Здравейте колеги! Отново се обръщам към вас, с идеята за малко помощ относно проблема ми. Карам Голф 4 1.4 16V 1998г. код на мотора - AKQ. Проблема е следния: при първо палене сутрин, мотора е доста неспокоен (сякаш работи на 3 цилиндъра) и иска направо да излиза от купето, много тресе, оборотите по показание са 1600 и това тресене е в рамките на 1-2 мин. , после оборотите падат на 1200 и мотота започва да работи добре, успокоява се и спира да тресе. Това става също и, когато колата не е карана 7-8 часа, на топъл мотор нямам проблеми. (да допълня, че показанията на обортомера не сам много вярни, защото ми казаха че не показвал вярно след диагностика, но това е друг проблем). Закачих я на диагностика и казаха, че няма никакви грешки! Поради този проблем, беше почистена дроселова клапа 2 пъти и съответно беше проверена дали са счупени зъбните колелца, но всичко е ок. Казаха ми, че моята клапа не подлежала на обучаване

и така. Проблема си остана пак........

Сменени са свещи и запалителни кабели, както и е направена проба с друга работеща бобина...ефекта е нулев! Пак си тресе, при първо палене. Пробвал съм и с друга ламбда сонда от друг автомобил, но без резултат. Проверени за всички вакуум тръбички, да не би да има някоя спукана, но са добре. Ходих и при други майстори, според тях било проблем с подаване на горивото....добре, сменил съм и горивния филтър и взех и друга бензинова помпа и пак проблема си го има. Вече незнам от какво може да е...някой ако е имал същия проблем се надявам да сподели. Да допълня само, с махнат катализатор съм, и на негово място има тръба, но проблема си беше от преди манипулацията му.
Благодаря предварително на отзовалите се ! :) Дано съм бил достатъчно подробен, за да ме разберете.