Проблем с етажна собственост и разходи за общи части

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
nsfw
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с етажна собственост и разходи за общи части

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 21:46

vucata написа:Простата сметка ми се струва нереална...1600 лева за ток, чистачка и охрана. Охраната е около 600 бруто, чистачката колко да взима при положение, че цените са от 40-50 лева за 8 етажен блок с по 3-4 апартамента на етаж- чистене веднъж седмично. 300лева да и дават на нея 300лева да са сметките пак не са 1600лева !

"Разбивката" ни е 2000лв. само за охрана :screwy, а ето и останалите неща, за които искат тези пари:

Capture.JPG

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 17 юни 2015 22:06

Те в Инкасо сектора не взимат по 1000лева на месец бе :screwy :h020
Сменете си домоуправителя....а не разбрах за случващите се проблеми за които спомена, този същия ли домоуправител е допуснал тази фирма? Ако да, да си поеме отговорността и да си търси гаранцията. Вас в случая тези разходи не Ви касаят, не и законово!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 17 юни 2015 22:12

на мен нешата ми изглеждат нормални, не знам какво странно виждате в тези 2000 лв, като не е ясно в този бюджет колко човека са, на 24/7 ли са и тн.

все пак става дума за комплекс от 144 апартамента :eek 40 лв на апртамент е съвсем нормално за тези услуги

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 17 юни 2015 22:20

Не е нормално 30-40 апартамента да бъдат подложени на тази услуга...при положение, че ще плащат по-голямата сума. Другото което е, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ ЗАДЪЛЖИ да плащам на охранителна фирма, ОСВЕН ако ТЯ НЕ ИЗПЪЛНЯВА тази дейност В МОЕТО ЖИЛИЩЕ ! Или по-ясно написано...ако искам охрана си плащам на СОТ...Те ако искат да ме оберат и тоя в будката, който ще сложат може да бъде обезвреден за 2 секунди...а да плащам за нещо което седи и гледа телевизия цял ден и пази сянката пред блока, или чете вестници- не благодаря!
Охранителите ще бъдат явно 24ка, тоест 2ма. Едва ли ще са 4-6 човека та да ги въртят дневна, нощна, 2 дни почивка.
При положение, че желае охрана на сградата- за чии е контрола на достъп- 1500 лева?
Как са сметнати парите за електроенергия? До сега как не са били такива фрапантни суми и не са искани такива пари от живущите, а сега изведнъж хоп ?!

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 22:23

vucata написа:Те в Инкасо сектора не взимат по 1000лева на месец бе :screwy :h020
Сменете си домоуправителя....а не разбрах за случващите се проблеми за които спомена, този същия ли домоуправител е допуснал тази фирма? Ако да, да си поеме отговорността и да си търси гаранцията. Вас в случая тези разходи не Ви касаят, не и законово!

Домоуправителя го избраха преди няколко дни. Частен, външен, платен. Реално фирма. Предложена била от тази фирма за asset мениджмънт, която до този момент "обгрижваше" сградата. А реално фирмата за asset мениджмънт представлява банката, която е реален собственик на 80-90 апартамента и е яко затънала в дългове, та се чудят от кое как да се отърват. Схемата е много замотана :mhihi

VWGT написа:на мен нешата ми изглеждат нормални, не знам какво странно виждате в тези 2000 лв, като не е ясно в този бюджет колко човека са, на 24/7 ли са и тн.

все пак става дума за комплекс от 144 апартамента :eek 40 лв на апртамент е съвсем нормално за тези услуги

24/7 се водят. Реално обаче проблемите са няколко:
- не носят никаква отговорност
- не вършат никаква работа, в последствие на което, въпреки, че има охрана
- пак се краде
- ако се заключат, като хората проблемните входове/врати не остава абсолютно никаква нужда от охрана.
Да, 40лв. може да са нищо за предоставяните "услуги". Въпроса е, че първо ще си останат на хартия, няма да можеш да докажеш неизпълнението им, а то ще се стигне до такова, защото посмъртно не могат да изпълнят обещаните в офертата услуги. Другия момент е, че повече от нещата не ни трябват - не ни трябва охрана, не ни трябва външен домоуправител, не ни трябва чистачка(можем сами да си платим на някоя женица много по-изгодно, отколкото те предлагат) и т.н.

vucata написа:При положение, че желае охрана на сградата- за чии е контрола на достъп- 1500 лева?

