Програма за чертане на крепежни елементи ..?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
vandu
Автомобил:
Двигател:

Re: Програма за чертане на крепежни елементи ..?

Мнениеот vandu » Съб 24 яну 2015 10:26

Познанията ми по аутокад са аматьорски не отричам. Самообучавал съм се с учебник по аутокад, но нещата по този начин стават доста трудно.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 24 яну 2015 13:00

Murdocc написа:Почнахме да си мерим линийките ми се струва :mhihi
КОлега hooligans може ли да ми кажеш как точно се оправя разминаване което е 1/10000 от милиметъра :gruebel

Иначе и аз малко да по хейтя. Уж графика била. Извадката точна била от нея. Пък искаме да е красиво заоблена и пак да е точна :Mr Green Fun

Не, нямам намерение да си меря линиите, просто го дадох за пример!
Може ли да махнеш розовото?
Как се оправя ли? Като разместиш една или стотина линии :wink
А се получава като се чертае в блокове и после се "взриви"

milmar написа:Грешки от типа 1/10000mm в графичните програми се получват най-често при копиране или местене на детайл, вероятно има връзка с Grid, както и при преминаване от "in" в "mm" и обратно, или нещо друго. Те не са от техническо значение, но дразнят (по-чувствителните, които се дразнят де :Mr Green Fun). Сложил си размер 120mm, a ти го дава 119.99998mm примерно. Ако не се лъжа AutoCad имаше опция за закръгляване на числовите стойности на размерите.

Точно за такова разминаване говоря. В настройките може да се зададе да ги закръгля, но не препоръчвам, защото след това се натрупват много подобни грешки и става мазало (зависи за какво се използват чертежите)

vandu написа:Познанията ми по аутокад са аматьорски не отричам. Самообучавал съм се с учебник по аутокад, но нещата по този начин стават доста трудно.

Може ли да дадеш повече инфо какво се опитваш да направиш и как?

ПП: Ето код за 20 безплатни урока за аутокад
486-9964
въвежда се на kod.aula.bg

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 24 яну 2015 13:30

Подобни грешки с неточни числа на размерите и минимални отклонения са не само дразнещи а и недопустими от техническа гледна точка...ако един размер трябва да е 120 не може да бъде 119.85 щото му е мръднала линията...отделно както каза колегата подобни неточности се натрупват и отклонението може да е съществено....отделно ако един размер е даден като 119.85 човека който трябва да го направи ще реши че това е номиналния размер ...вярно че може да се зададе опция в аутокада за закръгляне на размерите, но ако чертежа "влезне" директно в машината за изпълнение то тя не се интересува от числата а от това къде са изчертани контурите образно казамо... в аутокад има различни библиотеки с готови изчертани стандартни елементи...вкл и скрепителни елементи и не е необходимо да се изчертават на ръка...

Murdocc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Murdocc » Съб 24 яну 2015 13:42

Аеллеле хафте колко интересно се заформя дискусията :death

Кой чертае с толкова знаци след запетайката ,колеги. Конструктивните и архитектурните чертежи се чертаят в см с точност до 1см. Монтажните планове се чертаят в милиметри с точност до 1мм. Аз чертая в метри с точност до 1мм. Каква е тази излишна точност, за която пишете. Аутокад-а може да даде точност до 8 нули след запетаята. Ракетните площадки изискват по-малка точност :Mr Green Fun

Или как ще стане да изчертая линия с дължина 120 и като я измеря да ми покаже 119,99998. :beer

като ползваш блокове предварително ги завърташ спрямо обекта в който искаш да ги ползваш и виждаш дали си съвпадат или се разминават и тогава гърмиш. Всичко друго е неправилно мащабиране и от ви бягат размерите

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Съб 24 яну 2015 13:47

Би ли споделил какво чертаеш ти?

ПП:
Murdocc написа:Конструктивните и архитектурните чертежи се чертаят в см с точност до 1см.

Не пиши глупости, че някой може да ти повярва

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Съб 24 яну 2015 14:57

В техниката има допускови полета от порядъка на 5стотни а и доста по малки...чак со 6тия занак не знам това е милионна от милиметъра ...но е абсурдно да говорим за размери с точност плюс минус милиметър...не че няма и такива но те са по-скоро изключение...

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 24 яну 2015 15:50

Murdocc написа:Конструктивните и архитектурните чертежи се чертаят в см с точност до 1см.

ОК! :th_up , мазача оправя нещата :mrgreen .
Ама на мен пистите, които рисувам по платките са ми със ширина 0.127 мм, нали ако дам на производителя после файла с точност 1см ще има "съвсем" малка разлика с това което съм си мислел, било като ецване, било като фрезоване :biggrin .
Зависи кой за какво ползва програмите за чертане.

Murdocc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Murdocc » Съб 24 яну 2015 16:02

hooligans написа:Би ли споделил какво чертаеш ти?

ПП:

Не пиши глупости, че някой може да ти повярва

Хубаво бях писал, че си мерим линийките http://prikachi.com/images.php?images/756/7870756Y.jpg , ама нейсе :)
Казвам ти го като човек, който работи всекидневно с чертежи и отделно чертежите му минават през държавни институции ежемесечно

Иначе за техниката,електроника съм съгласен. Въпреки че не мога да си го обясня, как може да се създаде нещо с толкова нули след запетайката :beer

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Съб 24 яну 2015 16:18

Ха, ами добре, но аз продължавам да твърдя, че в архитектурата и конструкциите се работи с точност до мм!
Сега освен и аз да си пусна снимка на екрана
:mhihi

Потребителски аватар
YordanGergov
Автомобил: Golf III
Двигател: AEE

Мнениеот YordanGergov » Съб 24 яну 2015 16:22

Това, за което колегата ти говори и даде пример с разминаването в 4 5 знак след запетаята си няма ама нищо общо с това какво пише в забележките на чертежа.Пример: Ако трябва да сложиш "хеч" на сума ти фигури по чертежа (стотина колони да кажем) и по някаква причина контурите им са мръднали с въпросните 0,0003 и са се "отворили" така да се каже. Сам мисля че се сещаш какво става. Така че за всичко си има случай когато трябва да е по конкретен начин...

Това ти го казвам като човек, който не претендира с какво се занимава :beer

Потребителски аватар
stenly_r
Автомобил: VW 1300
Двигател: F
Контакти:

Мнениеот stenly_r » Нед 25 яну 2015 19:45

vandu написа:С..., но графиката не е много заоблена и е грозно, ....

Наред си е всичко, това е визуализация.
Иди на view / regen и ще си я видиш заоблена

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 25 яну 2015 20:59

сума ти народ тука ще се избие за милионната от милиметъра ...един единствен колега вникна в същината и се сети къде е проблема .... браво колега...или направо да пише в командния ред "regen"

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Нед 25 яну 2015 21:46

RE и след това enter/space е кратката команда.

Потребителски аватар
dctr88
Автомобил: Audi 80
Двигател: 1Z

Мнениеот dctr88 » Нед 25 яну 2015 21:51

Аз мога да добавя и Rhinoceros като много добра програма за чертане.

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Пон 26 яну 2015 8:46

Работя в машиностроенето и размери в милиметри почти няма. На всякъде се говори от 1 десета до 1 стотна.
Но все пак при мен идват готови чертежи, това колегите конструктори до каква точност ги правят не знам.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”