Uber вече е в София

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Бихте ли използвали UBER

Да, определено
64
42%
Не, определено
27
18%
Нужна ми е повече информация
37
24%
Не съм от тук и съм за малко
25
16%

Общо гласове: 153
Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Re: Uber вече е в София

Мнениеот DaDiablo » Пон 15 дек 2014 9:40

VWGT написа:бакшишите са ми с доста нисък рейтинг (нещо като катаджийте)

Това!
Аз бих го ползвал, ако не ми се налагаше междуградско путъване горе-долу всеки ден.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 15 дек 2014 10:20

drmilendd написа:Как ще забранят действието на компанията ми е интересно. Не става с проверки на пътя - колите нямат обозначение, нямат апарат, просто хора си се возят.

Това предполага всеки клиент при всяка евентуална проверка да се прави на ни лук ял, ни мирисал. Не бих разчитал, в чисто статистически план.
А има ли желание, намира се и начин:

http://www.rta.government.bg/images/Image/rtaoldsite/n_uredba/zap.html

Чл. 93. Водач на моторно превозно средство, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари без редовно издадени лиценз, разрешение, документ за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции, от този закон и от подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказва със:
1. глоба 1 500 лв. - при първо нарушение;
2. глоба 3000 лв. - при повторно нарушение;
3. глоба 6000 лв. - при системни нарушения.
(2)Водач на моторно превозно средство, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари и не представи в момента на проверката издадения лиценз, заверено копие на лиценз на Общността, разрешението, документа за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции, от този закон или от подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказва с глоба 500 лв.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 15 дек 2014 10:51

maxpayne написа:
VWGT написа:

е това е, че не се доверявам току така на кой да е оператор, който ще ми разполага с бакковите данни и тн. Дадеш ли ги някъде веднъж после ... Работил съм в тази сфера и съм се нагледал :)
Самият факт, че са толкова инкогнито поражда много повече съмнения. Направих си труда да поразгледам малко инфо за тях ... преди години работех в друга една сфера, която последствие направи тотална технологична революция. В началото имаше компании, големи, които работеха не толкова заради печалбата, колкото заради инвестиционния интерес и борсата. В щатите са склонни на такива неща, много бързо раздуват балоните. Та при тези нещата ми изглеждат много подобни, няма значение дали ще имат реален бизнес в даден град, важното е в портфолиото да пише +1 и банките да наливат милиарди (в техния случай). Дори не бих казал, че са някаква кой знае каква технологична революция, те реално са просто едно мобилно приложение за таксиметрови услуги, каквито дори и тук има няколко, но с мнооого пари и са доста доста агресивни (в брруталния смисъл, което не го и крият).. Доста съдебни дела има срещу тях, вкл и в Щатите, навсякъде са на ръба на закона. Доколкото четох немците в Берлин вече са ги опитомили :) То е ясно, че технологиите вървят преди регулациите, но тук ми се струва, че не е точно така. Регулации има, контрол няма.
Като цяло мен ме интересува услугата в целият и обхват, не само дали е удобна. Да, докато услугата работи и няма проблем сигурно е яко, ама рано или късно на човек му се случва случка, и като няма към кого или какво да се обърнеш за съдействие, почваш да плюеш по форумите. Та тук нито шофьорите са защититени, нито клиентите, и не знам дали и двете страни са наясно с юридическите последствия, icoico го пусна този член, аз като съм ползвал услугите на приятели с бус да си прекарвам багаж винаги сме слагали тая табела ПРЕВОЗ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА. Освен и тук така, хем ще се познават отдалеч :)

ПП>> иначе няма проблем в http://kolavgrada.com/ се регистрирам веднага, даже и кредитната карта си пращам
сега сериозно, такива сайтове дето искат да ме направят богат срещу част от моите лични данни в нета с лопата да ги ринеш ... къде пише, че това е услугата на Uber ? дори в whois всичко е замазано през няколко други фирми.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пон 15 дек 2014 14:49

;
icoico написа:
http://www.rta.government.bg/images/Image/rtaoldsite/n_uredba/zap.html

Чл. 93. Водач на моторно превозно средство, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари без редовно издадени лиценз, разрешение, документ за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции, от този закон и от подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказва със:
1. глоба 1 500 лв. - при първо нарушение;
2. глоба 3000 лв. - при повторно нарушение;
3. глоба 6000 лв. - при системни нарушения.
(2)Водач на моторно превозно средство, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари и не представи в момента на проверката издадения лиценз, заверено копие на лиценз на Общността, разрешението, документа за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции, от този закон или от подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказва с глоба 500 лв.

