Polo 6N2 2000г - гумите стържат... окачването или гумите?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Re: Polo 6N2 2000г - гумите стържат... окачването или гумите

Мнениеот nokiangage » Нед 05 апр 2015 12:11

Както си мислех, джантите излязоха малко по-широки и малко по-изнесени от фабричните. 195/50/15 на 6.5J са по-изнесени спрямо 195/45/15 на 6J с 1,3 см навън и в комбинация от по-високата гума в диаметър с 20мм спред мен това е причината.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 05 апр 2015 12:48

Поне на голф2, като се скапе тампона, гумата (нормални размери на гума и джанта) започва да опира от вътрешната страна. При полото едва ли е много по-различно. Май ще си търсиш други джанти, с тези дори да смениш тампоните вероятно пак ще опира.
Не знам колко точно килограми му товариш, но железни 13ки с високопрофилни гуми са по-подходящи за претоварване.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 05 апр 2015 14:01

ktamen написа:
myrshavija написа:Най-учтивия коментар, който мога да направя, е, че това е голяма глупост.

Добре, че си ти да пишеш умностти от този сорт icon_idea
myrshavija написа:Тъй наречените шок-тампони нямат нищо общо с редовното опиране на гумата в калника.

Иначе съвсем ще пропадне форума :mhihi :mhihi
Ако искаш можем да се хванем на бас по 1000лв и за двете твърдения:
1 При какъв товар тампоните започват да опират?
2 Могат ли гумите да опират като натоварим яко колата с читави тампони и втори опит без тампони.
Ако си навит за баса ми пиши на лични да уточним подробностите. Може да се хванем и на бас само за едното твърдение по твой избор.

Помисли си пак, преди да се изхвърляш с басове по 1000лв. Как точно това порестото нещо ще опира при лек товар и ще пречи на гумите да опират в окачването?
http://www.alibaba.com/product-detail/Auto-Suspension-Parts-Mazda-323-Family_1213316109.html
ktamen написа:Поне на голф2, като се скапе тампона, гумата (нормални размери на гума и джанта) започва да опира от вътрешната страна. При полото едва ли е много по-различно. Май ще си търсиш други джанти, с тези дори да смениш тампоните вероятно пак ще опира.
Не знам колко точно килограми му товариш, но железни 13ки с високопрофилни гуми са по-подходящи за претоварване.
Или си мислиш за нещо друго, или си съвсем напушен.
Изображение

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 05 апр 2015 14:38

Точно за това порестото нещо говоря, като е поставено в пласмасова чашка свиването му не е чак толкова лесно колкото изглежда на пръв поглед.
Нямаше да предлагам такъв бас, ако не бях го гледал този филм на живо. Преди 10 години бях качил половин тон и при всяко залюляване задна дясна гума опираше, смених го и повече не е опирала. 5 години по-късно същото се повтори и с лявата гума. Така, че резултата от опита го знам предварително.
Шок тампоните на повечето коли са малки и от твърда гума, порестото нещо е 10см, а целият ход на амортисьора е 20см - тоест остават 10 см. По 5см нагоре и 5 надолу. Тези сантиметри ги пиша по памет, не претендирам да са точни.
Опитай се да надничаш зад гумата докато някой люлее колата нагоре-надолу и си прецени колко товар е нужен за да опре в тампона.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 05 апр 2015 15:27

Вече даже не е забавно. Имаш право да вярваш в Батман, Дядо Мраз и вълшебните тампони.
Забавляяай се!

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 05 апр 2015 15:34

Пич моля те спри :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi
Почети малко за какво е шок тампона.....
Щом се стига до там амортисьора да стига то този тампон, направо ги хвърляй на вторични тия амове.
Функцията му е далеч от това за което си мислиш ти :mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 06 апр 2015 0:13

myrshavija написа:Вече даже не е забавно. Имаш право да вярваш в Батман, Дядо Мраз и вълшебните тампони.
Забавляяай се!

Поне досега си мислех, че държиш на думите си и не си форумен нинджа.

