Бора PD AJM съвет за смяна на съединител и маховик

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
kutin
Автомобил: VW Bora TDI AJM
Двигател:
Контакти:

Бора PD AJM съвет за смяна на съединител и маховик

Мнениеот kutin » Съб 14 ное 2015 20:14

Здравейте,
знам че има много теми за смяна на маховик за което предварително се извинявам но са доста спамени и разпиляни и това което ме интересува е доста разхвърлено и колебливо като отговори.

Карам Бора PD AJM и проблемите ми са следните.

При ускорение имам вибрации в купето и на скоростния лост между около 1400 и 2000 оборота които ужасно ме дразнят. Усеща се най много на високите предавки и при изкачване ан наклони. При леко натискане на съединителя също се усеща вибрация по педала. Като цяло има едно ръмжене в звука на мотора в тези обороти и когато ускорява. При работа на празен ход мотора не е много спокоен и се клати леко. При по рязка смяна на предавките и отпускане на съединителя си прехлопват някакви звуци. Зимата като боксува колата в снега също отпред се чуват яко стържещи звуци.

Въпроса ми е дали това са симптоми на разбит демпферен маховик и каква марка бихте ме посъветвали да сложа - съответно за маховик и комплекта съединител.

Мерси предварително за отговорите.

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Re: Съвет за смяна на съединител и маховик

Мнениеот vlado_tonev » Съб 14 ное 2015 20:21

На празен ход,като обереш луфта в скоростния лост спира ли клатенето на мотора?Аз бих сложил маховик и съединител SACHS

Потребителски аватар
kutin
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kutin » Съб 14 ное 2015 20:28

Здрасти колега,
имах предвид че като отворя капака и погледна мотора ми прави впечатление спрямо други че някак си не стои спокоен а притриса.Иначе отвътре в купето при работа на място не се осеща това притрисане. Вибрацията на лоста като служа ръката е при ускорение в горепосочените обороти.

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Съб 14 ное 2015 20:42

Много е вероятно да е прецакан съединителя.Това с мърдането на лоста е може би от тампона на мотора,този отдолу.Щом стърже ,почти сигурно е че нещо се случва със съединителя.Лошото е че трябва да сваляш кутията,за да видиш какво е положението.

Потребителски аватар
kutin
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kutin » Съб 14 ное 2015 20:47

Че скоро ще се сменя съединител и маховика е нормално впредвид годините и километрите на колата. Това което най-много ме дразни са вибрациите при ускорение. Затова се интересувам някой имал ли ги е преди смяна на маховик и съединител и дали изчезват след това.
Притеснявам се дали след като сменя всичко и те да си останат :stumm

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 14 ное 2015 20:57

Дали ти минава през акъла да направиш една диагностика преди да се хвърляш на нов съединител.

Потребителски аватар
kutin
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kutin » Съб 14 ное 2015 21:21

Принципно на няколко места са ми казвали че маховика ми е тръгнал. Тъпото е че съм навъртял над 60 000км от както я карам тази кола и вибрацията си я има при ускоряване. Не се е и увеличила драстично за тези километри. Така наречените симптоми на разбит маховик не са се увеличили през тия километри.
Диагностики всякакви съм правил, турбина, дюзите са обслужени като цяло всичко се поддържа по колата.

Общо взето маховика е последното нещо в което имам надежда че може да излекува тези неприятни вибрации.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Съб 14 ное 2015 21:48

Абе ако беше съединител, за 60К километра все щеше на има някаква промяна според мен.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 15 ное 2015 10:23

Абсолютно е възможно след като смениш маховика вибрациите да останат. Може да са дюзи(въпреки че сте ги гледали), може да са карета.

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Нед 15 ное 2015 11:48

Здравей колега, карам Бора със същият двигател.
Понеже вече сменях маховика, мога да ти кажа, че симптомите са малко по-различни, а именно:
- при гасене на двигателя се чува чува много гадно метално изчаткване;
- при смяна на скоростите (в движение разбира се) също се чува звук, наподобяващ удар на желязо в желязо;
- получава се едно като "догонване" при отнемане на газта и подаването й отново;
- при вече много разбит маховик се чува постоянно метално чаткане.

Относно клатенето на двигателя на едно място смело мога да твърдя, че проблема е от горивото! Налага ми се да пътувам 3, 4 пъти в годината до Копенхаген и обратно. Обикновено зареждам до капачката с нафта от ЕКО-то на "Горнобански път" в София, минавам Сърбия и Унгария и сипвам отново до горе в Словакия. И колата се променя! Разхода ми пада, въпросното клатене на едно място изчезва напълно и обтегача на пистовия ремък "заспива". Същото важи и за нафтата от Германия и Дания.

Относно вибрациите при ускорение в диапазона, който си посочил, са 95% от дюзи. Да, при работа на едно място показанията са идеални, но по време на ускорение се променят! Това ми се случва, когато съм карал колата повече от 3 месеца само градско и след това като я настъпя на магистралата я имам въпросната вибрация. Изчезва напълно след като сръчкам 100км. колата по магистралата на около 3000 оборота.

П.П.: Ако все пак си решил да сменяш маховика ти препоръчвам LUK като марка!

Дано съм бил полезен с моите патила :)

Потребителски аватар
kutin
Двигател:
Контакти:

Re: Бора PD AJM съвет за смяна на съединител и маховик

Мнениеот kutin » Пет 20 ное 2015 7:14

Много благодаря за мненията

yuliqn_dimov
Автомобил: mk4
Двигател: asz 2002

Re: Бора PD AJM съвет за смяна на съединител и маховик

Мнениеот yuliqn_dimov » Пет 20 ное 2015 20:39

Не съм със същия двигател. Симптомите при мен бяха, вибрации при набиране от ниските обороти, вибрации и много странен шум ( все едно двигателя се мъчи) при потегляне, вибрации на празен ход, при полу натиснат съединител педала биеше . След смяна на комплект съединител всичко това изчезна. Сваления маховик беше запекло не се движеше и милиметър. Точно 60 хил км след покупката я смених.

Върни се в “Дизелови агрегати”