В допълнение на горното...
Чл. 106а. (1) За преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. спиране от движение за срок 6 месеца и определяне мястото за домуване на моторно превозно средство, с което се извършва обществен превоз на пътници или товари, без за него да има издадено заверено копие от лиценз на Общността или удостоверение за обществен превоз на пътници или товари, или не е включено в списък към удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници;
2. спиране от движение за срок 12 месеца и определяне мястото за домуване на моторно превозно средство, с което повторно се извършва обществен превоз на пътници или товари, без за него да има издадено заверено копие от лиценз на Общността или удостоверение за обществен превоз на пътници или товари, или не е включено в списък към удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 15 дек 2014 15:34

Ей тая проклета бюрокрация такова мамата на Европа! :banghead

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 15 дек 2014 15:45

Само като информация, взето оттук:

http://www.hr-online.de/website/rubriken/nachrichten/indexhessen34938.jsp?jmpage=1&rubrik=36082&key=standard_document_52488277

Договорът, който шофьорите действително подписват с Uber няма нищо общо с това, което се рекламира по Фейсбук и останалите сайтове.
Ест това е за Германия, може пък у нас да работят другояче, по европейски, американски или знам ли как... :rolleyes

НарКол написа:Ей тая проклета бюрокрация такова мамата на Европа! :banghead

Ае стига де. Тези возят на цени, съизмерими с обикновените таксита. Щом парите не отиват за данъци и определено не отиват у шофьорите, какво се случва с тях според теб, Uber ги дарява на нуждаещи се ли?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 15 дек 2014 16:08

данъците едно на ръка ами и 20+% от всяка сметка са пари, които директно излизат от бг :)

това е от преди малко http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/15/2438281_franciia_zabraniava_uber_ot_2015_g/

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 15 дек 2014 16:11

icoico написа:
drmilendd написа:
[size=85]Чл. 93. Водач на моторно превозно средство, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари без редовно издадени лиценз, разрешение, документ за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции...

Не съм юрист и за това питам - като напазарувам в Била и напълня багажника на колата, превозвам ли товари за собствена сметка? А като возя приятели в колата - превозвам ли хора? Не се заяждам, просто ми е интересно как се прилагат тези регулации, с които не съм запознат.

П. С. Отделно всичкия този шум ми прилича на прикрита рекламна кампания, нали знаете Дали какво е казал... :beer

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 15 дек 2014 16:22

ако му вземеш пари за услугата, да

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 15 дек 2014 16:24

drmilendd написа:Не съм юрист и за това питам ...

И аз не съм. Допускаме, че съм станал шофер на Убер и карам клиент нанЕкъде си. В тоя момент ме спират куките и клиентът си изпява, че го возя за пари, той няма ама никакъв интерес да се крие. Това за мен автоматично означава 1,5 хилки назад и колата на трупчета. Невероятно ли ти се вижда? Само почакай таксиджийските фирми да се вдигнат на протести, както в останалите държави, където оперира Убер и пак ще си говорим :c020

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 15 дек 2014 17:22

icoico написа:Само почакай таксиджийските фирми да се вдигнат на протести, както в останалите държави, където оперира Убер и пак ще си говорим :c020

Това е така, защото таксиджийските фирми са едни хиени, при които важи принципа „ден година храни“. Не случайно наричат таксиметровите шофьори „бакшиши“, това би трябвало да ти говори нещо.
В този ред на мисли, естествено, че ще квичат на умряло след като кокЪла им се изплъзва от устата. :bishop Такива квиченета не са новост - през 19 век едни други такива са изпотрошили машините, защото ги оставяли без препитание и те ставали излишни. Но историята има такава особеност, че поставя всеки на мястото му.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 15 дек 2014 17:31

icoico написа:Допускаме, че съм станал шофер на Убер и карам клиент нанЕкъде си. В тоя момент ме спират куките и клиентът си изпява, че го возя за пари, той няма ама никакъв интерес да се крие.

