Golf MK3 1993г. АBU - Смяна на воден радиатор

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Golf MK3 1993г. АBU - Смяна на воден радиатор

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 29 дек 2015 21:56

Здравейте и Весели Празници на всички :drunk

Точно на Коледа получих страхотен подарък (протекъл воден радиатор) :stumm
Можете ли да дадете съвет относно покупката на друг ?

Нов или втора ръка да бъде? Новите като качество как са ?

Другото което искам да попитам е горе долу каква е процедурата за смяната му ? Колата е голф 3 93г 1.6 АБУ без климатик. Какво трябва да се разкачи за да се извади радиатора?
Решетки, броня всичко ли трябва да се свали за да излезе :rolleyes

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Re: Golf MK3 1993г. АBU - Смяна на воден радиатор

Мнениеот mitko23 » Сря 30 дек 2015 3:11

Здравей колега, твърдо съм за нов радиатор понеже втора употреба не се знае в какво състояние е и дали няма да протече след седмица. Аз преди няколко години като го сменях взех нов, марката не си я спомням, въпреки това и до ден днешен нямам проблем. Спомням си, че носих стария радиатор с мен в магазина :mhihi , че имаха няколко налични размера за тоя мотор.
Относно разглобяването:
1) Източваш антифриза като разкачиш долния маркуч на радиатора, после разкачваш и горния, откачаш и кабела на датчика за перката за олаждане
2)Сваляш решетката
3)Не съм сигурен, но май трябваше да се сваляш фаровете понеже под тях има болтове които държат бронята. Във всеки случай след като свалиш решетката, ще видиш дали болтовете са достъпни и без да сваляш фаровете.
4)Сваляш мигачите,блендите/халогените ако имаш, че зад тях има по един болт по спомен и от лявата и от дясната страна.
5)Сваляш бронята-болтовете не си ги спомням като бройка колко бяха, но да те подсетя да не забравиш винтовете на подкалниците, че те са хванати към бронята и винтовете отдолу под бронята както и болтовете под решетките от ляво и от дясно Изображение. След като свали всички болтове махаш бронята като застанеш пред колата и я издърпваш към себе си.
6)Отвиваш планката на снимката пред радиатора(снимката не е моя) Изображение
7)Сваляш гредата под бронята- болтовете май бяха четири бр 13мм и четири броя 10мм(по два от всяко старана) и стигаш до радиатора
8)По спомен радиатора беше захванат към пластмасовата основа с четири болта 10мм, които са достъпни от двигателния отсек. Сваляш ги и го изваждаш.
9)Не забравяй да си развиеш датчика за степените на охлаждащия вентилатор от стария радиатор и да си го сложиш на новия.
10)После по обратния ред сглабяш и наливаш антифриз по избор + дестилирана вода, палиш и гледаш дали няма да има течове, дали се включват перките и пускаш парното(въпреки, че при голф май системата се самообезвъздушаваше).

Ето тук намерих, смяната с повече снимки, за да се ориентираш: http://www.eastcoastdubs.co.uk/forum/in ... or-change/
Горе-долу е това, ако нещо съм забравил или объркал моля някой колега да допълни/поправи.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 30 дек 2015 7:43

Аз имам повече доверие на старите оригинални части. На мен новия радиатор ми протече на втората година. Вече трета година карам с радиатор втора употреба, поне засега съм много доволен.
Ето ти една подобна тема viewtopic.php?f=5&t=451216

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 03 яну 2016 15:44

Някой има ли мнение относно производителя Thermotec?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 03 яну 2016 16:16

Вземай нов китаец не го мисли, 40на лева е сигурно.

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 03 яну 2016 16:50

Мислех да взема Хела ако отзивите за този термотек не са добри. Но сега верно се замислям дали да не взема някое китайче и да не се набутвам излишно.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 04 яну 2016 20:00

Няма смисъл да даваш двойна разлика в цената. Имам чисто нов Хелла, ама за Мк2 1.3, така си ми седи, ползван е сигурно няма и месец, преди да ме блъснат.

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Чет 07 яну 2016 19:36

Благодарности на mitko23 за доброто обяснение, както и на всички останали които се включиха. Днес сложихме новия за 2-ри път понеже на първия протече датчика за перката :mhihi Нямахме подходящ ключ за датчика и по лесно беше да го свалим (колата още не беше сглобена). Сега вечерта тъкмо да го до вършим и се закучиха 2 болта дето не пасваха на дупките и го оставихме за утре. Колегата имаше повод за празнуване и не исках да го задържам повече :drunk

Ние направо свалихме гредата заедно с бронята а, не по отделно. Общо взето е така както го е написал Митко. От фаровете свалихме само десния . Е при мен бяха по малко болтове понеже се оказа че колата е имала лек удар.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 08 яну 2016 11:08

Броня не се сваля !!! Фарове не се свалят. Само се разхлабва крепежа на левия фар в посока на движение /т.е. пред водача/. Ако няма хидравлика обратния монтаж на скобата на радиатора долу не е проблемен, ако има хидравлика има нужда от клещи с дълги накрайници.
Късно видах темата - имам 1 радиатор от АЕЕ за 10 лв щях да го дам.
П.П. Да точно това казвам- няма нужда от сваляне на броня, това да не е Пасат Б5. 2 пъти съм го свалял на Г3 АЕЕ / 1 я път заради изгорял ел.двигател на вентилатора - щатен. 2 я път заради новия вентилатор от световно БОКЛУКЧИВАТА марка Топран. От температурата се изметна перката стана хем на елипса по диаметър, хем и остта си смени профила :banghead Това чудо при спрял автомобил взе да подскача и в първия момент се чудиш какво става. Докато намеря от морга 2 ра младост вентилатор чудото му прекъсна 1 ва степен.

Последна промяна от kris11 на Пет 08 яну 2016 17:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Пет 08 яну 2016 12:23

Искаш да кажеш че може да се извади без свалянето на бронята :eek До сега колко хора питах и всеки каза че се сваля всичко.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”