То си има чипове на входа. Не знам и аз какво имат предвид с тези 1500лв.

vucata написа:Как са сметнати парите за електроенергия?

"Прогнозно", предполагам на база на фактури от предни месеци.

vucata написа:До сега как не са били такива фрапантни суми и не са искани такива пари от живущите, а сега изведнъж хоп ?!

Тя е пълна какафония. Досега се плащаха само за поддръжка на асансьори и ток за него и осветлението в сградата. След няколко кражби сложиха и охраната. Чистачка е нямало никога. Всеки си чисти колкото може. За тези работи плащаше банката. НО от ден първи, откакто съм го купил този апартамент им говорех(и не само аз де, повечето от живущите) "дайте да направим общо събрание, да ги решим нещата, всеки да си плаща някакви пари, да направим едно сдружение на собствениците, всичко, като договори и прочие да се прехвърли на името на дружеството" и т.н., постоянно сме искали ние да си плащаме за каквото ни е нужно. А от банката "няма проблеми, ние притежаваме по-голяма част от апартаментите, ние ще си плащаме нещата, не се притеснявайте, като станете 70% ще направим общо събрание, ще си изберете домоуправител, ще си изберете доставчици" и т.н. А сега ни натресоха някакви техни си хора(най-вероятно) и плащайте сега :banghead :censored2

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 17 юни 2015 23:08

Писали са за прогнозна събираемост 70 - 80%. Така като гледам ти ще си в останалите 20 - 30% и проблемът ти е решен :biggrin

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Чет 18 юни 2015 0:06

vucata написа:Те в Инкасо сектора не взимат по 1000лева на месец бе :screwy :h020

Напълно по закон си е. Ти май не си чел ЗУЕС или Ганьо си е Ганьо независимо къде се е писал, че живее. За затворени комплекси да си чувал и ангажиментите в тях? Не взимали 1000 лева инкасо. Абе ти в кой свят живееш? За да имаш охрана дори в най-евтиният СОТ са ти трима дядовци по 500 лева = 1500 лева без печалбата. Нямало да плаща ако не му било в апартамента. А това, че имаш общи части и задължения към тях? Колегата се е натресал в проблемен комплекс и ще трябва да трае докато банката си продаде имотите и се заселят хора в тях. Това, че ти имаш опит с крадлив управител не значи, че всички сме такива. Нали се сещаш, че ги управлява юридическо дружество и ще му изкарат всички документи, които иска. Единственото, което мога да посъветвам е да поискате среща с Управителя или да свикате събрание с цел разискване на въвеждане на такса и за необитаемите имоти.
Ние имаме такава и е приспаднат само асансьора.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 18 юни 2015 1:25

Признавам, че не съм го чел закона, но таксата месечната за разходите така ли е редно да се определи на обитаем и необитаем апартамент?
В смисъл не е ли по добре таксата да е примерно на човек, щото на десетия етаж в единия апартамент живее сам човек, в другия да речем многодетно арабско семейство, единия ползва асансьора 2 пъти дневно, другия апартамент му стопват лагерите днеска!
На същия принцип е и ползването на стълбищното осветление, бройки чипове за вратата и асансьора ако е с чип. На първия и втория етаж за какво да плащат за асансьор освен ако няма тавански помещение които да ползват!?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 18 юни 2015 5:38

Одаджийски, таксите се събират по ред определен на събранието - може да се реши да е на калпак, а може и на жилище. Тези, които не живеят там, имат право да плащат наполовина.
Вуцата е време да престане да пише неверни неща и откровени глупости.
Ктамен, моля те, не подстрекавай толкова явно хората към нарушение на закона! :biggrin

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 18 юни 2015 9:55

на толкова много апартаменти (незнам колко входа са това) 2000 лева ще ви е само СОТ, което е оферта. Няма как да имате жива охрана за тея пари 24/7.
Честно казано изобщо нямам представа, дори не мога да си го представя читаво този комплекс. Ако е от затворен тип, таксите даже са малки. 30лв косене на трева е таксата за едно средностатистичко дворче на къща по София.
И пак ще кажа, бюджетирането е направено читаво. Със сигурност е по-добре така, отколкото като възникне нещо непредвидено тепърва да събирате пари (от толкова хора мися невъзможна). Въпреки майтапа на ктамен, някой да не се подлъже, тия асет мениджмънт фирми знаят как да си вземат несъбраните суми :)

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Чет 18 юни 2015 10:03

VWGT написа:Честно казано изобщо нямам представа, дори не мога да си го представя читаво този комплекс.