Технически не е точно така, защото ти от клиенти пари не си взел и директна финансова транзакция между вас няма, нито пък може да бъде доказана в съда, защото не съществува.

VWGT написа:

Като се качиш в такси как си защитен юридически? Ако са качиш в колата на комшията бай Иван и той катастрофира, щото преди това е пил как си защитен юридически? Единствената разлика е, че ГО на превозвачите е по-висока, щото обикновено от нея се изплащат щети. Колкото до контрола - всеизвестен факт е, е таксиметровите шофьори в България са в дъното на социалната стълба, наивно е да очакваш, че те са минали през стриктен подбор на персонала. Най-вероятно всеки рандъм взет шофьор ще е по-годен психически от бакшиша. Не че съм техен защитник, напълно безразлично са ми, но нека не бъдем толкова тесногръди.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 15 дек 2014 17:44

е точно това е, че има схема в цялата работа. Тя прави по-трудно проследимо и доказуемо нещото, но не и невъзможно. Те и на това разчитат, само че май-май шофера сам ще трябва да го доказва в съда това.

За бакшишите в София съм си написал мнението. Колко контрол има не знам, ама тук и толкова няма ... При регистрацията им като такси поне свидетелство за съдимост няма как да не им искат (четох преди дни в Индия некав бивш затворник кво е направил). Отделно с ГО-то ако се докаже, че си возил пътник като нерегистриран превозвач дали няма да имаш проблеми с изплащането на щети. И говоря и като шофер и като клиент.

А франсетата квичат, щото лиценза им за такси бил стотин хиляди еврака и изведнъж се появява някой, който прави същото за без пари.

за да не кажете, че съм хейтър ще си кажа, че принципно имам интерес към някакъв каршеринг. Смисъл, че всеки ден бръмча едни 2 часа покрай малкия, докато разкарвам бабите сутрин и вечер, особено сега зимата. Баш в часпик-а. Таксито ми е мин 10 кинта в посока за това рядко ги ползвам. Та като прочетох темата за тия си викам, ако верно тръгне някаква смислена услуга, или да я ползвам за бабите, или така и така бръмча, кво ми пречи да изкарам и някой лев. Ама нещо колко повече чета ... толкова повече съм на мнение, че в бг тази услуга се пуска само заради това +1.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 15 дек 2014 20:46

maxpayne написа:
icoico написа:...
Технически не е точно така, защото ти от клиенти пари не си взел и директна финансова транзакция между вас няма, нито пък може да бъде доказана в съда, защото...

Не леж на тая. Имам си цял-целеничък свидетел на обвинението в колата, от когото при добро желание може да се проследи и движението на парите. В лошия случай той самият ще е даяджия или друг вид агент :a045 А договорите на шоферите с Uber изключват съотговорност на посредника пo каквито и да било въпроси, като почнеш от кой на кого за какво плаща, данъци, та до евентуални жертви при катастрофа.

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Вто 16 дек 2014 9:56

Значи нормална кола с нормален шофьор, дето го играе такси? Ама за да го ползвам трябва да регистрирам дебитна/кредитна карта или банкова сметка? I don't think so. Не ми се нрави идеята да си теглят автоматично парите. Не съм "специалист в бранша", но се сещам за начини и създателите на приложението да си събират комисионната и кандидат-таксиджийте да си прибират парите. Отделно го има и доста по-рисковия фактор да се качиш в чужда кола при чужд човек. Не, че редовите бакшиши са кой знае колко сигурни, ама при тях ако си с един таралеж в гащите при тези убери мубери ще си поне с 5.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”