Липса на спирачки след намеса в "сервиз"

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Re: Липса на спирачки след намеса в "сервиз"

Мнениеот betaserk » Пон 23 мар 2015 14:53

Ами като не искаш така, други няма ли? То каточели като не висим на главите им не прее.ават всичко :mrgreen Аз пък като работех едно време в един завод и като дойдат шефовете на моята машина да ме видят как работя започва да ми спори и така, а и нямам предвид буквално на главата, просто се мотая там. Дядо ми си закарал колата да и сменят подгревните свещи и си записал на колко км. е без да занулява, след като си я взимал имало навъртяни 150 км. :screwy и след като аз отвих и разгледах свещите, една с друга не си приличаха, бяха 4 различни вида а парите му ги взел и казал, че сменил с нови, дядо ми не е стиснат и си примълчал, но повече на тоя майстор не отиде, така че ако искаш не стой там докато правят ако искаш, стой!

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 23 мар 2015 15:31

Едното няма общо с другото. Обикновено е потискащо да ти стои човек на главата докато работиш, особенно ако е неграмотен в областта и постоянно задава въпроси, на които очаква че ще разбере отговора или дори ти дава съвети :smile .
А това, че да попаднеш на качествен специалист в каквато и да е област е огромен късмет си има ред причини и обяснения.
Например: в Родината ни не се ценят техн. грамотните хора (като правило), и повечето вече не са тук. При нас останаха само икономисти и бизнесмени, макар че колкото едното го има, толкова и другото :icon_lol .

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Пон 23 мар 2015 15:56

Ми то средните училища бълват само мениджъри,Малък и среден бизнес,Икономика и мениджмънт,Застрахователно и осигурително дело,Организация на туризма и свободното време,Комютърни технологии...като излязат децата на улицата след училище не могат един болт да завъртят.А да си намерят работа е абсурд.
На никой не му трябват неграмотни мними менджъри.
Търсят се най много електричари,автомонтьори,ВиК специалисти,строители,заварчици,дърводелци..за съжаление обаче Професионалните ни техникуми вече са преструктурирани и бълват само началници.
От малък град съм и в нашия град където безработицата е огромна,автомонтьор в сервиз взема 1200 лева заплата.И се търсят адски много такива кадри,поради все по нарастващия брой на бангиите.
Друг пример - оня ден си смених бойлера.
Дойде човекът да ми демонтира стария бойлер,свърза новия и си тръгла с 40 лева за един час.Това беше третата му визита за деня.
Два монтажа и една смяна нагревател - 100 лева чисти и необложени с данък пари.За деня.Телефона му не спира да звъни !
Имам двама познати,майстори,дето правят основни ремонти на апартаменти.
До края на текущата година са заети.За месец и половина свършват апартамент,кати си разделят 5000-6000 лева труд ,което прави по около 2500 лева на месец в бедна България.
Така че истината е в професиналните училища.Имаш ли професия,глеаден няма да останеш никъде,където и да си по света.
Защото не всеки може да се вреди в държавната администрация,в съда и прокуратурата или полициятя

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 23 мар 2015 16:01

Купувам кола на 15 години примерно, приемаме че спирачната течност е сменена 1-2 пъти за периода, почвам аз да си я сменявам на две години приблизително както се препоръчва заради въпросната хигроскопичност на течността, усещам как на втората или третата смяна помпата ми вече е за смяна но още се държи, което предполагам си е късмет.
За моята кола става въпрос, сменявам доста често течността в последните 3-4 години заради работа по спирачките, единия път сменявах предните апарати, другия път сменявах задните апарати, веднъж свалях съединител и използвах да сменя това което ще изтече през долната помпа. Винаги когато сменявам течността източвам именно и през долната помпа на съединителя, тече страхотна чернилка от там.
При всяко обезвъздушаване се усеща на педала как нещо се ебава около сервото, помпата и педала на спирачките и 3-4 дни след обезвъздушаването въпреки добре работещите спирачки в купето се чува съскане при натискане на спирачния педал.
Та с всичкото това писане исках да кажа че е нормално при смяна на течността и последващото обезвъздушаване да се прецака помпата. Просто в тоя момент отмива боклуцште, оказва по голямо налягане на гумичките които уплътняват, самото бутало вътре в помпата се премества извън нормалната му работна повърхнина където е улегнало от работа и още ред други причини....

