Помощ за оптичен сензор за дъжд от типа, използвани от VAG

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Помощ за оптичен сензор за дъжд от типа, използвани от VAG

Мнениеот zfa159 » Пет 07 ное 2014 0:10

Тъй като колата не е VW, не съм написал пояснение в заглавието според шаблона за темите тук. Принципа на сензорите е идентичен на всичките коли и затова питам тук, ако някой колега се е борил с такова нещо, да сподели идеи.
И така, става дума за оптичен сензор за дъжд (най-масовите и използвани и от VAG). Грешка за самия сензор няма, само че не реагира на водата на стъклото. От прочетеното за тях, разбрах, че основния фактор за правилната му работа е да е залепен много добре към прозореца със специалния гел, който се ползва за това. Разглобих моят и както се очакваше, беше залепен с обикновен монтажен силикон и то на 3-4мм от стъклото. Сензора работи на принципа на пречупване на светилната и когато не е абсолютно перфектно залепен, не работи изобщо (както при мен).
По принцип новите стъкла, когато са оригинални, идват с ето тази пластмаса (бленда), залепена заводски на стъклото :
Изображение

Тази час при мен е била свалена от стария прозорец (китайските не идват със залепена бленда) и залепена по възможно най-куция начин към новото стъкло някога, когато е било сменено. Само бленда оригинална пък не се продава.
Въпросите са следните :
1. с какво да го залепя? (гела също не се продава, питам ако някой е ползвал нещо и е станало успешно или ако някой знае къде се продава такова нещо).
2. как да го почистя от монтажния силикон? Тази бленда е пластмасова и трябва да е идеално чиста и да не я надера при чистенето. Пробвах със спрей за махане на автомобилен силикон - както се и очакваше - никакъв резултат. Нова бленда се продава в e-bay, само че е синя, а моята е червена (има значение и цвета бил според типа на сензора). Т.е. или трябва да си поръчам нов оригинален прозорец и той да си дойде с блендата (863лв :screwy ) или да си оправя тази бленда и да си я ползвам нея.
Питах 2-3 познати стъклари, ама не им се занимаваше и казаха "а, карай така, за какво ти е този сензор" , а всъщност ми трябва, защото в момента имам само един фиксиран интервал на чистачките и обикновено или е недостатъчен и трябва да минавам на постоянно чистене или пък е твърде на често (когато сензора работи, той определя интервала, а не е фиксиран, заради което лоста има само едно положение за интервал).
Предварително благодаря за помощта!
:beer

Потребителски аватар
LORD_OF_PAIN
Автомобил:
Двигател:

Re: Помощ за оптичен сензор за дъжд от типа, използвани от V

Мнениеот LORD_OF_PAIN » Съб 08 ное 2014 12:15

колега прочетох темата ти и пъровото нещо което ми идва на ум е ултравиолетово лепило. знам че за да залепи се награвя с ултравиолетова лампа. става много здраво и лепилото е прозрачно. давам идея, ако мога да помогна.http://www.glassmania.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0/uv_-%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 08 ное 2014 14:45

Благодаря за идеята (всякакви са ми полезни). Ще прочета за какво става дума. Иначе май дилърите на Рено продавали туба с гел за такива случаи, ама все нямам време да отида да проверя.

NikVT
Автомобил: VW Golf Mk3 Variant 1995
Двигател: 1Z

Мнениеот NikVT » Съб 08 ное 2014 20:42

колега zfa159, гел за сензори продават "Кобра" (автостъкларите), от тях съм вземал.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 15 ное 2014 9:32

Малко бях изоставил темата, понеже нямах време да стигна до сензора, само че тези дни не спира да вали и ме подсеща, че трябва да се прави.Ще попитам в Кобра дали имат такъв гел и колко струва, както и дали случайно продават такава бленда като резервна част (или пък имат някоя в по-добро състояние от някое счупено стъкло).
Ще пиша, когато има развитие и дано успея да го подкарам, понеже прозореца скоро е сменян и не ми се иска да го сменям пак заради това.

Потребителски аватар
LORD_OF_PAIN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LORD_OF_PAIN » Съб 15 ное 2014 12:59

монтажния силикон мисля че корисилин го маха. може да си вземеш и да пробваш.после обаче трябва да почистиш хубаво стъклото от корисилина преди да лепиш

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 16 ное 2014 11:17

ОТ стъклото лесно ще го махна (не е хванал силно и се отчупва. Проблема ми е да го махна от блендата, тя е пластмасова и силикона е здраво залепен за нея. Ако нея я мина кореселин-а, ще се прецака :( Обмислям да го махна с ножче внимателно и после да я полирам, за да няма драскотини.

