https://www.youtube.com/watch?v=9bSWkkw2M78
Голф 4 1,9 тди 110 пистовия амортисьор, нов или за ремонт
- a.toneff
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: AFN 1.9 110 hp
Голф 4 1,9 тди 110 пистовия амортисьор, нов или за ремонт
Здравейте!
Днес за жалост, като отворих капака да направя една профилактика, забелязах това, от клипчето по-долу. Пистовият амортисьор трака. Четох в интернет, че може да е целия комплект за смяна, или само да се е износила някаква скоба. Ако е целият комплект за смяна, каква цена да си наготвя? Ами колко е приемливо да ми вземат за труд? Или пък, ако се рециклира? За жалост нямам представа откога е така. Последният ми спомен е, че преди месец съм отварял капака, за да видя какво се случва с колата. Благодаря много за отзивите!
- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
Re: Проблем с пистовия амортисьор, нов или за ремонт?
При мен е абсолютно същото!
.Аз съм го свалял моя и не знам как трябва да работи този амортисьор,но моя е блокирал.Разбиват му се двете ушета,които го закрепват към обтегача.От износването се получава луфт межди болта и втулката,а от там и тракането.При мен помогна набиването на нови втулки (от стругар с точния размер)Това е най-евтиния и лесен начин.Гледам че не ти подскача ролката,така че няма нужда от нов обтегач.
.Аз съм го свалял моя и не знам как трябва да работи този амортисьор,но моя е блокирал.Разбиват му се двете ушета,които го закрепват към обтегача.От износването се получава луфт межди болта и втулката,а от там и тракането.При мен помогна набиването на нови втулки (от стругар с точния размер)Това е най-евтиния и лесен начин.Гледам че не ти подскача ролката,така че няма нужда от нов обтегач.-
pa4o_ivanov61
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AGR 98
здравеи ,колега. аз карам бора със същия обтегач. като я купих имах много вибрации на ремъка и смених целия обтегач комплект . амортисьора не го предлагат отделно. след смяната ремъкът заспа , но комплекта е доста скъп.аз го взех за 140 с отстъпка 30 процента.прецени си сам .
- a.toneff
Днес бях при майстор. Като погледна колата му се стори, че може да не е от амортисьорчето, ами от фрайлауф шайбата на генератора. А дано да е от нея, че тя поне струва 80-90лв. Но за да ми каже със сигурност, ще трябва да се разглоби всичко и било трудоемко. Мирише ми на много пари за труд... ;(
-
helikamov
- Автомобил: TOYOTA AVENSIS
- Двигател: 2WW 2017
Само за сведение:
Ако шайбата на генератора ти е здрава и работи коректно, можеш да си караш и без този амортисьор.
През това време си търсиш нещо изгодно.
Успех
Ако шайбата на генератора ти е здрава и работи коректно, можеш да си караш и без този амортисьор.
През това време си търсиш нещо изгодно.
Успех
- a.toneff
А дали има симптоми по които да мога да разбера, дали проблема в нея, без да се разглобява всичко? :/
-
helikamov
- Автомобил: TOYOTA AVENSIS
- Двигател: 2WW 2017
Ако ролката на обтегача с амортисьорчето , при работа на празен ход на двигателя, играе повече от половин сантиметър, това е признак за заминаваща си шайба на генератора.Освен това, при първото палене за деня т.е. студен двигател - се чува странно стържене от там първите 2-3 минути.
Така беше при мен.
Можеш да я провериш без да разглабяш нищо. С подходяща отверка /не много дълга/ да въртиш ротора на генератора през отворите на корпуса му, като внимаваш да не влезеш при намотките.
Ако не си с две леви ръце можеш да го направищ. Ротора трябва да се върти с отверката САМО в едната посока и то мазно без задържания, а в другата не трябва да се върти.
