Голф 4 - ASZ 131hp. пуши синьо

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
mitkovbg
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: TDI ASZ 2002

Голф 4 - ASZ 131hp. пуши синьо

Мнениеот mitkovbg » Съб 16 май 2015 21:39

Привет на всички! Първо се извинявам, ако съм публикувал в грешния раздел, или повтарям темата. Аз поне от седмица чета постоянно за пушенето и не открих такава тема. Извинявам се още веднъж за което, ако се дублира - моля уведомете ме на ЛС или в темата и я изтрийте.

Да карам по същество. От 2 години бях мераклия на VW Golf 4 ASZ 131 коня, помпа дюза. Във форума съм от година, може би и изчетох много за този двигател. От март 2015г. съм горд собственик на този автомобил.Проблема е, че със всеки изминат ден, колата все повече и повече започва да пуши като загрее. Колата е купена от автокъща. Там я закачих на компютър и всичко беше ОК. Преди месец някъде смених всички филтри и маслото в двигателя. Сипах му Castrol Edge Turbo Diesel 5W40 Titanium FST по спецификация 505.01 за помпа дюза. Не мога обаче да се сетя кога започна проблема. Имам бегъл спомен, че колата пропушваше леко преди смяната на маслото, или веднага след това.. Може би се бъркам вече. Факт е обаче, че когато е студена не пуши. Пушенето започва, когато температурата достигне почти 70 градуса. Преди беше само на първа при потегляне и наемане до 2500 оборота. След това започна и на 2-ра. Днес се изкачвах по наклон, виждах кълбета от дим през цялото време. Работя в сервиз, не съм стъбилно навътре в нещата, но си играх един ден с колата. Махнах тръбите от входящия колектор, по стените имаше омасляване. Свалях кулер за профилактика - в него имаше може би около 100 грама масло. Ужасът настъпи когато развих 3-те болта от топлата част на турбото към катализатора. Подложих ламринка срещу турбото, помолих едно приятелче да я запали и да я изфорсира. На студен двигател само с едно форсиране, ламарината, която държах стана цялата черна в масло. Катализаторът е може би избушен. Вижда се, че е свалян от меката връзка и отварян. По заварките си личи, че има черни петна - масло.Когато запаля колата със и без генерация се чува едно съскане,свистене от гърнетата, все едно е с права тръба. Турбината има радиален луфт (нагоре/надолу), но не и аксиален (наляво/надясно). Въпросът ми е нова турбина ли да търся (с поръчка от германия за 1400лв) без доставка. Да рециклирам тази за 400-700лв, като сменя само вътрешните неща. Или освен там да търся проблема в гумички на клапани, а в най - лошия случаи и сегменти. Маслото е на 500км след смяна и още си е на максимума. Кажете какво да правя, спрял съм я за момента, не искам да я карам така, но не мога и без нея, трябва ми. Срам ме хваща когато спра на светофара и светне зелено да потегля и като тръгна, отзад всичко да е в димна завеса, колите да отбиват в дясно и да ми свирят.
П.с. Извинявам се за дългия пост. Благодаря ви предварително и ви поздравявам за прекрасния форум! :)

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 - ASZ 131hp. пуши синьо!

Мнениеот okti_1 » Съб 16 май 2015 21:50

Вземи си втора употреба.Намират се читави.
А Каква е ???

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Съб 16 май 2015 21:54

Така....ето две теми, едната от които е моя и проблема го смятам за решен след смяна средна част турбина :smile http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=329573 и http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=433942 Всичко, което казваш ми намирисва на моя случай, но може би по-фрапиращо! Спекло сегментче на оста откъм топла част, без луфтове, оттам маслото по нагорещената перка и лопатки и....става димна завеса! Генерацията би трябвало да ти е мазна като бръкнеш отзад из "човките"! При мен беше доста и чак може би сега, след 2000 км. пробег гледам е поизчистило!

