За кабелите преминаващи през двора ми

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Re: За кабелите преминаващи през двора ми

Мнениеот krraynov » Пет 06 фев 2015 22:56

1. Проверяваш в кадастъра- дали мрежите на техническата инфраструктура са нанесени!
2. Ако са нанесени- това означава че е имало проект и по част Електрическа и по част Геодезия, и линейните обекти са нанесени в кадастъра. Тогава нямаш нищо какво да направиш- кастриш клоните, защото п озакон експлоатиращия въздушните линии трябва да ги окастри . И ако в кадастъра е отразен сервитута-ще разбереш, че на 2.5 метра от крайния проводник настрани- от единия край и на 4 метра от другия проводник- (за мрежи НН 0.4kV) минава полосата - т.нар. сервитутна зона в която никой не може да строи нищо.
3. Ако не са нанесени - можеш да подадеш молба до кмета като госезираш че има незаконни мрежи на техническата инраструктура.
4. Кмета трябва да сезира неговите служби и да поиска демонтаж или понеже забраниха узакняването- да поиска все едно сега да ги проектират и да ги въведат в експлоатация.
5. Сядаш и почваш да чакаш - след около 2 години може и да ги преместят, или в по-ранен срок да изготвят проекти за съществуващото положение, които трябва да съгласуват с теб.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Съб 07 фев 2015 12:46

Надявам се колегата да не се сърди, че използвам темата, но да не отварям подобна. Мога ли да попитам следното:
Телефоните кабели на БТК минават през терасата ми и ми пречат. Тъй като знам кои са техниците ги помолих да дойдат и да ти повдигнат, но вече много време не са дошли. Сега трябваше да чистя сняг и пак се изнервих с тези кабели. Каква е процедурата да ти накарам да си разкарат кабелите от двора ми. Преди случайно "да падне преспа" и да ги скъса. Защото явно по нормалния начин не става. Мерси предварително!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 07 фев 2015 16:53

stefan4o написа:На другия ни апартамент, конкуретна на фирмата, в която работя имаше накован ФТП-кабел по нашата тераса и хванат у-бан с дюбел. И какво? Дреме ми на патката, щом не ми пречи :th_up

Хич не е така. наковали поне 15 кабела/БТК, нет, кабелна/ по мазилката ,сума ти скоби. Предупредих ги на ги махнат,че ще правя изолация- И БТК, нет и ТВ/ ТВ -то ги преместах по дървета и стълбове .Останалите не се помръднаха.Скелето ,откачих ги да висят.Започнаха да слагат изолация, наглеците от нета минали и се скарали на хората и взели,че пак си наковали кабелите.
Нарязах ги , на другия ден пак ги наковали под 1 издадено ребро около 10 см/преди бяха по него наковали. Пак ги нарязох.
Сега висят зака1ени за тия на ТВ то по дървета и стълбове.

На 6.02. 2015 съм проспал 1 10г. юбилей откакто съм във форума :screwy :beer :beer

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Нед 08 фев 2015 19:15

Ползваш - плащаш, работиш - получаваш!
Ако някой не е съгласен с тези принципи да ми се обади, че имам тука за оправяне разни работи :biggrin
Изпратих им по един майл със срок един месец, след това секачките ще са наред :biggrin

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Нед 08 фев 2015 19:52

До колегата инжектопляктор.Нали се сещаш че ако кабелните и интернет оператори започнат да плащат на такива като теб,тогава нета ти и кабелната няма да са 10-15 евро.И като почнем да плащаме 60-70 евро заради разрешителни тогава ще се чудим що е това нет.И да не забравяме че тези кабели са пуснати най вече заради нас самите.И със здраве да си ги ползваме,не бъдете дребнави.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 13 фев 2015 12:50

Аз имам пък следната дилема ...дали ще мога да се договоря да сложат една улична лампа на стълба която да свети към улицата(че тъмно като в гъз) като компенсация за това че е в двора ми и кабелите минават през част от двора и периодично кастрят клоните на ореха ми заради техните кабели...питам се дали биха се навили на такъв вариант при който аз ще се откажа от претенциите си ... доколкото знам уличното осветление е към кметството а не към ЧЕЗ...дали има такъв прецедент...

