Присаждане на MFA на Голф4 / Бора

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Vag_activator
Автомобил:
Двигател:

Re: Присаждане на MFA на Голф4 / Бора

Мнениеот Vag_activator » Нед 28 дек 2014 21:12

Пробвай с друг кабел.
(регистриран,не китайски)

Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Мнениеот plamski3 » Нед 28 дек 2014 21:26

Кабела ми е регистриран. Изписва си сериен номер, координатите на рос тек и т.н.
Версията му е VCDS 11.11.3

До сега на старите ми табла съм нямал такъв проблем. Сменял съм кодировката без проблеми.

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Чет 05 фев 2015 18:50

Колеги,

Знаете ли как мога да подкарам най-долния ред - този за скоростите при автоматичната скоростна кутия и как мога да го управлявам?

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Пет 06 фев 2015 1:49

plamski3 написа:Здравейте, колеги,

Инсталирах си табло - поредното.
Всичко си работи по него, но има нещо, което не ми харесва.

В кодинга на старото табло кода беше 06143 а на новото е 06142.

Притеснява ме последната цифра. Не можах да я променя с каквато и да било. Стои си на 2 и не мърда.

Тази цифра отговаря за
xxxxx?: Distance Impulse Number (K-Value)
1 = 4345 Impulses/Km or 6991 Impulses/Mi
2 = 3528 Impulses/Km or 5677 Impulses/Mi
3 = 4134 Impulses/Km or 6651 Impulses/Mi
4 = 3648 Impulses/Km or 5870 Impulses/Mi

Предполага, че оказва влияние само върху скоростта, която отчита таблото ?

Възможно ли е да има значение и за нещо друго?
Ако да за какво ?

След няколко дни ровене из eeprom-a и множество опити разбрах къде се намира.

Адреса на К value ПРИ МОЕТО ТАБЛО е 54 и 55.
Старите стойности бяха 22 02, което е к value 2.
Новите стойности са 33 03, което е 3.

Всичко за сега работи ок - поне на бюрото.
Скоро ще сравня показанията по ГПС и ще пиша какъв е резултата.

Таблото е без кан шина!
Забелязах, че паметта при таблата без и с кан шина е различна. Тази с кан е много по-голяма. Адресите също може да са различни.

EDIT:
Всичко работи коректно!

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Нед 15 фев 2015 14:11

Малко допълнение по темата и от мен
от днес вече и аз имам работещ 1/2 мфа благодарение подробното описание на колегата icefire и обучаване на таблото от vladko
запалих всичко си проработи датчикът за външна температура от ауди а6 си отчита коректно
но не ми тръгнаха чистачките и пръскалките
след пет минути тъпо гледане в бушоните
се оказа че новото лостче понеже е от голф има позиция за задна чистачка която бората няма съответно няма и бушон за задна чистачка ако не се лъжа на 24 позиция
сложих бушона и чистачките и пръскалките работят и в двете положения само като пръскам на задната позиция излиза около половината количество вода

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Пон 16 фев 2015 20:47

интересува ме дали може 1/2 мфа да го накарам да показва скорост на движение, оставащо гориво и индикация за отворена врата
до колкото разбрах от чужди форуми не става с ваг-ком
дали трябва да се прекарват още кабели или няма такава опция изобщо
другото нещо е дали може с ваг-ком да се нагласи скоростомера или трябва да се смени циферблата или какво...? в момента ми показва с около 20 км повече

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Вто 17 фев 2015 2:14

ch2mod написа:интересува ме дали може 1/2 мфа да го накарам да показва скорост на движение, оставащо гориво и индикация за отворена врата
до колкото разбрах от чужди форуми не става с ваг-ком
дали трябва да се прекарват още кабели или няма такава опция изобщо
другото нещо е дали може с ваг-ком да се нагласи скоростомера или трябва да се смени циферблата или какво...? в момента ми показва с около 20 км повече

1/2 предполагам визираш half fis mfa (половин дисплей в средата)

1.скорост на движение и оставащо гориво - ако имаш предвид в цифри (дигитално) - не може
2.индикация за отворена врата - Като картинка на дисплея не, но може да ти е заложено като чек лампа при индикациите на таблото. Но зависи от таблото, комфорт модула, а може и от друго.
3. другото нещо е дали може с ваг-ком да се нагласи скоростомера или трябва да се смени циферблата или какво...? в момента ми показва с около 20 км повече - вариантите са няколко:
3.1 стрелката ти не е калибрирана и лъже в показанията (това е възможно и за останалите 3 стрелки) - проверява се с ваг ком, като направиш тест на таблото.
3.2 K value не отговаря на датчиците на твоята кола. Може да опиташ да го промениш с ваг ком през софт кодинга, но по-скоро да не ти разреши да променяш стойността. В такъв случай ще трябва да се ровиш из паметта на таблото, за да смениш стойността. Това е доста тежко занимание, особено ако не знаеш какво правиш.

