Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Мнениеот icoico » Пон 16 ное 2015 22:12

gergeto написа:...И търсим поне половината от 1000%-ното увеличение на застр. премия визирано от Капитал ... :stumm

Правиш ли разлика между застрахователна премия и лимит на отговорност? Ако не...напразно си чешем клавиатурите. Ако да, то търсим това, което смятаме, че ни се дължи. За препоръчване да имаме и някакви доказателства какво ни се дължи :rolleyes

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 16 ное 2015 22:21

icoico написа:Съдим солидарно застрахователя и причинителя на щетата за недостигащата половина.

Естествено правя разлика ,но приемам ,това което си писал и аз цитирам в този пост за сарказъм и отговарям със сарказъм.

Zamundo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zamundo » Пон 16 ное 2015 23:48

Да вдигаш гражданската, преди да има система за изчисляване на гражданската и каското според рискът, който представляваш е.. :screwy
Да кажат средна сума на изплатените обезщетения при смърт/увреда/леко птп. Да кажат статистика за причинителите на катастрофи - години/стаж/точки в талона/птп-а. Да измислят система за оценяване на риска и да си взимат парите от когото трябва, а не от всички наред.
Надали е изплащан и 50% от сегашния лимит често.

Защо не измислят застраховка каско + гражданска в едно за хората, които искат и двете. В голяма степен рисковете от застраховките се дублират, когато не си виновен при ПТП, цената със сигурност ще се смъкне и то не с малко. Да направят и каското да се изчислява според нарушенията.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 17 ное 2015 0:43

gergeto написа:Гледам и не вярвам на ушите си,значи по договор със застраховател,който съм длъжен да сключа по закон аз застраховам не себе си и автомобила, а евентуални вероятности...Така ,значи карам по -"лимитирана" версия на японски автомобил(случая е абсолютно реален с мой колега) на 6-7г.Малолитражка ,но сравнително нова.Удрят го,преминава през застрахователя по каналния ред ,залагат му "овехтяване" и човека почва да обикаля моргите,но за тия коли части там няма.Има това ,което му трябва -ново,но чрез поръчка от дистрибутора в Турция.Ко праим като застрахователя плаща няма и половина от стоиността ?И как може въобще да се споменава "възстановяване на щети" с части от морга.Кой ми дава гаранция за амортизацията на тези части.Дали утре благодарение на това" защото идеята е застраховката да възстанови нанесените щети, а не да се направи ремонт на чисто нов екземпляр от същия модел." мога да утрепя няколко човека на пътя...
Не мога да си позволя " лукса" да ми смачкат предницата на колата и аз заради това че застраховката ми покрива едва 40%,да сменя преден мост с по-корозирал от моя ,и спирачни дискове и апарати на "честна дума",може би саморъчно да изчукам ламарините ,да ги прихвана с нитачката -пред блока.Стига бе хора ,има части,които никога не бих заменил с такива втора ръка,особенно пряко гарантиращи сигурността на мен и семейството ми.
И ако наистина така разсъждават застрахователи и законотворци,както е обяснил колегата $100,значи тежко и горко ни...

Прост и прагматичен (по български) отговор - щом искаш японска кола от лимитирана версия, която липсва по моргите си правиш Каско, ама пълно, а не от тия "за щети до 1000лв" с максимално висока оценка по каталог. Тогава може да разчиташ на 100% възстановяване. Другите варианти са или да се насочиш към по-популярен модел, от който моргите са пълни с части или да си заделиш 20-30% от стойността на японския автомобил като фонд "ремонти и възстановяване". От всичките претенции на ЗК за ГО най- ме дразни твърдението, че застраховката покривала щети до 1 млн. Ако почупиш някой депутатски нов Мерцедес сигурно ще присъдят колкото струва, че и двойно. Но за масовия случай дори 2-3 жертви да има едва ли присъдената сума ще надхвърли 200хил. Излиза, че тоя милион е за важни особи или за оправдаване размера на ГО.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 17 ное 2015 22:17

$100 написа:Прост и прагматичен (по български) отговор - щом искаш японска кола от лимитирана версия, която липсва по моргите си правиш Каско, ама пълно, а не от тия "за щети до 1000лв" с максимално висока оценка по каталог. Тогава може да разчиташ на 100% възстановяване. Другите варианти са или да се насочиш към по-популярен модел, от който моргите са пълни с части или да си заделиш 20-30% от стойността на японския автомобил като фонд "ремонти и възстановяване".

