Голф 4 1.4 16V 1998г. - тресе при първо палене

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
fenomen_oc
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 1.4 16V 1998г. - тресе при първо палене

Мнениеот fenomen_oc » Пон 28 сеп 2015 6:28

Здравейте колеги! Отново се обръщам към вас, с идеята за малко помощ относно проблема ми. Карам Голф 4 1.4 16V 1998г. код на мотора - AKQ. Проблема е следния: при първо палене сутрин, мотора е доста неспокоен (сякаш работи на 3 цилиндъра) и иска направо да излиза от купето, много тресе, оборотите по показание са 1600 и това тресене е в рамките на 1-2 мин. , после оборотите падат на 1200 и мотота започва да работи добре, успокоява се и спира да тресе. Това става също и, когато колата не е карана 7-8 часа, на топъл мотор нямам проблеми. (да допълня, че показанията на обортомера не сам много вярни, защото ми казаха че не показвал вярно след диагностика, но това е друг проблем). Закачих я на диагностика и казаха, че няма никакви грешки! Поради този проблем, беше почистена дроселова клапа 2 пъти и съответно беше проверена дали са счупени зъбните колелца, но всичко е ок. Казаха ми, че моята клапа не подлежала на обучаване :question и така. Проблема си остана пак........ :banghead Сменени са свещи и запалителни кабели, както и е направена проба с друга работеща бобина...ефекта е нулев! Пак си тресе, при първо палене. Пробвал съм и с друга ламбда сонда от друг автомобил, но без резултат. Проверени за всички вакуум тръбички, да не би да има някоя спукана, но са добре. Ходих и при други майстори, според тях било проблем с подаване на горивото....добре, сменил съм и горивния филтър и взех и друга бензинова помпа и пак проблема си го има. Вече незнам от какво може да е...някой ако е имал същия проблем се надявам да сподели. Да допълня само, с махнат катализатор съм, и на негово място има тръба, но проблема си беше от преди манипулацията му.
Благодаря предварително на отзовалите се ! :) Дано съм бил достатъчно подробен, за да ме разберете.

dimcho88
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 4 1.4 16V 1998г. - тресе при първо палене

Мнениеот dimcho88 » Пон 28 сеп 2015 10:37

незнам да ли при 1.4 ги има проблемните О пръстени на всмукателните колектори, принципно те са проблема при 90% от тези случаи, като е студена и не работи добре, като позагрее всичко е ок, аз съм с 1.6 и ги сменях, и се пооправи, но пак го има малко тресенето при първо палене, и аз съм сменял всичко по запалителната система но пак си тресе, незнам вече и аз какво да го права, на диагностика нищо не излиза, пиши ако имаш развитие, ще е от полза
успех.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Пон 28 сеп 2015 11:59

Инжектори?

fenomen_oc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fenomen_oc » Вто 29 сеп 2015 19:12

Относно О-пръстените на всмукателните колектори са сменяни преди около 10000 км. и незнам дали има вероятност вече да не стават за нищо?! Би трябвало да държат повече, а по въпроса за инжекторите не сам проверявал нищо. Как може да се провери дали проблема е в тях? Поздрави!

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Сря 30 сеп 2015 6:58

Сваля се рейката и се гледат на стенд, как разпръскват и какво количество гориво пускат за определено време при зададен режим на работа.
В Ютуб има филмчета за проверка на инжектори, т.е. в сервиз с такъв стенд могат да ти кажат, какво е състоянието на инжекторите, към стенда си има и софтуер, който имитира работата на двигателя.
Температурния датчик гледал ли си го колко градуса показва?
МАП сензора? Адаптациите как са?

fenomen_oc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fenomen_oc » Чет 01 окт 2015 6:10

Трябва да проверя къде има такъв стенд и евентуално да я закарам за проверка. Може би някоя от тези дюзи да не пръска добре като е студен мотора и после като стопли да се оправя..незнам. Относно температурния датчик, за него ако е за смяна не трябва ли да излезе като грешка след проверката от диагностиката?
А този МАП сензор не го знам даже къде се намира по мотора и тези адаптации нищо не ми говорят?
Поздрави!

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Пон 05 окт 2015 9:52

Температурния датчик не излиза на диагностика, ако не е прекъснал изцяло, може да работи, но не показва точните градуси и от там бърка екуто.
Карай я при човек, който разбира и знае какво да гледа, някой форумен сервиз.
Тия двигателчета ги слагат и на поло, много засукани проблеми имат. :c020

hri100kostov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hri100kostov » Нед 11 окт 2015 23:53

Колега, имам абсолютно същия проблем, с който се боря от 2 години. Смяна на: кабели, свещи, бобиба, дросел, температурен датчик - ефект нулев. При първо палене (и то при температура навън не по-ниска от 20 градуса) тресе 1-2 минути сякаш работи на 3 цилиндъра. Стане ли зима проблема се изпарява.

Преди месец (този път самосиндикално без да я карам по майстори) вдигнах капака за пореден път докато претриса да погледна за нещо необичайно. Направи ми впечатление, че тампона в дясно от двигателя до акумулатора (тампон на скоростната кутия по каталог) се движи прекалено лесно. Смених го и тресенето изчезна. Държа да подчертая, че при студен старт работата на двигателя не се промени по абсолютно никакъв начин - отново 1-2 минути е по-шумен и изведнеж утихва и се успокоява осезаемо, но друсането в купето определено го няма.

Ако намерите някакво решение и за работата на самия двигател ще съм много благодарен да споделите.

fenomen_oc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fenomen_oc » Чет 22 окт 2015 6:08

И при мене сега така се получава колега! От както се застуди времето, тресенето на мотора спря, не е както преди! Пак 1-2 минути е по шумен и сякаш работи на 3 цилиндъра, но в сравнение с летните температури е по добре. Смених и тампона, който е за скоростната кутия и мисля да пробвам за всеки случай да сменя и температурен датчик, да видя как ще е....за друго не се сещам. Благодаря !

hri100kostov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hri100kostov » Нед 01 ное 2015 14:20

Дано се намери кое предизвиква проблема. Ако намериш решение ще се радвам да споделиш.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”