Xpu100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Xpu100 » Чет 26 мар 2015 0:57

Колеги, купих едно Голфче 4-ка ТДИ и всичко отговаря на това да е хай лайн: спортните седалки, дръжки в цвета на купето, климатроник, 3-лъчев кожен волан, кожена ръчна, радио Гама с много фабрични говорители, в багажника на лепенката пише също High Line, но лостът за чистачките е без МФА. Нещо ме съмнява, че самият лост е сменен с такъв без копчета. Прилагам и една снимка да видите как самия часовник стои по-вдясн като на кола, която има МФА.
Какво мислите, колеги?

Изображение

Едва като се прибера в България, ще мога да го закача на Ваг-ком и да кажа номера на таблото. Но идеята ми е да ми кажете дали, когато часовника е изнесен така по-вдясно колата има МФА или няма такава зависимост?

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Чет 26 мар 2015 22:45

Честито за колата и много безаварийни километри!

Няма лостче, защото няма и МФА. Часовника на таблата с МФА в оборотомера наистина е по-малък, по-вдясно, но твоя е абсолютно нормален. Изглежда ти настрани, заради единицата. Забележи разположението, височината и най-важното - надписа МФА 1 при захранено табло (контакт или запалена кола) на тази снимка:
jREoyZJT0O3KJ.PNG

Xpu100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Xpu100 » Чет 26 мар 2015 23:40

Така е, колега! Тъпотията, която написах я осъзнах по-късно. Що за High Line е този голф без MFA е другото, което сега ме гложди :biggrin :biggrin ?

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Пет 27 мар 2015 14:52

Не знам от къде е купувана и каква и е предисторията, но както се сетиш какво се случва с автомобилите от Горубляне и като имаш предвид, че не сме първите, които са се сетили да пооправят коли за да ги продават с печалба е възможно да е имало промени по колата.

Имаш няколко варианта да провериш дали твоята кола е имала МФА. Не знам до колко са показателни и задължително верни, но си струва да провериш.
Вариант 1: На лепенката в багажника има кодове, които можеш да провериш за какво са. Някой от тях може да е за МФА.
Вариант 2: Сваляш таблото (не е трудно) и проверяваш дали на зелената букса имаш кабелчета на 24, 25 и 26 пин. Те са за управлението на МФА лостчето. Ако имаш кабели, а лостчето и таблото липсват е възможно да е имало интервенции по колата.

Не знам какви са минималните екстри за хай лайн оборудване при голф 4, но мисля, че съм виждал и други хай лайн без МФА.

П.п.: Ако свалиш таблото може да му видиш парт номера. Провери дали е с или без кан и си намери едно табло с дисплей в средата + ръчка и ще си направиш сам МФА.

Потребителски аватар
mastersound
Автомобил: Vw Golf 3
Двигател: 1.9 TDI 1Z

Мнениеот mastersound » Нед 29 мар 2015 19:34

ОФФ ТОПИК

При пускане на фаровете светва ли нещо да ви извести,че светят фаровете.Понеже сложих табло от 4-ка с халф фис в 3-ка ама що съм запомнил,че при 4-ковото табло светваше някъде зелено нещо,че си на фарове :gruebel

Зелена букса пин 3 за това ли е :mhihi

Потребителски аватар
plamski3

Мнениеот plamski3 » Нед 29 мар 2015 19:47

mastersound написа:ОФФ ТОПИК

При пускане на фаровете светва ли нещо да ви извести,че светят фаровете.Понеже сложих табло от 4-ка с халф фис в 3-ка ама що съм запомнил,че при 4-ковото табло светваше някъде зелено нещо,че си на фарове :gruebel

Зелена букса пин 3 за това ли е :mhihi

При пускане на габарит ти светва таблото. Това може да ти подскаже, че си завъртял ключа на фаровете поне веднъж. Няма обособена лампа за къси светли, като на другите коли. В зелено светят лампите за темпомат, мигачите, както и мигачите на ремаркето.

Потребителски аватар
mastersound
Автомобил: Vw Golf 3
Двигател: 1.9 TDI 1Z

Мнениеот mastersound » Нед 29 мар 2015 19:51

Ясно значи се бъркам благодаря :th_up

Потребителски аватар
fena_vd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fena_vd » Вто 26 май 2015 12:23

Намерих си табло с фул фис моето е халф фис. Продавача ми обясни че диодите на таблото светят много слабо. Предложете някакви опции за ремонт.

Върни се в “Направи си сам!”