Напоследък съм доста ангажиран,та затова чак сега се включвам.Та по темата:Отговорът ти не е нито прост ,нито прагматичен по български,щото при това състояние "на колене" в което сме поставени от застрахователния "бизнес" в БГ,надали в коя да е друга европейска държава биха приели тази ситуация като "революция" в застраховането и още по-малко би се родило понятие -прагматизъм по немски(например).Лимитираната кола в горния си пост съм я сложил ненапразно в кавички-става въпрос за Nissan Note.Малък,непретенциозен,но здрав японски автомобил.Сега понавлязоха по-масово.Та излиза,че преди да си купя кола,освен конкретно нея тябва да гледам дали има части за нея в моргите.Имам парите,намирам колата,но не мога да я взема ,щото по логиката на вероятностите на която лежи ГО,може някой да ме "удари" и няма части и то по моргите.За нови въобще не може да се говори ,щото колата е вече "вехта":4-6годишна...Обаче по моргите още няма части за тоя модел,обаче ако направя едно "пълно каско"(както ме съветв застрахователя)изведнъж се намира не вратичка , а направо "портал" за решение на проблема с вероятностите и произхождащите проблеми с липсата на части...
Хора ,тази кола в момента може да се намери може би за 4-5хил.лв.,но части по моргите все още няма -все пълно каско ли ще правим?
Извод :Не си купувайте японски коли,вредно е за психическото здраве.Карайте немски коли в БГ,а ако искате да карате здрави и качествени японски коли спокойно ,можете да го направите в Германия. :mhihi

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 17 ное 2015 22:41

gergeto написа:...Та излиза,че преди да си купя кола,освен конкретно нея тябва да гледам дали има части за нея в моргите.Имам парите,намирам колата,но не мога да я взема ,щото по логиката на вероятностите на която лежи ГО,може някой да ме "удари" и няма части и то по моргите...

Не знам на различни планети ли живеем, че се учудваш от такива кажи речи очевидни неща. Значи аз си харесвам един Ягуар и го вземам, защото видиш ли имам толкова пари (примерно 6000лв). Това, че изобщо ги няма по моргите и всеки ремонт може да струва колкото функциониращ Голф-2/3 нито ме интересува, нито искам да знам. Просто купувам и после започват изненадите и сърденето на всички и особено на застрахователите (при съответното събитие). Който иска - проучва реалностите, прави си някакви груби сметки и се подготвя. Който не иска да прави такива неща - вади пари и плаща, независимо от цената. А който не иска да се интересува, нито да плаща - започва да плюе застрахователите колко са гадни. Хората са казали, че е по-просто да се нагодиш с реалностите по света, отколкото да променяш целия свят по собствен вкус. Естествено, на думи е много по-привлекателно да се заканваш как ще промениш света. Но ми се струва доста по-проста работа да спечелиш половин милион, отколкото да променяш света. А ако вече си с половината милион, едва ли те интересува дали застрахователя иска да ти плаща ремонта или не.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 18 ное 2015 8:17

gergeto, доста наивно разсъждаваш за мъж на среда възраст.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 18 ное 2015 13:06

myrshavija написа:gergeto, доста наивно разсъждаваш за мъж на среда възраст.

Би ли бил малко по-конкретен,защо мислиш така.Нещата невинаги са такива каквито изглеждат на пръв поглед...Можем да поспорим доста на някои теми ,вкл.и за начина на разсъждение на "средната възраст" и т.н.
Темата обаче е дали трябва да поскъпне ГО и аз изразявам моите доводи ,защо не трябва.Не плащам с излезли от употреба пари,за да ми се залагат в застр. премия излезли от употреба части(от моргата).

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 18 ное 2015 20:03

gergeto написа:Та излиза,че преди да си купя кола,освен конкретно нея тябва да гледам дали има части за нея в моргите.Имам парите,намирам колата,но не мога да я взема ,щото по логиката на вероятностите на която лежи ГО,може някой да ме "удари" и няма части и то по моргите.За нови въобще не може да се говори ,щото колата е вече "вехта":4-6годишна...Обаче по моргите още няма части за тоя модел,обаче ако направя едно "пълно каско"(както ме съветв застрахователя)изведнъж се намира не вратичка , а направо "портал" за решение на проблема с вероятностите и произхождащите проблеми с липсата на части...
Хора ,тази кола в момента може да се намери може би за 4-5хил.лв.,но части по моргите все още няма -все пълно каско ли ще правим?
Извод :Не си купувайте японски коли,вредно е за психическото здраве.Карайте немски коли в БГ,а ако искате да карате здрави и качествени японски коли спокойно ,можете да го направите в Германия. :mhihi
Ето това смятам за наивно. Ако не желаеш да се съобразяваш с положението, а имаш претенции ... се оказва, че си кифла.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 18 ное 2015 21:13

myrshavija написа:Ако не желаеш да се съобразяваш с положението, а имаш претенции ... се оказва, че си кифла.