Не ти и трябва :mhihi Води се комплекс. Два входа, отгоре погледнато сградата е П-образна. Всеки вход отделна етажна собственост.

VWGT написа:Ако е от затворен тип, таксите даже са малки.

Не би трябвало да се води затворен тип, защото няма никакви заграждения и/или контролно-пропусквателен режим на входовете.

VWGT написа:тия асет мениджмънт фирми знаят как да си вземат несъбраните суми :)

Те всички вече знаят как да вземат несъбрани суми. Да живеят ЧСИ-тата, фирмите събирачи и т.н. :censored2

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 18 юни 2015 11:50

nurv, да не бих се съгласил да плащам! 1во никъде не пише ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС- впрочем ти правиш ли разлика между ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС и КООПЕРАЦИЯ ?
2ро дядките няма да взимат 500лева, а поне 130-150 лева надолу. Освен ако не е СОТ 161, но те едва ли биха се навили...по-скоро Вип секюрити, а там повярвай ми инкасото достига 750 в София, мобилните патрули са по 550-600лева, това с купони и шофьорски! Тук там някоя извънредна...Така, че не ме питай в кой свят живея! 2ро противоречиш-хем няма проблем и всичко е окей, хем колегата се е набил в ПРОБЛЕМНА кооперация...Я ми го разясни това ...от къде и защо идва, и аджеба няма ли вариант да НЕ Е ПРОБЛЕМНА за хората? Никъде не съм сложил ВСИЧКИ под общ знаменател, лично аз съм бил месец и половина на такава длъжност, но ми дойде в повече с първата ми основна работа и се отказах. Има домоуправител и домоуправител. Защо банката е избрала тази фирма? Има адски много въпроси, които трябва да бъдат дискутирани за да се реши проблема.
Мършав, точно щото таксите са определени на събранието, ама не и от хората...явно много хора въобще не знаят къде и за какво се намират, а за общи части и така нататък грам хабер си нямат! Даже не знам въобще за какво ходили на това събрание. Единствения читав от тая кооперация, явно е колегата пуснал темата...разбира се, че на банката и е много изгодна тази схема при положение, че досега са правени само тъпотии в общите части. Мен в частност не ме интересува, че на банката могат да и разбият 10 апартамента днес, а повярвай ми искат жива охрана точно заради това...не е за 2те крушки на етаж.
Другото което е, ами ако той е сам в апартамента си, защо да плаща 40 лева, а в някой от другите апартаменти да има 5 човека примерно, които отново плащат същата такса от 40лева? Тъпо организирано за сметка на останалите...както винаги! Ако Вие подкрепяте това....Браво, страхотни сте ! Аз не съм от тоя тип хора !
nsfw написа:Не ти и трябва :mhihi Води се комплекс. Два входа, отгоре погледнато сградата е П-образна. Всеки вход отделна етажна собственост.

Значи всички тези разходи са за 2та входа, тъй ли ?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 18 юни 2015 12:11

Свободно съчинение на тема "прочетох нещо във форума и сега ще ви излея един бъркоч". Несериозно е. :thumb_down
По темата едва ли има какво още да се каже.

Последна промяна от myrshavija на Чет 18 юни 2015 13:52, променено общо 1 път.

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Чет 18 юни 2015 12:13

vucata написа:
nsfw написа:Не ти и трябва :mhihi Води се комплекс. Два входа, отгоре погледнато сградата е П-образна. Всеки вход отделна етажна собственост.

Значи всички тези разходи са за 2та входа, тъй ли ?

Тц, само за единия/нашия вход, понеже в другия я има 5 човека, я не.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 18 юни 2015 12:19

:Mr Green Fun
Много удобно :mhihi ....Сега някой ще ти даде съвет да се преместиш там :cool ,
Наистина темата се изчерпва. Ако е възможно се срещни с домоуправителя и искай ново събрание, на което да се обсъдят таксите отново...Да се види в апартаментите по колко лица живеят, и ако в голяма част от апартаментите има повече живущи, а в другите по-малко, то ще е по-добре да се вземе това предвид и да се плаща на човек.
Също така сметката за осветлението да се преразгледа...че нещо не искам да си представя ако всички апартаменти са пълни, сигурно ще имате 2000лева ток само от лампи :screwy

http://pravatami.bg/1001/

Върни се в “ОФФ-Топик - други”