Попрочети.....ще хванеш от някъде връзка и с твоя проблем......и няма смисъл, поне според мен, да се дават над 1000 лв. за турбина, има варианти нещата да станат с по-малко средства!

Потребителски аватар
mitkovbg

Мнениеот mitkovbg » Съб 16 май 2015 22:04

Не знам дали ще успея да намеря читава 2-ра употреба.Предлагат ми за 300-400лв вътрешните части от турбото, като си запазвам охлюва и колекторите. И гаранция 6 месеца. Обаче няколко човека ме съветват да не го правя, защото те са патили от такова нещо и накрая са плащали солено. Нямам представа каква е турбината, мисля, че е Гарет 1749VA, може да е и KKK.. На диагностика показва, че на празен ход, турбото работи на 1050mbar ± ,020 или нещо такова. Не знам дали е нормално. RadoShopa, твоята тема съм я изчел основно, снощи прочетох и другата. Да разбирам, че проблема е в турбото, така ли?
Като грешки ми изкара тези неща:

17664 Engine coolant temp sensor (G62)
P1256 - 35-10 - Open or start to plus - intermittent

18261 - Powertrain Data Bus
P1853 -35-10 - Impulsable message from ABS controller - intermittent

17654 - Manifold Pressure Sensor (G71)
P1156 -35-10 - Open/Short to Ground

16569 - Manifold Temp Sensor (G72)
P1161 - 35-00 - Open or Short to Plus

Програма за диагностика VCDS 12.12

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Re: Голф 4 - ASZ 131hp. пуши синьо

Мнениеот valiosport » Нед 17 май 2015 14:04

Средната част е ротора. Да модела на турбината при ASZ e GT1749VA, щом ще сменяш турбо, направо си търси GT1749VB, това е турбо от ARL 1.9(150к.с.) и BPX 1.9(160к.с.). Мотора ти е идентичен и всичко си пасва, след време ако решиш да слагаш чип ще имаш едни 185-190к.с.
Ако решиш да си рециклирваш твоята турбина, има вариант да се направи т.нар. хибридна турбина, на твоята си турбина се престъргва студената част(компресорната) и се слага по-голяма перка, която е по-дебитна и осигурява повече въздух. Така се пести място и се спестява преправяне, когато се монтирва по-голяма турбина, защото турбината си ти е същата, но в нейния охлюв е поместена по-голяма перка :th_up

Потребителски аватар
RadoShopa
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Нед 17 май 2015 19:23

Еми.....за да разбереш най-точно, свали турбината, разглоби топлата част и ако видиш масълце под перката по термощита (термощита е една голяма шайба) значи тя приплюва :smile Щом си разгледал темата добре, там има снимки, които ясно показват сълзенето! Каза, че що годе пипаш, значи ще се справиш :th_up и този опит, където викаш, че с откачена тръба от турбото направо цапа при газ + това пушека се появява силно изразено при загряло положение, демек напекат ли се перка и лопатки......70-80 % ще е турбото! Все пак всичко е догатки, без разглобяване няма да разберем! Грешките не се отнасят за работата на турбо и двигател, нещо по датчици ще да е, но да кажат хора по в час с програмите....аз имам, но нещо не отбирам :rolleyes :smile Иначе ремонтните сервизи са 2, едниния е http://adler-turbo.bg/home.html в гр. Годеч, а другото е в София, кв. "Орландовци".....всичко останало поне на мен не ми допадна, проучвах сигурно 2 седмици до като стигна до този извод :th_up

Потребителски аватар
mitkovbg

Мнениеот mitkovbg » Пон 18 май 2015 18:03

Аз едната грешка си я знам, за температурата. Не ми показва градусите на таблото. Колата е така още от както я купих. Грешката на мап сензора е сигурно от интеркулера, понеже го свалях и го чистих. Датчика на АБС-а може би е стара грешка, понеже си сменях лагера преди 2 месеца.Както и да е, аз ги изчистих. Чувам разни приказки обаче, че когато колата е топла, турбината би трябвало да не гори масло - демек по - малко да са пушаците. И че първо пробивала към кулера, после назад към генерацията. Да, по меката връзка и към катализатора има черни петна, там където са заваряли джамбазите. При опит да ги премахна те бяха като мазут. Турбо на голф 4 го свалям за 30мин. Не ми е за пръв път, свалил съм сигурно над 15 бройки. Като ми остане време ще сваля турбината. Вероятно в събота, или неделя. Ще ви държа в течение! :)