Днес в София и в някои други градове на страната имаше шествие на някои "кифли", с надути клаксони с/у новите цени на винетките.Шествието се охраняваше от "кифли",пардон полицаи ,които също не са съгласни с положението си,но си вършеха работата... Абе ,"кифлите" да го духат,да живее "петвековния ген"-Преклонена главица,сабя не я сече......Давай ,народе -псувай смело по форумите и пред ТВ,пии ракииката,"пръцни си под юрганчето и кажи:И тез маскари излязоха ,бре"...Познато ли ви е,чели ли сте Алеко,Вазов...Нищо ново а? :no

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 18 ное 2015 21:43

Доводите ти са типично кифленски - говорехме за екзотични японски коли, налични части по моргите и дали си заслужава да правиш каско, а ти се метна на протести срещу цените не винетките и вкара лафа за "преклонената глава".
Колко по-надолу можеш да слезеш?

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 18 ное 2015 22:24

gergeto написа:Не плащам с излезли от употреба пари,за да ми се залагат в застр. премия излезли от употреба части(от моргата).

Хората ти плащат част от цената на чисто новите части. Дали ще доплатиш разликата и ще ги купиш нови или с парите ще ги намериш употребявани, но евтини от морга е твой избор. Като не са ти излезли от употреба парите, вади пачка и купувай чисто нова кола - защо си купуваш кола "от морга"? Автокъщите за стари коли са аналог на автоморгите за части на старо. Или не е така?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 18 ное 2015 23:28

myrshavija написа:Доводите ти са типично кифленски - говорехме за екзотични японски коли, налични части по моргите и дали си заслужава да правиш каско, а ти се метна на протести срещу цените не винетките и вкара лафа за "преклонената глава".
Колко по-надолу можеш да слезеш?

Не съм говорил с теб за "екзотични" японски коли, нито дали си струва да се прави каско...Това си беше монолог и то мой."Метнах" се на протестите днес ,защото (пак ти цитирам едно и също твое мнение):
myrshavija написа: Ако не желаеш да се съобразяваш с положението, а имаш претенции ... се оказва, че си кифла.
Не можеш да правиш някакви квалификации за мен или хора ,които излизат на улицата и открито заявяат своето несъгласие с/у нещо,от което утре и ти "намазваш",без да си си мръднал пръста.Кой е кифла ,кой мекица това се уточнява лице в лице,а не от разстояние...Да, не желая да се съобразявам с положението както казваш,защoто съм работил честно за всяко едно левче,което държавата ми иска допълнително и не смятам да се разделя лесно с това левче,вместо да го вложа в семейството си.Ако ти "текат" парите и се "съобразяваш" с положението ,при мен обикновенно нещата стават по трудния начин.
$100 написа:Хората ти плащат част от цената на чисто новите части. Дали ще доплатиш разликата и ще ги купиш нови или с парите ще ги намериш употребявани, но евтини от морга е твой избор. Като не са ти излезли от употреба парите, вади пачка и купувай чисто нова кола - защо си купуваш кола "от морга"? Автокъщите за стари коли са аналог на автоморгите за части на старо. Или не е така?

Така ли и с какво право "хората" ми плащат част от цената на нови части ,при положение че няма и три месеца ,след като смених цялата предница на една от колите си с чисто нови части ,вкл. и предна броня с греда ,след като ме удариха и представих фактури на застрахователя, удостоверяващи стоиността на тези части ,онзи пак ме "хвърли на черешата" с :купи си ги от морга.
Стига с тия морги бе,мога ли и спирачки от моргата да сменя и да трепя хора по улиците. Автокъщите за стари коли са аналог на автоморгите за части на старо. Или не е така?[/quote] Не не съм напълно съгласен.Когато преди няколко години купувахме от Англииска морга двг за Голф 3,Местен инжинер и автомонтьор с опит му направиха всички възможни тестове и замервания и получихме ДВГ-то с определен пробег като гаранция и документ за съответствие. .Тая кола с тоя ДВГ още се движи из БГ без проблеми и собственика е доволен.
Отделно,дали ще си купя нова кола или ще карам втора ръка си е само и единствено моя работа.Не броя на хората парите и не искам и на мен някой да ми гледа в портфейла. :thumb_down

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 18 ное 2015 23:48

Слагам край на поредната тема, която няма никакъв смисъл.
:scare3

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”