Passat B3 G60 - Обезвъздушаване съединител

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
pushkata11
Автомобил: Passat [B3 GT G60 Syncro] [B5_5]
Двигател: [PG 1992] [AVF 2004]

Passat B3 G60 - Обезвъздушаване съединител

Мнениеот pushkata11 » Сря 06 яну 2016 19:59

Здравейте колеги ! Предполагам има писано по въпроса, но не намерих нищо, което да ми помогне. Съжелявам ако темата се повтаря :mrgreen
1ва или задна скорост влизат много трудно със голямо "изхъркване". (Педалът го натискам до дъно)
Като включа първо на 2ра и след това на 1ва или задна влизат по лесно и рядко прехърква :screwy
:drunk
Какъв може да е проблема ? Как мога да обезвъздуша съединителя и дали това може да реши проблема ? Горната помпа ми е ясна, ама долната помпа така и не можах да я намеря къде е ?! :dummy
От горната помпа или от долната се започва ? И изобщо каква е процедурата ? Всякаква информация би била от полза :beer

Последна промяна от pushkata11 на Чет 07 яну 2016 21:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Обезвъздушаване съединител Passat b3 G60

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 06 яну 2016 20:40

Това си е типично пасатаджийски проблем. Гледат ме доста странно като седна да карам някоя чужда кола и по светофарите включвам втора/първа :biggrin
При мен тези симптоми на трудно влизане на първа намаляха почти до нула след като смених маслото на кутията и тампона на скоростната кутия и този на двигателя под радиатора. Сега от 100 опита 95 пъти първа предавка влиза от раз без изхъркване и други проблеми.
Иначе долната помпа на съединителя трябва да е отгоре на самата кутия, някъде под избирача на скоростите. Отвиваш пробката да изтече на самотек течността, ще изтече една черна гняс, като доливаш в съда на помпата течност, да не дръпне въздух

Потребителски аватар
pushkata11

Мнениеот pushkata11 » Сря 06 яну 2016 21:50

К.Одаджийски написа:Гледат ме доста странно като седна да карам някоя чужда кола и по светофарите включвам втора/първа :biggrin

Същата работа съм и аз :mhihi
Но преди няколко дена дойде време да сменям ремъци - агренажен,трапецовиден и 6 пистов ок ... ама трябваше да сменям и на комресора, и бутнах предна броня + радиатори абе всичко, за да сваля компресора. И така съответно смених и някое тампонче, разни дреболийки и т.н. И понеже имах хубав достъп до помпата на съединителя (незнам коя е долна или горна, виж снимката, която ще приложа там е оградено мястото на което се намира помпата{това е примерна снимка}) и реших да пробвам да го обезвъздуша. Намерих си човек да помпи, аз съответно обезвъздушавам - в началото текна много малко течност и от там нататък само пяна ... И съединителя трябва да го помпиш за да се качи педалът горе. :c010 Пробвах пак да обезвъздушавам....пак излиза само малко пяна ! Просто не съм го обезвъздушил ккто трябва :dummy Сигурно трябва да се започне от другата помпа, която изобщо не мога да я намеря къде е ? :scare3 :bishop

photo1007200614.JPG
Там се намира помпата от която се "опитах" да обезвъздуша. Горна или долна е ?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 06 яну 2016 22:24

Това е долната помпа, от нея по тръбичката проследяваш нагоре, точно срещу педала на съединителя, той я натиска горната помпа директно, зад разширителния съд на охладителната система се намира до сервото.
Все пак на долната помпа и отвий обезвъздушителя и остави на самотек да дойде течността, после вече с помпане на педала

Потребителски аватар
pushkata11

Мнениеот pushkata11 » Сря 06 яну 2016 22:28

Благодаря ! А горната помпа къде се намира ? Че не я видях никъде :mhihi Първо горната или първо долната се обезвъздушава ?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 07 яну 2016 3:15

Написал съм, горната се намира зад разширителния съд малко под сервото на спирачките. Не знам коя се обезвъздушава първа, аз горната не съм я обезвъздушавал никога.

Потребителски аватар
pushkata11

Мнениеот pushkata11 » Чет 07 яну 2016 6:56

Написал си го, да ама кой да види :mrgreen Благодаря много за помощта колега ! Някой ден ще почерпя :beer

Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Мнениеот Johnsword » Чет 07 яну 2016 7:23

А може ли да ме светнете, като не съм го обезвъздушавал 11 години, от къде може да дръпне въздух ? :gruebel

Потребителски аватар
pushkata11

Мнениеот pushkata11 » Чет 07 яну 2016 7:28

Защо мислиш че има въздух ? Мек ли е ? Седи на земята ?

Потребителски аватар
Johnsword

Мнениеот Johnsword » Чет 07 яну 2016 8:19

Не говоря, че имам проблем, просто питам. Защото се чудя и твоя от къде е дръпнал въздух ?

Потребителски аватар
pushkata11

Мнениеот pushkata11 » Чет 07 яну 2016 8:41

Моя дръпна въздух, когато се опитах да го обезвъздуша май май :biggrin Аз реших да го обезвъздушавам, защото хъркаше (той си е така от 5 год.) Ама си викам може да има въздух, и реших да го обезвъздуша, ама нещо не ми се получи :mrgreen Излезе малко течност (доста малко) и след това само малко пяна :rolleyes (Пробвах да обезвъздуша със помпене.) Сега педала ми от време та време е долу и го напомпвам преди да тръгна :Mr Green Fun Други ден ще пробвам на самотек както каза колегата. :beer
едит: дотук разбрах, че най-добре се обезвъздушава като се създаде налягане горе в казанчето, отвърташ пробката и налягането избутва течността ... Дори в manual-а на колата така пише, че има някви специални системи и се създава налягане във казанчето и така се обезвъздушава ! Ще го пробвам, като си отида в Пловдив, че сега съм в София с другия пасатко :beer

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 07 яну 2016 20:47

Johnsword написа:Не говоря, че имам проблем, просто питам. Защото се чудя и твоя от къде е дръпнал въздух ?

По принцип помпите на съединителя взимат течността от отделен маркуч който е високо на казанчето за спирачките и ако останеш поради някаква причина с по малко течност в казанчето е възможно да дръпне въздух, примерно при обезвъздушаване на спирачките ако не налееш навреме течност в казанчето

Потребителски аватар
Johnsword

Мнениеот Johnsword » Чет 07 яну 2016 20:56

Знам маркучето къде е и да ти кажа честно , при трансплантацията на диска отзад.. нямам спомен дали нивото е падало под маркучето, а всъщност 1ва доста често хърка, при баща ми де, аз съм и намерил цаката и си ми влиза меко. Чудя се, ако го обезвъздуша и ми прави проблеми като на колегата с пенята... или да забавя до смяна на съединител ?

Потребителски аватар
pushkata11

Мнениеот pushkata11 » Чет 07 яну 2016 21:28

Johnsword написа:а всъщност 1ва доста често хърка, при баща ми де, аз съм и намерил цаката и си ми влиза меко. Чудя се, ако го обезвъздуша и ми прави проблеми като на колегата с пенята... или да забавя до смяна на съединител ?
Колега и да пробваш да обезвъздушаваш няма кво да прецакаш според мен. При мен не знам що не се получи, ама след някой друг ден като си отида в Пловдив ще го направя както трябва ... Почти съм сигурен, че имах въздух, а сега имам още повече :mhihi Като си отида ще видим какво ще направя, миналия път нямах време и стана студено .... и го оставих :Mr Green Fun

Върни се в “Passat”