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пон 18 май 2015 22:10

A чува ли се характерното свистене на турбото, защото при нещата който казваш би трябвало да виеш като линейка! И казваш,че в кулера е имало 100 гр. масло ( съвсем в реда на нещата) а ако хвърля толкоз масло турбото, вярвай ми, че много бързо кулера ще стане втори картер. Та преди да сменяш турбината си оправи температурния датчик и мап-а и виж какво иска АБС-а. И да знаеш, че турбото е като ел. крушка, или работи или не, само пази да не пусне много масло и да го качи в мотора, че тогава и да врътнеш ключа няма да угасне.

Потребителски аватар
mitkovbg

Мнениеот mitkovbg » Вто 19 май 2015 6:35

mitkovbg написа:Когато запаля колата със и без генерация се чува едно съскане,свистене от гърнетата, все едно е с права тръба.

Имам чувството, че когато колата работи турбината все едно стърже в нещо. :screwy Не знам дали повечето сте запознати с ефекта на правата тръба и премахнатия катализатор - при смяна на предавките се чува един звук от турбината. Същия го чувам и аз в купето на 1-ва и 2-ра. Приятелчета ми казват, че на моменти се чувало доста силно, когато съм минавал покрай тях. При толкова голям интерес мога да направя клип или звуков файл. За 2 минути, няма да изгоря 5 литра масло. :)

П.п. Един приятел си рециклира турбината и му качи масло в двигателя. За късмет баща му я карал. Не се сетил обаче да даде на 5-та и да пусне бавно съединителя, държейки спирачката. Вместо това хакнал 1-ва, чупил полуоска и двигателя до там..... Колата беше Октавия 1.9 110 коня.

BobyM
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1.9 TDI

Мнениеот BobyM » Вто 19 май 2015 21:40

То от това ли се получава едно подобно на задържане на високи обороти? Или бъркам ?

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Вто 19 май 2015 21:54

ПД-мотор с махнат катализатор е нормално да се чува звук от разтоварването на турбината. А ако има стържене от турбото то вече да се е споминало :death и все пак най-меродавния тест е да понастъпиш колата насам-натам, ако колата си има мощност всички приказки досега са ала-бала. Картерни газове, EGR-a, сегменти, все неща от който колата може да пуши синьо. Аз бих оставил турбината за накрая.

Потребителски аватар
mitkovbg

Мнениеот mitkovbg » Пон 25 май 2015 18:45

Още от 1100 - 1200 оборота започвам да чувам турбината. Усеща се като свистене. Не ми остана време да я сваля и да я огледам.Знам само, че когато колата загрее или я почна да я ръчкам, като спра на място и я изфорсирам няколко пъти турбото става по - шумно и се звукът от разтоварването на турбината се чува по - ясно. Имам въпрос към всички, които са сменяли турбо на Голф 4 ASZ 131к.с. Преди да пристъпя към каквото и да е било, ще сваля турбината и ще я огледам за да съм убеден в нея. Какво да търся, за какво да се оглеждам като я сваля и разглобя, освен луфта в средната част.Ако всичкия тоя къдилник е от него - решил съм да взема ново. В Ауто+ ми предлагат по номер на рама турбина за 2000лв. без доставка, неоригинална. От Германия ми я дават за 4. Говорих с двама неофициални търговци, но внасящи части от Германия. Единия ми иска 1700лв. за германска оригинална турбина, която на клиентска цена върви към 2000лв. Друг ми иска 1400 +/- 100,200лв. също за оригинална (което не ми се вярва много, много)... За 2-ра употреба не съм много нахъсан, понеже няма никаква гаранция колко време ще живее.Кажете нещо за рециклирането, къде, колко, струва ли си? На тия турбини дето ми ги предлагат гаранцията им е 1 година. На рециклираните ми дават 6 месеца. Говорим за средна част, пристига в кутийка запечатана, нова, но си мисля, че няма да е балансирана, а може и да се бъркам...
П.п. Дайте по едно мнение. Събота и неделя я карах колата и и навъртях близо 200км. Пушенето понамалява, после пак се появява.. Понякога си пропушва повече, понякога по - малко... Не искам да я карам така. :)

