Молба за разяснение от колегите в Германия - проверка за ГО

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Молба за разяснение от колегите в Германия - проверка за ГО

Мнениеот siso_k » Пон 13 юли 2015 11:30

Здравейте, знам че има доста колеги, които живеят в Германия, затова искам да ги попитам нещо във връзка със застраховките ГО.

1. Има ли възможност да се провери on-line, дали автомобил, който е регистриран в Германия, има сключена застраховка ГО към някоя от тамошните компании? В България това става чрез сайта на Гаранционния фонд, в който по рег. номер или номер на рама, може всеки да провери дали за даден автомобил има сключена застраховка ГО?

2. Kfz-Haftpflichtversicherung ли е точният термин на немски за тази застраховка?

3. По-специално - за трамваите сключват ли се такива застраховки?

:beer

Последна промяна от siso_k на Пон 13 юли 2015 12:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Re: Молба за разяснение от колегите в Германия - проверка за

Мнениеот Чудомир » Пон 13 юли 2015 12:30

1. Не
2. Да
3. Питай във фирмата, чийто е трамвая

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пон 13 юли 2015 17:34

Благодаря колега! Писах днес на немското бюро Зелена карта, дано помогнат и те нещо. В нета също открих доста инфо, но конкретно по моя казус не съм намерил още.

Sent from my HTC Desire C using Tapatalk

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 14 юли 2015 6:38

siso_k написа:... Има ли възможност да се провери on-line, дали автомобил, който е регистриран в Германия, има сключена застраховка ГО към някоя от тамошните компании?

По дефиниция всеки автомобил с валидни регистрационни табели има сключена ГО. Платил-неплатил премията, това си е проблем между него и застрахователя.

siso_k написа:Благодаря колега! Писах днес на немското бюро Зелена карта, дано помогнат и те нещо. В нета също открих доста инфо, но конкретно по моя казус не съм намерил още...

Опс...твоят казус е по-особен. Ако не е тайна защо не го опишеш с няколко думи? Трамваите принципно не пътуват извън ЕС, та едва ли от бюрото ще получиш адекватна информация :smile

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 14 юли 2015 13:12

Става дума за един случай от работата - наш гражданин в Германия е бил ударен от трамвай, докато е пресичал улицата. Има протокол за ПТП, но в него (за разлика от българските) не е посочен № на застр. полица и ЗК.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 14 юли 2015 13:22

Принципно мисля, че няма значение. Пострадалият ще съди ватмана за обезщетение. Онзи го плаща, а дали има ГО е негов проблем. Но едва ли градски транспорт може да остане без застраховка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 14 юли 2015 16:40

хм, интересен случай
кой е виновен според протокола ?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 14 юли 2015 16:49

siso_k написа:Става дума за един случай от работата - наш гражданин в Германия е бил ударен от трамвай, докато е пресичал улицата...

В такъв случай мисля трябва да гледаш за Betriebshaftpflichtversicherung. Обаче пешеходец срещу трамвай...свирен мач в полза на втория :rolleyes .

П.С. Я, изненада, т'ва не го знаех:

tVG eine Straßenbahn nicht ein Kfz i. S. d. Straßenverkehrsgesetzes darstellt. Maßgeblich ist somit

allein das Haftpflichtgesetz (HPflG), welches eine § 18 Abs. 1 StVG vergleichbare Haftung des

Fahrzeugführers nicht vorsieht.

Трамваят не представлява моторно превозно средство по смисъла на закона, водачът не поема отговорност, съизмерима с тази на водач на МПС. :gruebel :gruebel

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 15 юли 2015 9:16

Има ли сериозни наранявания?

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Сря 15 юли 2015 22:45

За съжаление има, но до колкото знам ще се възстанови.

icoico написа:
В такъв случай мисля трябва да гледаш за Betriebshaftpflichtversicherung. Обаче пешеходец срещу трамвай...свирен мач в полза на втория :rolleyes .

Това доколкото разбрах е обща професионална отговорност, каквато имаме и тук, но мисля, че тя не би била приложима в случая. И все пак ще я проуча и нея.

icoico написа:
tVG eine Straßenbahn nicht ein Kfz i. S. d. Straßenverkehrsgesetzes darstellt. Maßgeblich ist somit

allein das Haftpflichtgesetz (HPflG), welches eine § 18 Abs. 1 StVG vergleichbare Haftung des

Fahrzeugführers nicht vorsieht.

Трамваят не представлява моторно превозно средство по смисъла на закона, водачът не поема отговорност, съизмерима с тази на водач на МПС. :gruebel :gruebel

Това го търсих в Straßenverkehrsgesetz, но нещо не го намерих, а Haftpflichtgesetz e само до §14. Но така както е написано си мисля, че по скоро се касае за административната/наказателната отговорност на водачите на трамваите, поради спецификата на превозните средства.

Консултирах се по случая и с колега от Берлин, който ми каза, че няма как да няма застраховка ГО. Посъветва ме да пиша на самата компания.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 15 юли 2015 23:12

В тази част на изречението се има предвид, че Haftpflichtgesetz не предвижда отговорност за водача на трамвай, съизмерима с уредената в § 18 Abs. 1 на Straßenverkehrsgesetz.Което ще рече- солидарна отговорност на водача със собственика на МПС за обезщетяване на вреди. В Haftpflichtgesetz те засяга § 1- за релсовите превозни средства. Без немски адвокат няма да минете, обаче. И ако протоколът е съставен във вреда на пешеходеца- може да му тряснат иск за обезщетение за забавен трафик като нищо...

П.С. Дефиницията за Kfz. в Straßenverkehrsgesetz наистина изключвала релсовите превозни средства :gruebel :gruebel

(2) Als Kraftfahrzeuge im Sinne dieses Gesetzes gelten Landfahrzeuge, die durch Maschinenkraft bewegt werden, ohne an Bahngleise gebunden zu sein.

Значи...застраховка някаква със сигурност ще има трамваят, ама няма да е Kfz Haftpflichtversicherung...

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 16 юли 2015 11:04

Независимо от търсенето на застраховка на трамвая може да се провери, дали пешеходецът не е бил на път за/от работа (или дете на път за/от училище/детска градина) - тогава може да се търси обезпечаване за пешеходеца от други инстанции (води се трудова злополука, доколкото съм запознат)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”