Golf MK4 - Проблем с механизма за затваряне на вратата.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Golf MK4 - Проблем с механизма за затваряне на вратата.

Мнениеот VW Golf VR6 » Нед 14 мар 2010 21:10

Значи искам да питам дали подлежи не поправка механизма за вратата или си плаче за нов. Пролема е следния : Днес докато си миех колата отварях и затварях вратите, на задна дясна врата стана фал отварям чистя квото чистя и затварям ама вратата не се затвара, а се отваря пак и така няколко пъти но без резултат... Установих че палчето дето трябва да затвори не се задържа ами се връща и неще да сработва... от 20тия път успях накакси да я затворя колкото да мога да карам... но не си е работа... Сега имам питане: Някой имал ли е подобен проблем и как мога да го отстраня... Приемам всякакви преложения както и ориентировъчни цени за механизъм нов или 2-ра ръка. Мерси предварително.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с механизма за затваряне на вратата. Голф 4

Мнениеот zdravko_jett » Нед 14 мар 2010 21:54

колега мисля че някъде нещот ти е заяло, и по скоро в механизма за отваряе, пробвал ли си е пак да е отвориш след като си е затворил,пак ли е същото, ако трябва свали и кората и оглдаи, вземи и WD40, но н емисля че бравата ти е за смяна, дано и да не е

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Нед 14 мар 2010 22:01

Ми да преди малко пробвах доста пъти и все по трудна се затваря след всеки опит... Но пък Хванах и някаква цака. Като дръпна дръжката за отваряне и я държа докато я затворя се затваря всеки път... :shock Вече нз кво да мисля... Иначе всичко друго си и бачта на вратата - Централното си заключва, и се отвяря както отвън така и отвътре.

khan tengri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот khan tengri » Съб 30 окт 2010 22:40

Колеги при мен случаят е подобен, само че на голф 3. Напръсках със смазка обилно след което се опитах да раздвижа. Бръкнах с един малък шестограм и успях да вдигна палчето и така 10-20 пъти за да се раздвижи, обаче явно силата която го вдига (пружинка или каквато и да е) не работи. Мога ли да му въздействам ако разглобя кората на вратата или не?

sasho043
Автомобил: Polo 9N
Двигател: 1.4 16v 2002

Мнениеот sasho043 » Сря 06 май 2015 13:12

Здравейте,
Колеги и при мен се получи същия проблем на шофьорската врата. Имам поло 9Н 2002г, 1,4 16V на газ. Излизам си снощи от колата и при затваряне вместо нормалното хлопване чувам някво дрънчене на метал и вратата се връща обратно... Оказа се, че механизма нещо е заял и мога да го върна и да затворя вратата само когато съм натиснал дръжката. Та натискам си дръжката прибирам чопа надолу и си затваря нормално до следващото отваряне. Ако някои от колегите се сеща как е отстранил проблема ще е от полза.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Сря 06 май 2015 17:04

Имах наскоро същият проблем с брава втора ръка,голф4.Бях я сменял,защото на старата не и работеха микроключетата коректно.На тази пък и се развали механичната част и се принудих да сложа нова.Колега от Русе ме снабди на цена 70лв.Със сигурност не е немска,но пък е нова и за сега нямам проблем.Ако ми се развали друга,което е неизбежно,пак ще взема нова.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Сря 06 май 2015 17:49

И аз имах такъв проблем с механизма, напръсках с WD-40 и засега няма проблем. Минаха 5-6 месеца май вече.

Потребителски аватар
Stoyanov_Vw
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: 1.9 TDI AHF

Мнениеот Stoyanov_Vw » Сря 06 май 2015 18:44

Проблема, който имате колеги е до някаква степен доста досаден. Решението естествено е като свалите бравата (ако го правите сами въоражете се с огромна доза търпение :Mr Green Fun ). След като бравата е вече свалена от вратата се отваря, вътре има едно палче, което излиза от гнездото си и от това се прави този проблем. При мен беше така, извадих бравата, изчистих я из основи с разредител, след това буквално я полях с WD40, раздвижих всички механизми и за финал намазах с нова грес. За сега съм много доволен от резултата, ремонтираната врата се затваря 2 пъти по-лесно от другите, даже мисля една по една всичките да ги мина през този вид "обслужване" да ми е мирна главата :icon_lol

Потребителски аватар
pesho_sl
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: AGR 1998