Потребителски аватар
muhaha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhaha » Пон 06 апр 2015 6:49

В предвид, че вече взех и две нови гуми... май ще пробвам с нови пружини и шок тампони ако така се казват. Ако се наложи ще пробвам и деформиране на участъка в който стърже. Не знам защо ви се струва невероятно омекването на пружиноте като съм возил по 300 400кг от зад. Като последните пъти и с оригиналните джанти и с гуми 185/60/14 пак постъргваше. Ако сложа нови пружини повече товарене няма да види. Но с 4 човека да стърже не е приемливо. Кефя се на джантите, та ако след смяната не стане.... предложете как да пробвам да деформиране.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 06 апр 2015 10:39

muhaha написа: Като последните пъти и с оригиналните джанти и с гуми 185/60/14 пак постъргваше.
джантите може да са оригинално ет но гумите не са стандартни,стандартните са 185/55/14 колкото по-високи гуми слагаш спрямо джантата толкова повече ще стърже намери си стандартни гуми

Потребителски аватар
muhaha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muhaha » Пон 06 апр 2015 11:21

tdi fen написа:
muhaha написа: Като последните пъти и с оригиналните джанти и с гуми 185/60/14 пак постъргваше.
джантите може да са оригинално ет но гумите не са стандартни,стандартните са 185/55/14 колкото по-високи гуми слагаш спрямо джантата толкова повече ще стърже намери си стандартни гуми

Знам аз стандартните, знам и как карах 3 години с посочения размер без да стържат. Дори и при товар от по 300 400кг... обаче в последствие започнаха да стържат.... това го давам като пример за омекването на пружините. Защото едно е да возиш 4 човека има няма 300кг ама с разпределана тежест друго е да бухам на задните седалки и в багажника 300 400кг картофи и падладжани + двама на предните и така две три лета. Та хич не е невероятно да омекнат пружините стабилно.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 06 апр 2015 12:17

ktamen написа:
myrshavija написа:Вече даже не е забавно. Имаш право да вярваш в Батман, Дядо Мраз и вълшебните тампони.
Забавляяай се!

Поне досега си мислех, че държиш на думите си и не си форумен нинджа.

Камене, и аз съм на мнение, че бъркаш идеята на шок-тампона. Доколкото зная неговата работа е да обира по-големите и резки натоварвания в окачването (примерно минаваш през дупка), а не да си товариш колата с един тон и да разчиташ на него да не се предаде амортисьорът.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 06 апр 2015 12:24

То там е отговора....амовете са се предали вече

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 06 апр 2015 12:41

stefan4o написа: а не да си товариш колата с един тон и да разчиташ на него да не се предаде амортисьорът.

Никъде не съм писал, че тампоните са да товариш по 1 тон :exclaim Ако смятах така нямаше да си сложа пасатови пружини. Написах, че тампоните ограничават максималния ход нагоре и като се скапят гумата опира в калника.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 06 апр 2015 12:43

То е ясно, че го ограничават, ама не перманентно а шоково - т.е. при краткотрайно натоварване, вече ти дадох пример къде. Ако имаш изтървал амортисьор тоя шок-тампон ако изобщо свърши работа, то ще е за много кратко време, после ще се надроби или смачка и ще останеш без него, понеже натоварването от амортисьора ще отиде директно на него... При изправни пружини и амортисьори съм почти готов да си заложа лявото мадо, че тоя тампон с него или без него при товар не по-голям от максимално предвидения за съответната ос на колата няма да вземе участие в разпределението на напрежението от товара, ако се кара по равен участък.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 06 апр 2015 13:05

stefan4o написа:То е ясно, че го ограничават, ама не перманентно а шоково - т.е. при краткотрайно натоварване, вече ти дадох пример къде. Ако имаш изтървал амортисьор тоя шок-тампон ако изобщо свърши работа, то ще е за много кратко време, после ще се надроби или смачка и ще останеш без него, понеже натоварването от амортисьора ще отиде директно на него... При изправни пружини и амортисьори съм почти готов да си заложа лявото мадо, че тоя тампон с него или без него при товар не по-голям от максимално предвидения за съответната ос на колата няма да вземе участие в разпределението на напрежението от товара, ако се кара по равен участък.

Жалко, че нямаш цици да заложиш тях, тогава щях да приема :mhihi :mhihi И на равния участък все ще люшне достатъчно, че да опре в тампона лекичко.
За какво натоварване на амортисьора говориш, той пък кво общо има :gruebel
Единственото, което прави амортисьорът е да спира люлеенето на колата. Или прави още нещо, за което не знам?

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”