Iezekil написа:1.Замасяването на 0 на корпуса на бойлера да речем,че ще те спаси,ако се къпеш на включен уред и нагреватела пробие към водата.Така ли е?
Не се прекъсва нулата, освен ако след таблото кабелът не е трижилен и третото жило не е директно свързано към нулата преди ключа - т.е преди да бъде прекъсната. Има вариант, при който ключът се поврежда, нулата се прекъсва, но фазата остава.
Зануляването има за цел при повреден уред и фаза избила на корпус да отведе същата по нулата към земята. Нулата е заземена в трафопоста, както понякога и в таблата. Така ако докоснеш корпуса, няма да те тресен тока. Ако имаме хубаво избила фаза, то де факто се получава късо съединение, протича голям ток и пада/изгаря предпазител.
Инсталацията ми е двужилна, но съм си свързал бойлера с трижилен кабел. Свързал съм си жълто-зеленият проводник към нулата в най-близката разпределителна кутия. Иначе работната нула и фазата се прекъсват от ключа в таблото на бойлера.
ktamen написа:Открай време е абсолютно забранено да се слага предпазител на нулата
Едно време системата на енергоснабдяване е била друга и е имало 2 фази по 150 волта. После са променили системата, но на никой не му пука за таблата на старите къщи. А ДТЗ не би функционирало съвсем правилно при двупроводна инсталация.
За един бойлер е нормално да се сложи автомат 16А, ако е около 2000-2500W. Не знам защо авторът е с 32А. 32А слагам на 6.5kW проточен бойлер.
pri6aleca написа:МЬОЛЕР около 70лв.
Мьолер вече няма. Купиха ги Eaton. А от Легранд-а за 17лв има и доста по-евтино. Има ключове, които се монтират в конзола за контакт и приличат по габарити и външен вид на контакт, който е без дупка, ами стърчи ключ от него. Гюнсан-чета по 3-4лв. Червеният ключ на бойлера ти е от лев и пиййсе(1.50лв).