Като си купих колата си беше чист и хубав.
Сега като се замисля може би след поставяне на газовото е почнал да се замърсява.
Никога не съм карал само с вода.
Първите пъти с дестилирана го разреждах, но последния път с чешмяна.
С какво и как трябва да се промива системата?
Golf MK3 2.0 150hp ABF Мръсен/зацапан антифриз?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Голф 3 2.0 150 к.с.абф Мръсен/зацапан антифриз?
drotomir написа:А антифриза с обикновена водица ли го разреждате , което е непрепоръчително , концентрата се разрежда задължително с дестилирана или дейонизирана вода.
И колега ако всичко ти е било наред защо си промивал с маркуча системата и то с чешмяна водица , беше ли мръсен антифриза тогава.
Сигурен ли си в мнението си колега

Негативите основно на G12 антифризите са, че ако колата е била преди с менте антифриз дълго време, при подмяната му с червен, се появяват течове. Поради недобрите си показатели обикновените антифризи причиняват корозия и котлен камък, също и микропукнатини/дупчици. Често не показват признаци, че точно там има такива дупчици, просто са "запушени" от котлен камък/ръжда и др.такива налепи. При слагането на червения G12, се разтварят тези наслоявания напълно, след по-малко и от 300-500км и почват неприятни течове. Това е. Ама , че било кофти да се промива с чешмяна вода

-
- Автомобил:
- Двигател:
Разбира се че съм сигурен , изключително вредно е в двигателя да влиза вода различна от дестилирана или дейонизирана , във всяка една чешмянка има различни разтворени примеси като варовик разни минерали и други такива(не съм химик) къде мислиш че се отлагат всички тия работи. Отделно се различават по киселииност и други показатели. При промивка с обикновена вода по лошото е че от нея си остава в мотора независимо че се източва най накрая.
При Колите си винаги съм спазвал едно правило , промивка 1 или 2 пъти с дестилат , после зареждане с качествен антифриз разреден с дестилат отново.
Не се чудете после защо всичко е ръжда и мръсотия , има си основни принципи при автомобилите които трябва да се спазват при подръжката.
Най вероятно някои си мислят и че спирачната течност не се сменя и е вечна.
При Колите си винаги съм спазвал едно правило , промивка 1 или 2 пъти с дестилат , после зареждане с качествен антифриз разреден с дестилат отново.
Не се чудете после защо всичко е ръжда и мръсотия , има си основни принципи при автомобилите които трябва да се спазват при подръжката.
Най вероятно някои си мислят и че спирачната течност не се сменя и е вечна.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Нека не намесваме тук спирачната течност, както и други течности. Сега говорим за охладителната течност. Аз на няколко пъти споменах, че G12 разтваря котления камък напълно, т.е. омекотява я напълно! Ако смятате, че водата ( питейната ви) е много твърда-преварете я, след изстиване, я смесете в желаното съотношение. Аз не съм за 3-5 лв и т.н. поддържам си колите с качествени консумативи, мислите ли, че бих допуснал умишлено да си "скапя" колата?! Просто ми е странно, че се налага едно мнение, видиш ли ако смесиш в антифриза обикновена вода , е
Преди малко слязох до гаража, имам G12 на Хепу, чета какво пише и никъде не прочетох, че водата която се добавя трябва да е дестилирана/дейонизирана . Моля покажи ми къде пише, че водата трябва да е дестилирана, приемам само ако е от официалният производител, а именно Хепу! Логично би било, че ако е адски вредно да е различна от дестилирана, да го пише нали, ама не пише, пише просто-вода ! Впрочем намерих, ами не пише, да е дестилирана http://www.hepu.de/cms/controls/document/docrender.aspx?ID=221 Отделно да не забравяме и, че водата, която се добавя е еднократна , в смисъл не влиза постоянно вода и тя да отлага непрекъснато котлен камък , това не е бойлер за баня , един път омекотена е завинаги омекотена.
Иначе и аз си ползвам дестилирана вода, но в казанчето за стъкломиялките и акумулатора. Сори за оффтопика.
?!drotomir написа: изключително вредно е в двигателя да влиза вода различна от дестилирана или дейонизирана
Преди малко слязох до гаража, имам G12 на Хепу, чета какво пише и никъде не прочетох, че водата която се добавя трябва да е дестилирана/дейонизирана . Моля покажи ми къде пише, че водата трябва да е дестилирана, приемам само ако е от официалният производител, а именно Хепу! Логично би било, че ако е адски вредно да е различна от дестилирана, да го пише нали, ама не пише, пише просто-вода ! Впрочем намерих, ами не пише, да е дестилирана http://www.hepu.de/cms/controls/document/docrender.aspx?ID=221 Отделно да не забравяме и, че водата, която се добавя е еднократна , в смисъл не влиза постоянно вода и тя да отлага непрекъснато котлен камък , това не е бойлер за баня , един път омекотена е завинаги омекотена.
Иначе и аз си ползвам дестилирана вода, но в казанчето за стъкломиялките и акумулатора. Сори за оффтопика.
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Гледам колегата е от София, и да е промил с вода, софийската вода е мека (ако е доставена от "Софийска вода") и с ниско съдържание на котлен камък. Не е навредил кой знае колко 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Всеки решава как да си подържа колата , за някои хора колата е просто средство за придвижване и не полагат каквито и да е грижи за нея , за други това освен средство за превоз е и хоби , удоволствие от каране и стриктна подръжка .
Аз съм от втория тип хора , при мен колите се подържат винаги на топ ниво , както има една поговорка по колата ще познаеш мъжа какъв е.
Аз съм от втория тип хора , при мен колите се подържат винаги на топ ниво , както има една поговорка по колата ще познаеш мъжа какъв е.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Добрите антифризи имат необходимите добавки за неутрализиране на минералните компоненти в питейната вода.
А тези води, които се продават като дейонизирани, или омекотени, не се различават от водата от кана Брита.
А тези води, които се продават като дейонизирани, или омекотени, не се различават от водата от кана Брита.
- megatone
- Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
- Двигател:
- Контакти:
Не знаех, че чешмяната вода е толкова вредно и опасно нещо. Утре мислех да си мия колата, дали да не купя дестилирана за да не се прецака нещо 

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
megatone написа: Утре мислех да си мия колата, дали да не купя дестилирана
Иди си налей от Княжево,тъкмо ще подхраниш боята.

-
- Автомобил:
- Двигател:
megatone написа:Не знаех, че чешмяната вода е толкова вредно и опасно нещо. Утре мислех да си мия колата, дали да не купя дестилирана за да не се прецака нещо
Малко се откланям от темата, но считам за важно да отбележа, че чешмяната е вредна за охл. с-ма, защото е проводник(съдържа проводящи йони). И както при бойлерите, в охл. система на ДВГ се получава галванична корозия- метали(алумин, чугун, месинг) с различен потенциал в проводяща среда, която разлика в потенциалите води до пренос на задяди(частици) между металите. При случая с бойелра не те бърка , защото за целта имаш катодна защита, а в колата се налага да сменяш радиатори и оядени тръби и фланци. Затова реномираните производители на антифриз, освен замръзването, изследват и публикуват каква загуба на маса(корозия) причинява на различните метали и сплави. В интернет има доста информация и излседвания , например: http://www.audizine.com/forum/showthread.php/263790-Antifreeze-Experiment-amp-Testing
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
Колега, то ако трябва да сме стриктни не трябва да пълним и горива от България, ама... А и става въпрос само за промивка с вода. 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”