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 23 мар 2015 16:37

Моята кола е на 24години от 15години е в мен..сменявал съм чат пат спирачна течност ..за тези 15години се сещам за 2пъти но да кажем че са били 3или 4 пъти...не съм сменял досега помпа..дали е оригинална не знам...въпрос на късмет...преди сменях 1или 2пъти с ОМВ 5.1 последния път с ТРВ 5.1...веднъж бях налял антифриз по погрешка но веднага изсмуках и подсуших казанчето...Та по въпроса явно проблема не е и от това дали често сменяваш или не...На джетата на жена ми спирачна не е сменявана със сигурност повече от 5години...по-скоро зависи може би колко е карана и коло е върнат километража...и дали и с каква помпа е дошла от запада...

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 23 мар 2015 17:41

Вярно е това, колега milmar, тези които учат 5 години за незнам си какво най-накрая са безработни и продават семки на центъра, а който си хване занаят сега трупа хилядарки, на майката на жена ми и взеха 5 хиляди лв. за една баня, тоя майстор направо му завидих, тръгна си с 5 бона в джоба, това бяха най-лесно изкараните пари на света, а като се има предвид, че 20 мин работи, 2 часа седи и мързелува да изсъхнел цимента, каточели друга работа няма :mhihi
Аз имам висше образование, но също така съм и много сръчен, всичко ми идва отръки, плочки мивки, каквото ми падне, чинка ми която е рускиня женена за чичо ми който почина, казваше "Ангел та, всичко прави та" :mrgreen
А, че е изнервящо да ти висят на главата наистина е голям трън в зад.ика, но аз така процедирам, защото не бих си оставил колата в ръцете на някой некъдърен който знае по малко от мен!
И да не е спам ще кажа по темата, че старата ми кола също беше от онези които 10 год карах и не са се развалили спирачките. Електрониката отказа, но не и спирачките. :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 23 мар 2015 18:35

То така като гледаш отстрани все ти се вижда много как си дал на някой 100 лева за един час. Ами направи си го сам, бре :mhihi Точно вчера един клиент ми разтягаше локуми, че гледай, колко лесна била нашата работа... Тя ако беше лесна началниците нямаше да стоят на бюрото, ами щяха да работят вместо нас :mhihi
На мен ми е все едно дали ще ми виси някой на главата, стига да не се опитва да ми дава мозък как да си свърша работата, намират се чат-пат разни философи чули-недочули нещо отнякъде и дават мозък :c020
на майката на жена ми и взеха 5 хиляди лв. за една баня, тоя майстор направо му завидих, тръгна си с 5 бона в джоба, това бяха най-лесно изкараните пари на света, а като се има предвид, че 20 мин работи, 2 часа седи и мързелува да изсъхнел цимента, каточели друга работа няма :mhihi

Защо ти не й направи банята, колега? Щеше сега да караш Пасат Б6 с пари от нея + продажбата на твоя :icon_lol То така като гледаме отстрани хорската работа най-лесна и най не струва пари :rolleyes

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Пон 23 мар 2015 19:18

И плочки да лепиш,и ремъци и ролки да сменяваш не е трудна работа.Проста и елементарна е,и всеки малчуган ако се позавърти два три месеца като чирак хваща занаята.Стига майстора да си прави труда да му обясни основните неща.
Това са адски елементарни неща,но всеки си пази занаята.До нас има един който монтира аларми и извършва дребни електроуслуги.Стълпотворението е огромно и го питам-защо не си вземеш чирак а връщаш хората ?
Щото вика ще ми вземе занаята,така както аз го откраднах навремето :mhihi

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 23 мар 2015 19:19

Еее, кат чета колко лесно се изкарвали парите, та се сещам за това - http://www.litclub.bg/library/bg/mgeorgiev/merakut.htm

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Пон 23 мар 2015 19:30

rumenski написа:Абе човек, ти изобщо имаш ли техническо образование (макар и някакво) и използваш ли си главата да разсъждаваш преди да пишеш!? Как можеш да напишеш, че имаш съмнение, че хората в сервиза са ти пре*бали помпата правейки я да потече от спирачните линийки с кози крак!? Как ще стане това с кози крак? При това твоята помпа е била за смяна и ти пак твърдиш без да имаш преки доказателства и солидно убеждение, че са те...

Ми не, нямам никакво образование, едва изкарах 5-ти клас..

А сега сериозно - не искам да си го мисля, но след като говорих с тях и след като чух съвета им за ръчната по магистралата.. и след като ги видях с желязото в ръката около отворения капак, а уж нямаше да пипат нищо, защото проблема не бил от тях.. ДА, имам СЕРИОЗНИ съмнения за интервенция от тях, но вече не ми се мисли за тях. Минало, приключило вече. И в този ред на мисли - другия път отиди при тях и си остави колата за ремонт и после пиши да кажеш пак колко съм некадърен, нищо против!