Потребителски аватар
bbboiko2004
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 3f - 1993

Мнениеот bbboiko2004 » Пон 17 ное 2014 12:13

Maлко да допълня темата с въпроси. Бихте ли ми казали какво съдържа комплекта за автоматично включване на чистачките. Сензор окабеляване и на там? Да ми обясните начина на работа.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 19 ное 2014 23:02

Ами начина на работа мога да го обясня, защото за оптичните е винаги еднакъв. Самото изпълнение вече зависи от колата. При мен на ML-a има контролер за всички неща и той управлява и чистачките (заедно с фаровете, осветлението в купето, подгрева на седалките и още 55 неща). Модула чете информацията от сензора за дъжд и казва на бушониерата кое реле да задейства, като това определя мотора в какъв режим да работи - интервал и колко дълъг, постоянен бавен или бърз ход. Копчето вътре отива и то в модула и съответно според неговата позиция, модула директно управлява релетата, без да се съобразява със сензора.
Общия принцип на работа - имаш режим Auto, при който чистачките работят автоматично според това колко капки имаш на стъклото (долу ще обясня и това как става). При мен на ML-a, Auto режима е на мястото на интервала, при нормална кола - лоста надолу. Копчето няма различни позиции за интервал - при режим Auto чете сензора и гласи интервала според неговото показание. Ако той не казва нищо (както при мен), интервала е фиксиран (заради което е много неудобно да се ползва интервал в момента на това гадно време).
Сензора бачка по следния начин - светодиоди (infrared) светят под 45 градуса към стъклото, то от своя страна отразява светлината към една метална пластина, която пак отразява светлината към прозореца и той отново я отразява и накрая я посреща фотодиод, пак под 45 градуса към стъклото. Мери пречупването на светлината. Когато прозореца е чист и няма капки, пречупването е почти 100% т.е. огромна част от светлината, излъчена от сензора, се връща обратно в него. Когато има капки, те пречупват част от светлината и стига по-малко светлина до фотодиода, което се регистрира от датчика и така съди за това колко е намокрен прозореца.
Ето го нагледно :
Изображение

Именно затова, за сензора е от решаващо значение да бъде залепен перфектно към стъклото и с подходящия гел (прозрачен), защото всякакво пречупване на светлината, води до проблем с работата на сензора. Самото стъкло не знам дали е по-особено в частта, където е мястото за сензора, ама не видях да има нещо по-особено, като махнах моят сензор от мястото му (беше залепен с монтажен силикон).
Ти какво искаш да постигнеш - да монтираш такава система на кола, която няма или?

П.п. развитие по темата - гел намерих, от един познат с Тойота, тубичка около 10 грама, дошла с новия прозорец, ама човека, който сменял прозореца имал и запазили тази тубичка. Ще почистя и полирам пластмасовата бленда (евентуално следващата седмица в началото) и ще видя дали ще постигна нещо :)

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 11 дек 2014 14:36

Да съживя малко темата - поръчаха ми от e-bay лепенка за този сензор, конкретно за моята кола, нещо като двойно лепящо тиксо представлява. Това замествало технологията с гел-а, защото при гел-а имало риск да не се залепи равномерно или да се размести, докато съхне гела (той все пак е подобен на силикона и не стяга веднага). Лепенката трябва да дойде преди празниците и ще пиша какво съм сътворил със сензора :)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 12 дек 2014 17:38

Любопитно ми е като цена как е? Успех с ремонта! :th_up

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 18 яну 2015 14:39

Не съм писал скоро, защото все нямах време да се занимавам с този сензор :)
Положението е следното - дойде лепенката, с която се лепи сензора за стъклото. Разглобих пак огледалото, изчистих санитарния силикон от стъклото и остана да го почистя от блендата. В крайна сметка се оказа, че санитарния силикон е съсипал блендата отгоре и макар, че го изчегъртах, пластмасата е прецакана и в дълбочина. Заради това ми се наложи да си поръчам нова бленда и сега чакам тя да дойде. Оригинално такива неща не се продават - нито лепенка, нито бленда, защото стъклото идва к-т с тази бленда и ел. частта на сензора само се щрака за блендата и всичко работи.
Финансово изразено - лепенката е 23лв с доставката до БГ. Блендата е 31 Евро и идва на 84лв с доставката до БГ, като блендата идва и тя к-т с лепенка. Блендите са 2 вида - червена и синя. Не знам дали сензор с червена, може да работи със синя, както и обратното, заради което си поръчах такава, каквато е моята т.е. червена, иначе синята беше доста по-евтина :mhihi .
Като дойде блендата и съм готов, ще пиша какъв е резултата.
П.п. фирмата, която предлага такива неща афтърмаркет, е Rejel -> http://www.rejel.com/information/rain-and-light-sensor-information.aspx

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 06 фев 2015 2:09

Дойде въпросната бленда и пасна 1:1 на моята електроника. Спазих указанията как да я залепя и въпреки това остана балон с въздух по средата, ама после се оказа, че стъклото е криво и затова е останал. Както и да е, въпреки него, след калибрация на датчика със софтуера, всичко работи безупречно :)

Върни се в “Направи си сам!”