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Пет 13 фев 2015 20:30

Категорично,само като споменеш улична лампа,моментално ще те отпратят към кметството и няма да ти обърнат и грам внимание. :no Вече ако ти си купиш улична лампа,стойката за нея и кабела около 2метраСВТ 2*1,5 ,всичко това сглобено и пробвано и се разбереш с техниците на място,може и да имаш късмет.И всичко това може да стане ако пред дома ти преминава 5ти проводник,по който се пуска уличното осветление. Успех.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 14 фев 2015 0:33

Мисля, че не е и към кметството, но незнам.
Ето тук може да попиташ, какво е нужно за да ти сложат лампа.
http://www.ulichnoosvetlenie.com/bg/

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Съб 14 фев 2015 11:33

Поне от 8 и повече години ЧЕЗ не отговарят за уличното осветление и го прехвърлиха към кметствата по населени места.Вече ако някъде се поддържа от частни фирми,то ще е в големите градове.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Съб 14 фев 2015 20:36

Един случай с мой приятел и БТК:

Преди години моя приятел имал домашен телефон на БТК но после го махна. Хубаво махна го но на терасата му останаха купища кабели за телефоните на комшиите. На няколко пъти вика тези от БТК да ги махнат и никой не дойде. Пича отряза всичките кабели на БТК направи си едно саниране на къщата и никой не му каза нищо.

Ако не ползваш дадена услуга не могат да те задължат да крепиш чужди кабели.
За съжаление в твоя случай ти използваш всичките услуги :smile

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 14 фев 2015 20:39

Описаният случай от по-горния колега ми напомня на един мой такъв от практиката, само че от другата страна на барикадата. Един бивш абонат изрази мнение, че етажната кутия му пречела (монтирана е на стената откъм неговата входна врата, на общите части от входа на блока) - питах го като беше абонат не му ли пречеше... ами сега като му отрязах кабела и му спрях сигнала едва тогава започна да му пречи :mhihi Не можа да ми даде смислен отговор, разбира се. По принцип нямаме лек, смотано племе сме си :c020 Докато ни изнася сме добре, после обръщаме от другата страна (т.нар. фурнаджийска лопата) и вече всичко ни пречи :rolleyes

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 14 фев 2015 20:43

stefan4o написа:Докато ни изнася сме добре, после обръщаме от другата страна (т.нар. фурнаджийска лопата) и вече всичко ни пречи

Много просто. Опичаш си нещата документално, плащаш си, получаваш сервитут и никой не може да ти каже и стотинка. Така не зависиш от кефа на някой. Като го няма черно на бяло е твоята дума срещу неговата.
А някои от най-големите компании в Българи ги държат разни дружества, които единствената им цел е да вложат пари, да работи на загуба, но с увеличаване на абонати и обявяване на растеж и после препродаване на база на тези показатели, които не отразяват съвсем действителното положение.

Последна промяна от инжектопляктор на Съб 14 фев 2015 20:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 14 фев 2015 20:45

Енергото и ВиК плащат ли си за тръбите и кабелите, дето минават през общите части?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 14 фев 2015 20:47

Енергото са длъжни да имат сервитут, а водопроводната мрежа се изгражда не през имота ти, а примерно по тротоара, паралелно на пътя или под него. Към клиенти вървят само разклонения. Претенции към общи части не може да се търсят, а само парчето което документирано е твое.
Та да не си помислиш, че нещо се заяждам, просто отговорите са ясни, но не ни отърват. Положението ни цялото е такова. :smile

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 14 фев 2015 20:53

А когато говорим за жилищен блок и ОБЩИТЕ тръби и кабели минават през ОБЩИТЕ части на сградата?
Представи си вече не желая да ползвам ток, а свещи и решавам да съдя енергото, щото видиш ли кабелът им минава през общото мазе, от което аз имам 5% дял, примерно... Т.е. енергото да ми плащат всеки месец някакви пари, за да може другите ми 20 комшии с апартаменти да ползуват електричество :mhihi
Народът толкоз е озлобял и освирепял, че напоследък е модерно всеки да съди някого за нещо, само и само да има финансова изгода от това.

Последна промяна от stefan4o на Съб 14 фев 2015 20:55, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”