подходящ инструмент, и в зависимост от това каква ти е новата - или
а) щракваш кабела на новата на мястото на старата
или
б) кримпваш кабелите, като спазаваш цветовете - двата бели кабела са за отоплението, а е важно сивият и черният да вържеш също със сив и черен.
Ще добре при интервенициите да пазиш старата ширмовка/изолация на кабелите, понеже са специални - изпускателните тръби, както сам се сещаш - доста загряват, и не можеш да сложиш "какво да е". Заради същата тази темпрература се препоръчва и кримпване, а не запояване.

Успехи!

Потребителски аватар
wargod

Мнениеот wargod » Пон 08 дек 2014 22:22

Колега, благодаря за информацията. Мисля, че разбрах всичко от обяснението ти. Само в първия си пост съм пропуснал да попитам и къде точно се намира самата сонда :D извинявам се за глупавия въпрос, но по-добре да попитам хора, които знаят, от колкото да правя глупости от незнание ....

Потребителски аватар
mrpetrov
Автомобил: 1997 Passat B5
Двигател: 1.6 AHL

Мнениеот mrpetrov » Вто 09 дек 2014 11:15

Ламда сондата има за задача да измерва количеството кислород в изгорелите газове. С тази информация - компютъра на колата коригира горивната смес с цел идеалното съотношение 14.7:1 въздух към гориво. От казаното до тук трябва да ти е станало ясно къде да я търсиш - по изпускателните тръби, обикновено е там, където тръбите от отделните цилиндри се събират в една - по този начин ламбда сондата следи всички цилиндри.

Потребителски аватар
wargod

Мнениеот wargod » Вто 09 дек 2014 12:42

mrpetrov написа:Ламда сондата има за задача да измерва количеството кислород в изгорелите газове. С тази информация - компютъра на колата коригира горивната смес с цел идеалното съотношение 14.7:1 въздух към гориво. От казаното до тук трябва да ти е станало ясно къде да я търсиш - по изпускателните тръби, обикновено е там, където тръбите от отделните цилиндри се събират в една - по този начин ламбда сондата следи всички цилиндри.

Благодаря, колега! :beer

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 09 дек 2014 13:05

Не съм съвсем сигурен но мисля, че беше на изпускателния колектор, веднага след като излезе от блока.

За бедната смес - ако си на газ вероятно от това е тази грешка.

Потребителски аватар
wargod

Мнениеот wargod » Вто 09 дек 2014 13:06

siso_k написа:Не съм съвсем сигурен но мисля, че беше на изпускателния колектор, веднага след като излезе от блока.

За бедната смес - ако си на газ вероятно от това е тази грешка.

На газ съм, да. Интересно, че за бедна смес ми беше излязла такава грешка преди около месец и след изчистване тогава на грешката - не се е появявала повече, но сега грешката е друга (тази, която съм цитирал в първия си пост ...) .

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”