Потребителски аватар
RadoShopa
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Пон 25 май 2015 23:29

Аз ти казах през какво преминах, в темата ясно съм описал....и конкретно - симптомите са същите, особенно с т'ва, където на моменти пуши много, на моменти се губи :rolleyes

За цени:
1."РЕАЛ Турбо" цитат - Здравейте,

Можем да Ви предложим ново турбо на Гарет – 1280,00 лв с ддс и рециклирано турбо с връщане на старото – 780,00 лв с ддс
Гаранция и при двата варианта 6 месеца.

Проверката на турбото се състои в дефектация след като е свалено от автомобила.

Поздрави
Реал Турбо ЕООД

2. Адлер Ауто - 550 лв. нова средна част с баланс и гаранция (мисля 6 месеца)

3. Ventoman в "Орландовци" (моя случай) - 725 лв. ново тяло марка "MELETT" готово балансирано, но отделно баланс/настройка на хода на актуатора, така наречената flowbench машина! Демонтаж/монтаж от мен....сигурно и в Адлер е така за тази цена!

В крайна сметка колата ми върви и се държи много по-добре, няма пушеци, генерацията е суха и с по-малко бууст (според уреда ми) по-добро ускорение :th_up

Потребителски аватар
mitkovbg

Мнениеот mitkovbg » Вто 26 май 2015 19:05

И последно... Нормално ли е като извадя маркуча с бързата връзка от капака на двг. към входящата тръба на въздушния филтър към турбото там да има масло. Свалях тръбата и я огледах цялата. Там където се хваща с бърза скоба към студената част на турбото - като я издърпах видях, че има събрано малко количество масло. Тръбата я погледнах на светло отвътре. От страната на въздушния филтър, след входа, където влиза маркуча от капака, надолу към турбото има следи от стичало се масло. Турбото го погледнах отново външно само. Цялото е омаслено. Впечатление ми направи, че и около първи цилиндър на изпускателните колектори и в долната част на всички е омаслено. По ЕГР-а също има следи от омазняване. Извадих изходящата тръба на гърнетата, бръкнах с две ръце и проверих луфта. Има го, може би милиметър - два, но ме навежда на мисълта, че може и да не е само там проблема... Почва да ме избива студена пот. За навъртяни 300 - 400км. маслото не е мръднало от максимума! Получава се някаква аномалия. :screwy

Едит: Маслото е намаляло, 3мм е под максимума. Аномалията вече е решена, маслото излиза през ауспуха.

Потребителски аватар
hvp800

Мнениеот hvp800 » Вто 26 май 2015 19:45

Oмасляването може да е от картерните газове или EGR-a, аз не бих бързал със смяна на турбото но ти си знаеш. От всичките турбини който съм свалял, и мой и на приятели, никога не се случвало точно в маркуча от турбото до кулера да няма масло или някакви мазни гадости, така че за мен това е нормално. И да ти кажа това със гаранцията е малко бошлав работа. По принцип е има, ама за турбо винаги може да кажат, ама това-ама онова ( реално погледнато има хиляди причини едно турбо да сдаде багажа, та дори и ново). Аз, за 2000лв ще си купя 5 турбини втора ръка дето ще надживеят новата, но това си е лично мнение и не ангажирам никого с него.

Върни се в “Дизелови агрегати”