Изваряване на ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот forski » Пет 06 ное 2015 14:50

Много сме ... пияни сме :mhihi :newsm66

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 06 ное 2015 18:47

" само от 1 юли до 31 декември," споко има междинно време.
Прецеждане, пресоване на прецеденото и в туби до междинното време.

Последна промяна от kris11 на Съб 07 ное 2015 18:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 06 ное 2015 20:59

Абе kris 11,не е точно така.За мен гроздовата е номер1.Като си обера лозенцето и асмите и заредя виното в края на септември,държа го до средата и даже до края на октомври(зависи от гроздето).Оттам насетне вадя виното и зареждам захарта за ракииката.Поне месец и тя да си ''помисли''(според температурите) ...и то си доде края на ноември.И като имам за варене 300-400кила матриал ми остава единствения вариант-селския казан.Да ама като е ''гроздова''годината като тая ,наплива за селския казан е огромен и винаги някои остават за януари,че и нататък.
Е ко праим ,ако не успея да се ''включа''-чакам юли ли?
Дори да запечатам материала ,толкова голям срок до варенето не съм убеден че няма да има фира ,пък и хубавата гроздова сгрява или се прави греяна и се пие съответно като е студенко-за топлинка и настроение... :beer

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 07 ное 2015 5:00

Kупуваш си едно казанче 90-100 литра,газова бутилка, котлонче, и на двора под сачака .... ти-ри-ри-рам :biggrin

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 07 ное 2015 8:48

Казанчето го имам,говоря принципно за масовото изваряване на домашна за лична консумация в цяла БГ,и по-специално гроздовата.Че аз от едно малко лозенце тая година събрах 400кг. грозде,щото годината е добра.На 3-4 пъти за два дни ще го ''оправя'' на моето казанче,ама има хора ,които набраха по един -два тона,и тая година такива са реколтите на доста места из БГ. Това как се вари на малък казан?Затова са големите селски казани-като имаш количество да си свариш ракииката за 1-2 дена и да си гледаш другата работа.А сега всеки с количество материал ще гледа да се включи до Нова година.Абсурд.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 07 ное 2015 18:41

пресоване и в туби по 10-11л - няма изветряване. Толкова ли не можеш да събереш 40 бр ? Ползвай жокер обади се на притяел.
А с казамчето, както е писал колегата - хем вариш хем си вършиш друга работа в двора.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 07 ное 2015 19:12

kris11 написа:пресоване и в туби по 10-11л - няма изветряване. Толкова ли не можеш да събереш 40 бр ? Ползвай жокер обади се на притяел.

Не съм го правил тоя номер с тубите.Обикновенно запечатвам бидона плътно,като преди това наливам 4-5лтр.патоки.Нямал съм проблеми ,но никога не съм го оставял за варене повече от 1-2 месеца.

Пък казанчето засега няма да го паля-успях да се вместя за селския за края на ноември,ако ''не мине котка път''.Хубавото е че засега съм втори казан за деня,а пък затоплен ли е веднъж с два чувала дърва си сварявам ракията за 4-5 часа и за тази година финиш със ракиите.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 10 ное 2015 11:28

И за по-голямо количество не е мисия невъзможна на малък казан, просто ще отнеме повече време!
Тази година имах към 600кг материал, и ги изкарах през казанчето за един уикенд, като цедих само сока. Но, пак казвам че с газовото котлонче работата върви много по-леко и приатно, инъче с дървата си вързан за казана по-време на цялата дестилация. Което лично за мен е най досадното нещо в целия процес :smile
Така че, варианти много, въпроса е така да си подредиш нещата че самия процес да се улесни максимално.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 10 ное 2015 20:47

forski написа:Така че, варианти много, въпроса е така да си подредиш нещата че самия процес да се улесни максимално.