Относно смяна течност + помпа след това, вече ме убедихте, че има резон подобно на промивките за двигатели. Занапред просто ще предвиждам и двете в комплект.

За това какво излиза от училищата.. не ми се коментира. Аз се занимавам с други ремонти и вече видях достатъчно от "колеги", че да оправям след тях. Колите са ми хоби, а и нямам необходимите условия да пробвам всичко, което ме влече.
Всеки трябва да знае къде е силен и да прави това.

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Пон 23 мар 2015 19:47

Колегата с проблема, не знам какво работиш, но смяна на спирачна течност, помпа, накладки и всичко наоколо по спирачната система, всеки технически грамотен гражданин, може да го направи...Проблема идва, както каза един друг колега с "техническата грамотност", и за съжаление на доста хора в България, тя се ограничава с прочетеното от форумите.....И затова всеки е специалист и всичко знае, но въпреки това си кара колата в сервиз и после се оплаква....
п.п. спирачната помпа на коя да е кола не е вечна, и е нормално след 9-10-11 смяна на течност да трябва да се смени и помпата, както най-вероятно е станало при теб, а не "че някой ти счупил" помпата...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 23 мар 2015 20:29

crashman написа:Затвориха капака и викат вади колата и да отида до Юнитрейд да замерят качествата на спирачната течност.

Това особено ми хареса,как елегантно са искали да се отърват от колегата като го пратят за зелен хайвер,представям си какво би било да вземе верно да отиде в някое от представителствата и да каже че иска да му тестват спирачната течност понеже от сервиз "От глупав,по-глупав" го пращат :mhihi Пък можеше и да се навият,ще поседи колата един час в сервиза и после ще му кажат "..Идеална е,платете на касата 50лв.." :th_up

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Пон 23 мар 2015 20:55

smurf написа:Колегата с проблема, не знам какво работиш, но смяна на спирачна течност, помпа, накладки и всичко наоколо по спирачната система, всеки технически грамотен гражданин, може да го направи...Проблема идва, както каза един друг колега с "техническата грамотност", и за съжаление на доста хора в България, тя се ограничава с прочетеното от форумите.....И затова всеки е специалист и всичко знае, но въпреки това си кара колата в сервиз и после се оплаква....
п.п. спирачната помпа на коя да е кола не е вечна, и е нормално след 9-10-11 смяна на течност да трябва да се смени и помпата, както най-вероятно е станало при теб, а не "че някой ти счупил" помпата...

Явно съм технически неграмотен, че мога само дискове и накладки да проверя/сменя и да се обезвъздуши системата АКО имам помощник. Барабани не съм пипал лично, защото са пружинки и т.н. Нямам време да седна тепърва да се уча.
Затова има сервизи и щом предлагаш услуга трябва да знаеш какво правиш. НЕ съм длъжен да знам всичко, а и не искам. В белите страни все е грамотен в една област и дотам, но добре живеят хората. Тук трябва да знаем всичко и да си го свършиш сам.
Това не е за мен, занимавам с нещо съвсем различно и няма тепърва да уча занаят. И да, няма нищо вечно, но и аз не чакам всичко до последен дъх. Както и да е, не ми се обяснява повече, явно трябва да знам и мога всичко.
Извинявам се, че попитах, за да знам какво да очаквам в сервиза :stumm

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 23 мар 2015 21:02

Идея си нямаш как биха ти оправили спирачките в бяла страна! То затова техните граждани не карат стари коли.
А ако искаш да караш стара кола, трябва да имаш известна техническа грамотност, или добра банкова карта. Ако ти липсва техническата грамотност, разучи лизинговите схеми за ново возило, ако искаш надеждност и безпроблемност на транспортирането си.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 24 мар 2015 1:09

muns61 написа:Идея си нямаш как биха ти оправили спирачките в бяла страна! То затова техните граждани не карат стари коли.
А ако искаш да караш стара кола, трябва да имаш известна техническа грамотност, или добра банкова карта. Ако ти липсва техническата грамотност, разучи лизинговите схеми за ново возило, ако искаш надеждност и безпроблемност на транспортирането си.

:th_up
А дето имало автотехници със заплати 1200лв., не че е много на фона на европейска, но де ги такива не знам. Имам приятел, който работеше такава работа, много кадърен младеж (нищо че пише от време на време и в този форум :mhihi ), ами много далече беше за жалост, даже и от половината на 1200 и сега работи друго.

betaserk написа:.... на майката на жена ми и взеха 5 хиляди лв. за една баня, тоя майстор направо му завидих, тръгна си с 5 бона в джоба, това бяха най-лесно изкараните пари на света, ....

За който ги е взел, или за който ги е дал? :smile

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”