2.0tdi, BKD, 140 к.с. - претриса при палене

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

2.0tdi, BKD, 140 к.с. - претриса при палене

Мнениеот sveto_bg » Пон 06 юли 2015 14:26

Колеги, имам питане за двигател 2.0 BKD. Значи колата пали на четвърт оборот винаги, без изключение, но въпреки това има едно леко претрисане понякога. Прави го почти винаги когато е студена и понякога, когато е топла, но не е задължително и честотата е хаотична.Според мен някой от цилиндрите пропуска такт. Въртя, пали и претриса, като се успокоява до 1-2 секунди тресенето... Програмата нищо не показва.. (пренадув на турбото показва, но това според мен не е релевантно) Идеи какво може да е? Маховик или цилиндър как да разбера.. гаси супер мазно, не трепва. Двигателя няма абс. никакви забележки. Претрисането не може да бъде усетено от човек който не я е карал..

Последна промяна от sveto_bg на Пон 03 авг 2015 17:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Re: 2.0tdi, BKD, 140 к.с. - 1 цилиндър пропуска такт при пал

Мнениеот hvp800 » Пон 06 юли 2015 17:06

Някакви странични шумове да има? Като пускаш на скорост без газ, усеща ли се някакво претрисане?

Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sveto_bg » Пон 06 юли 2015 17:37

Колега, колата е автоматик.. никакви шумове и претрисания няма.. единствено от 1 година.. от както я имам при движение по магистрала заби нос при скорост около 150 за половин секунда и после пак си продължи. Друго нищо не е правила притеснително никога. Има ли логика да пали на 3 цилиндъра или това е само в моето въображение? Маховик си мислех от начало, но няма никакви чукания и тресенета и подобни никога освен при палене.

Потребителски аватар
boichopavlov
Автомобил: Touran
Двигател: BSX 2006

Мнениеот boichopavlov » Пон 06 юли 2015 19:49

Антифриз губи ли двигателя? Този мотор по принцип страда от глава - пропуск на антифриз от пукнатина пред смукателните клапани на цилиндъра. А вследствие на този антифриз по турбото се появяват едни бели отлагания като котлен камък и ти се получава трудно подвижна геометрия на турбото! Дано съм бил полезен.
Пропуснах, че точно този антифриз се натрупва пред клапана или в цилиндъра при неработещ двигател и това е възможна причина за неработещия в началото цилиндър.

Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sveto_bg » Пон 06 юли 2015 20:46

Благодаря колега, за споделеното мнение. Двигателя не губи антифриз. Изглежда бистър и розов. За 20тина хил км. не съм долял и милилитър. Факт е че е малко над минимума, но той там си стой от както съм я купил. Колата е 2007ма година а тогава вече проблемните глави са извадени от производство.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пет 24 юли 2015 20:16

Я си замери акумулатора при студен старт на колко волта пада!?

Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sveto_bg » Вто 28 юли 2015 11:55

Благодаря, колега ще го направя това което препоръчваш. Трябва да измеря напрежението на клемите на акумолатора с мултицет нали? Това притрисане сега в топлото много много рядко се случва при палене.

Възможно ли е от недостатъчно задържане на ключа за запалване да става? Щото по някого само го врътвам и го пускам .. без да задържам.. Или пък не изчаквам да загасне лампичката и въртя? Мерси.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Вто 28 юли 2015 21:25

Не е от задържането.Иначе за пробата ще ти трябва още един човек да пали и гаси колата!Закачаш мултицета на акумулатора и гледаш колко пада напрежението в момента на въртене преди да запали колата!

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Мнениеот blade84 » Вто 28 юли 2015 22:27

Това с пренадуването не е добре защо не го правиш?

Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sveto_bg » Сря 29 юли 2015 10:17

Ок, колега още днес ще го измеря при възможност.

Ами за турбото, не ми пречи като шофирам, колата се движи перфектно, просто това с пренадуването е някаква грешка записана в паметта на компютъра(която изтрих). Защо да си създавам проблеми и да разбутвам един отлично работещ автомобил (сигурно е зацапала геометрия от многото градско). Ако има проблем тя ще влезне в лимп мод и тогава ще се разправям. Поне така мисля. Според теб какъв проблем може да възникне?

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Чет 30 юли 2015 20:47

Ако не забива и не влиза в авариен режим няма смисъл да я закачаш!Като направиш измерването пиши какви са стойностите!

Потребителски аватар
masiven
Автомобил: Passat B6+Passat CC+Seat+Yaris
Двигател:

Мнениеот masiven » Пет 31 юли 2015 9:29

Виж си стартера за проблема с претрисането при палене. Ако пропусне такт при палене, ще набива грешка.

Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sveto_bg » Пет 31 юли 2015 13:08

Ето теста..

В покой акумолатора показва 12.11 волта, при даване на контакт пада до 11.64 волта, при запалване пада до 9.84 волта в режим на работещ двигател показва 13.90 волта.

Това е някакви идеи? На мен ми изглежда ОК.

Ами що трябва да има грешка в програмата, значи.. остава да е маховик :beat_butt2 .. как да го проверим.. някакви идеи за синдроми?

novatora
Автомобил: vw passat b5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Мнениеот novatora » Пет 31 юли 2015 14:20

Колега ако е маховика би трябвало и в режим на работа на скорост на определен диапазон от обороти пак да притриса. Сигурен ли си че дюзите са ок? При мен понякога при първо палене претриса леко за 10 секунди. Това е някоя дюза. Докато позагрее след това влиза в параметрите и колкото искаш пали гаси проблема изчезва. След като ти претриса гледай кюнеца макар и минимално дали ще прокади. Ако да може и дюза да е.

Потребителски аватар
sveto_bg
Автомобил:
Двигател:

Re: 2.0tdi, BKD, 140 к.с. - притрисане при палене

Мнениеот sveto_bg » Пет 31 юли 2015 14:48

Колега, благодаря за отговора. Претрисането е много късо 1-2 секунди някъде. Примерно - един тласък, втори тласък и се успокоява. Освен това е леко трябва да си и свикнал на колата, за да го усетиш. Не винаги се появява. Не пуши при палене, изпушва леко при яко настъпване (нормално за дизел :worry2 ) Дюзите по спомен добре бяха, явно пак трябва да се закача на диагностика да ги погледна специфично.

Това притрисане знам, че не е нормално, защото същата кола, със същия двигател съм сравнявал и при другата кола паленето е гладко и плавно. Но пък при мен гасенето е доста равно и без никаква вибрацийка..

Върни се в “Дизелови агрегати”