Съгласен съм ,и аз си ''прекарах'' през малкото казанче(100лтр.) 5 бидона сливи за сумарно 2дни и половина.Но пак казвам -говоря принципно за хора с по-голямо количество материал:годината беше ''гроздова''и доста мои познати,дето отглеждат лозя си понабраха по 1,5-2 тона.Нали ви е ясно че няма как, при такава реколта много хора опират до услугите на кооперативните казани.Специално на нашия селския всичко е заето,като забелязвам че доста хора са записали двата казана едновременно(малкия е 250кг,а големия 380кг)и то за цял ден.
Относно мен ,аз също гоня време ,щото имам два имота на километър един от друг-общо около 3дка и гледам да ги ''зазимя'' докато още дава времето.И покрива на едната къща трябва де се подпре,нещо са подали ребра,така че времето наистина в случая ми е ценно.Пък съм сам,и обикновенно мога да си отида на село най-рано в събота на обед.За ден и половина отде да я зaхванеш по-напред...Ей така лека полека ''умират'' селата,продаваме си имотите без пари...пак се отнесах от темата :beat_butt2

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 16 ное 2015 22:08

В неделя съм на казан-материал около 220-240кг.,след източено винце,после 30кила захар и около 90-100лтр.вода.Приемам "залози" до събота вечер-какво количество ракиика да очаквам и на какъв градус след "кръщeнето".Благодаря ви предварително.
За гроздова говорим,букет -малко памид ,малко липа ,малко тамянка,отел,и леко мискет...Винцето се отчете подобаващо-харесаха го една ,две независими "комисии",дано и гроздана се представи добре... :bowdown

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 17 ное 2015 12:12

Mи аз на джибрата и вкарах 40кг. захар и 130л.вода и изкарах 35л. на 56 градуса.
Но, аз я спирам на 52-53 градуса, и всичко останало го събирам за патоки, ако я бях събирал до 40 или до 0 щеше да е много повече :smile
Отделно наливах и патоки от другите варки, така че е много относително колко ще изкараш, дай боже повече и на висок градус :biggrin

Тотала за цялата акция е почти 100л. на 56 градуса, като вино не вадя, първо дестилирам винена, след това заливам с вода и захар и вадя джиброва, и после .... :drunk :mhihi

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 18 ное 2015 21:33

Абе на 40кила,50градус-радост,ще ударя шапката в земята,доволно ще бъде ,ама да се надявам ли на такава "формула" според вас или малко се надскачам?
По принцип,почвам да отделям патоки от 42-43гр. надолу. Около 2%(процентите ги слагам за "тежест",не варя ракия с калкулатор) първак в началото също отделям...Квото излезе ,ама пуста и лакомия човешка:може пък и повече да пусне... :icon_lol

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Сря 23 мар 2016 18:51

Да изтупам малко прах от темата, та :
Имам 85 литра гроздова на 55 градуса. Искам да я сваля на 45 градуса. Според изчисления с "гугъл" хората ползват следната математика :
х литра умножено по градусите у = тотал алкохолни градуси.
полученото х.у делят на желаните градуси з и се получава общо количество ракия, оттам изваждаш това което имаш и става ясно колко вода трябва.
В случая 85.55=4675 ; 4675/45=103,888888 ; 103,888888-85=18,8888888 литра вода.
Това обаче ми се струва много, почти 19 литра.
Имам някакви спомени че на 100 литра материал 1 литър вода сваля с 1 градус, и според това трябва да налея около 8.5-9 литра, което е 2 пъти по-малко от горните изчисления.
Дайте вашите мнения и доводи, че наистина се зачудих.

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Сря 23 мар 2016 19:00

сметката е вярна. наливай смело, но най добре даго правиш в един голям съд.налей 16 л и примери. ако трябва още малко доливаш и това е.. наздраве

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 23 мар 2016 20:11

Здравейте колеги, миналата година сварих два казана от грозде, имаше някакви аномалии с джибрите и втория казан нещо не се получи като хората, ракията има един такъв мирис и вкус на ацетон, лак за нокти, има ли някакъв начин да се пооправи поне малко, без да се преварява?

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk

Върни се в “ОФФ-Топик - други”