Ако това ти се вижда трудно, можеш да освободиш пистовия ремък / това става точно от обтегача с амортисьорчето с права звезда 16мм./ и да въртиш с ръка ролката на генератора, като задържаш ротора с отверката. Отверката вкарваш откъм страната на шайбата е не отзад.
Успех желая.
Така беше при мен.
Можеш да я провериш без да разглабяш нищо. С подходяща отверка /не много дълга/ да въртиш ротора на генератора през отворите на корпуса му, като внимаваш да не влезеш при намотките.
Ако не си с две леви ръце можеш да го направищ. Ротора трябва да се върти с отверката САМО в едната посока и то мазно без задържания, а в другата не трябва да се върти.
Ако това ти се вижда трудно, можеш да освободиш пистовия ремък / това става точно от обтегача с амортисьорчето с права звезда 16мм./ и да въртиш с ръка ролката на генератора, като задържаш ротора с отверката. Отверката вкарваш откъм страната на шайбата е не отзад.
Успех желая.
- a.toneff
БЛАГОДАРЯ МНОГО ЗА ПОСЯНЕНИЯТА!!! :) Ще пробвам утре да го направя и ще пиша какво е станало. :)
Замислих се за едно обаче, за коя част точно да го завъртя алтернатора? Аз нали пак трябва да бръкна при намотните отвътре?
И това предполагам трябва да го направя на канал, защото отгоре няма изглед към него.

Замислих се за едно обаче, за коя част точно да го завъртя алтернатора? Аз нали пак трябва да бръкна при намотните отвътре?
И това предполагам трябва да го направя на канал, защото отгоре няма изглед към него.

Re: Голф 4 1,9 тди 110 пистовия амортисьор, нов или за ремо
Моя амортисьор беше омаслен и протекъл. Открих го съвсем случайно при оглед с фенерче. Нов INA ми излезна 180лв без труд.
- a.toneff
Амортисьора и фрайлауф шайбата не са комплект, нали?
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
a.toneff написа:Амортисьора и фрайлауф шайбата не са комплект, нали?
Напротив комплект са ...с колата!
И ще намериш това и ако не си много зает,чети!
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=24&t=149629
- a.toneff
Може би трябваше да потърся повече.
Ще прочета както пише в темата, но проверката с завъртане на алтернатора, няма да стане, защото при мен няма изглед, да може да се бръкне с отвертка. Пък и каквото и да е, дали сега или малко по-късно трябва да се сменя и все ще опра до професионални услуги. Дано само не ме обрулят много за труд... :D
https://www.youtube.com/watch?v=PSjZa3JdGEo
https://www.youtube.com/watch?v=PSjZa3JdGEo
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Тонев вземи мерки навреме!
Аз отлагах няколко месеца и ми излезе на носа,преди 1-2 години.Та смених много неща,вместо само една паразитна ролка и тази на алтернатора.
Най-лошото е,че ме остави на пътя,в неделя,на магистралата в 7.30 сутринта.
За работа не трябва да ти струва повече от 100лв.Потърси можещ човек за услугата!!!
Аз отлагах няколко месеца и ми излезе на носа,преди 1-2 години.Та смених много неща,вместо само една паразитна ролка и тази на алтернатора.
Най-лошото е,че ме остави на пътя,в неделя,на магистралата в 7.30 сутринта.
За работа не трябва да ти струва повече от 100лв.Потърси можещ човек за услугата!!!
И аз имам същия проблем, при мен е разбита втулката на амортисьорчето, гледахме с приятел фрайлайфа и той е здрав. От морга се сдобих с амортисьорче, но ми казаха че не работи и ще се опитам да му използвам втулките. Колегата a.toneff като има развитие да сподели, ще е полезно. Някой знае ли как се сваля това амортисьорче.
- a.toneff
Re: Голф 4 1,9 тди 110 пистовия амортисьор, нов или за ремонт
Не съм писал още за развитие, защото за жалост оставих проблема така и карам предимно в града. Веднага когато отремонтирам всичко, ще пиша за да съм полезен с каквото мога и надругите! :)
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”