Мнениеот pesho_sl » Сря 06 май 2015 22:48

Абсолютно същия проблем и при мен - заключвам, а задна лява се отключва и обратното. Виновника - една малка пружинка от бравата която се е счупила. Снимката е от нета.
П.П. Друг е въпроса, че имаше спукани спойки по платката.
Прикачени файлове
810238383_809.jpg

Потребителски аватар
Stoyanov_Vw
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: 1.9 TDI AHF

Мнениеот Stoyanov_Vw » Чет 07 май 2015 15:44

Колега, тези палчета отговарят само за заключването. Автора на темата има проблем със самото затваряне :beer

sasho043

Мнениеот sasho043 » Пет 08 май 2015 22:30

Мерси, колеги! При мен проблема се пооправи някак си след като изпръсках бая WD40, но това е само временно решение. Явно си има някакъв проблем в самия механизъм и ще си трябва тая профилактичната процедура, която колегата по-горе описва. Сега обаче нямам никакво време и до края на другата седмица ще е така. Иначе направих и снимки да видите точно за кое чопче говоря. На лявата снимка е шАфьорската врата(проблемната), а на дясната - пасажерската(на нея се вижда как трябва да стои чопа)
Прикачени файлове
11.png

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 09 май 2015 1:08

sasho043 написа:Явно си има някакъв проблем в самия механизъм...

Нали знаеш, че палецът на бравата би трябвало да се спусне надолу, когато вратата бъде отворена, избутван от самата планка, закрепена на гредата на колата, където този палец се захваща, след като се натисне дръжката, за да се освободи механизма? Много трудно мога да си представя, че си отворил вратата с механизъм в това положение. По-скоро нещо си направил без да искаш и палецът е прескочил. Респективно дърпаш дружката да се отвори и на ръка връщаш механизма. Като ново сигурно се е връщало само, но обикновено това са първите пружинки, които заминават.
Друг е въпросът, че ударът на метал може да е бил поради факта, че има счупена пружинка в един механизъм с едно зъбче, което трябва да прескочи бързо над палчето и да не му позволи да се върне, като блъснеш вратата, за да я затвориш. Когато тая пружинка замине, блъскаш, удря и не се затваря. Типично за такова поведение е, че ако затвориш вратата с притискане и после по-рязко подръпване навътре/побутване навътре, заключващото/затварящото зъбче пада от собствената си тежест и така врата се затваря.
Ако палецът на бравата ти се движи свободно, зъбчето което заключва прещраква и не пада просто от собствената си тежест и палецът може да се върне без особено усилие, когато механизмът е в позиция за отключване с дръжката отвътре на вратата, то нищо й няма на бравата най-вероятно.

sasho043

Мнениеот sasho043 » Съб 09 май 2015 17:07

Ако палецът на бравата ти се движи свободно, зъбчето което заключва прещраква и не пада просто от собствената си тежест и палецът може да се върне без особено усилие, когато механизмът е в позиция за отключване с дръжката отвътре на вратата, то нищо й няма на бравата най-вероятно.

Ами всичко това е налице, но е факт и проблема, че зъбчето не се връща съвсем до край, а си стой в едно средно положение и от там идва и проблема явно.
Другата седмица ще ходя в сервиз да стягам предницата, че я усещам вече ше почва да хлопа и ще им кажа да погледнат и механизма на вратата.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Съб 09 май 2015 17:18

Имах този проблем на стария пасат (b5 2000г.) и си мислех че WD-то ще е само временно решение, но се оказа доста траен. Задна дясна врата не се затваряше по същия начин, накрая с майстора пръскахме обилно с WD и на на ръка раздвижвахме палеца. Стават вече 3 години от процедурата и все още няма проблеми, колата я купи комшията и редовно си качва детето отзад и вратата се затваря нормално.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 10 май 2015 12:32

sasho043 написа:Ами всичко това е налице, но е факт и проблема, че зъбчето не се връща съвсем до край, а си стой в едно средно положение и от там идва и проблема явно.

Щом малкото зъбче, което щраква палеца, който се закопчава за куката на купето не се връща както трябва или е кофти пружина, или е замърсено много, или и двете. Зъбчето си говорим това малкото, дето щрака и де факто е заключването, отгоре на механизма на бравата и подпира палчето. Пръсни WD40 или нещо подобно, а после масло.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”