Въпрос за предимство

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за предимство

Мнениеот virus_2005 » Сря 03 фев 2016 22:14

Ти май не разбираш, че правилото за дясностоящ важи само и единствено в посочените в закона случаи. Подобни твърдения в случая, че щом нямало знак указващ посоката на пътя с предимство не те бърка и продължаваш да твърдиш, че дясностоящия е с предимство е несериозно.

Би ли ми казал, как се казва улицата от която излиза този, който си посочил със стрелка?

Изображение

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Сря 03 фев 2016 22:18

betaserk, ако ще питаш Жак - недей. Вече говорих с него и е на твоето мнение за дясностоящия. Аз, както и малцина други писали в тази тема, сме против. Изхождайки от горната снимка - 2ма на път с предимство и 2ма на знак Б1 и под него знак Т13, съм съгласен за правилото на дясностоящия. Ако моториста имаше Б2 и при него и при черния камион липсваше Т13 тогава става като кръстовището за което спорим и тогава не съм съгласен да се прилага правилото за дясностоящия.

Ще пусна пак описанието за нестандартно кръстовище:
В този случай под знаците от група ”Б” има допълнителна табела, която показва накъде променя посоката си пътя с предимство.
На такова кръстовище тези, които са на пътя с предимство преминават преди тези, които са на пътя без предимство.
Тези, които са на един и същи път помежду си спазват правилото на дясностоящия

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Сря 03 фев 2016 22:23

betaserk написа:2.2. Нестандартно кръстовище

когато пътят с
предимство променя посоката си в кръстовището.
В този случай под знаците от група ”Б” има
допълнителна табела, която показва накъде променя
посоката си пътя с предимство.
На такова кръстовище тези, които са на пътя с
предимство преминават преди тези, които са на пътя
без предимство.
Тези, които са на един и същи път помежду си спазват
правилото на дясностоящия

Изображение

Няма значение, че има знаци, пак си играе правилото за дясностоящия. В случая просто няма знак указваш посоката на пътя с предимство, но нас това не ни бърка, след като имаме б1 или б2 пускаме тези с предимство, правилото за дясностоящия си действа с пълна сила! Още на курсовете ни го казваха това за дясностоящия и не карахме в къра, а в града по кръстовищата със знаци по тях. :banghead Някой май не е внимавал докато е давал прасето :icon_lol Познавам един автоинструктор, ще отида да го попитам утре, при него взех книжка и жена ми също. Ако и той не знае ще отида и ще закова друг знак на това място :banghead

Я пак си го прочети това което си оцветил с червено, и най вече последното изречение.
Защо са ги наболи тия /различни/знаци ако ще е в сила правилото за десностоящия. А дано и инструктора ти не е на твоето мнение че ....
А на тази картинка дето си сложил важи правилото на десностоящия

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Сря 03 фев 2016 22:32

За незнаещите, утре ще кажа кое как е! Тази улица е към центъра, бул. "България". Какво като не е оказано, тогава как става, левия тръгва преди десния ли? :screwy Явно, че пътя по който идваш не е с предимство, спираш и гледаш и един спира дясно от теб и ко прайш, тръгваш ли? :screwy Едва ли всички хора са грешни, а един е прав/тоя с таксито/, а не съм минавал от там 1 път или два, може би 1000-2000 и през тези толкова много пъти само един единствен не искаше да ме пусне, ясно е кое как е. Тоя човек е инструктор още от преди 16 години най-малко, бях на 20 като взимах книжка, сега съм на 36! И мога да твърдя, че е един от най-добрите инструктори в града. Ще питам и полицаите утре, познавам ги всичките и ще видим най-накрая как е! Ако съм грешен ще си призная, но ако съм грешен значи, че и целия град не знае и трябва да си хвърляме книжките подред :icon_lol

П.П. Ще питам Полихронов, но щом Жак е на това мнение няма смисъл въобще да го питам.

П.П.2 Щом Жак е на моето мнение, а е инструктор от много години, значи няма какво да го мислим.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 03 фев 2016 23:18

Ей на тая рисунка отгоре -на пътя,дето е моториста слагаме един СТОП и ситуациятя става почти същата...

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Чет 04 фев 2016 1:02

betaserk написа: Тази улица е към центъра, бул. "България".

След като знака даващ предимство се намира на бул. България и под него няма допълнителен знак Т13, логично пътя с предимство е продължението на бул. България, а не това което си дал като продължение за път с предимство на снимката.

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Чет 04 фев 2016 7:26

L_ZAREV написа:Аз продължавам да твърдя, че при отсъствие на Т13 указваш кой е пътя с предимство, при така зададената ситуация нито едно от МПС-та няма предимство. За всяко едно от тях възниква задължение да даде предимство на другото (дали задължително трябва да спре или не в случая няма значени) - получава се патова ситуация. .

:th_up
Да се включа и аз , че темата ми е до болка позната .
Нека да кажа , че начертана така картинка от първият пост, е доста подвеждаща. Там с червена линия , е начертан УЖ пътя с предимство, но знаците, които са изобразени в кръстовището по никакъв начин не потвърждават това !!!!!
Моля, нека да се начертаят коректно ВСИЧКИ знаци на това кръстовище !!!
Първо да уточня , че според ЗДВП , пътните знаци се поставят от дясната страна на платното за движение и могат да бъдат дублирани над или от ляво . Тоест , като водач на МПС , се интересуваш ЕДИНСТВЕНО от знака поставен от дясната ти страна на платното за движение. В случая , под знаците Б1 и Б2 ТРЯБВА да има знаци Т13 , указващи кой е пътя с предимство.
По този начин заставайки в кръстовището, виждаш кой се намира на главен път и кой се намира на равнозначен с твоя път.
В показаната ситуация , нито участника на знак Б1 , нито този на Б2 , знае всъщност какво е направлението на главният път , и участникът до него , независимо от лявата или от дясната му страна , на главен път ли се намира или не !!!!!
При липса на знаци т13 , кръстовището е неправилно регулирано .
ПП: Мога да ви покажа , копие от протокол за ПТП , на който пише " поради вина на община Плевен - неправилно регулирано кръстовище..."

Пак казвам , при знак, пресичане на път с предимство ( Б1/Б2) и пресичане на повече от един път ( както е в случая ) , трябва да има табела, указваща, кой е пътят с предимство. в противен случай, ти не знаеш , кой е главният път и би трябвало да приемеш, че може да е всеки един от тези, които пресичаш. Тоест седиш и чакаш ВСИЧКИ , като това се отнася за всеки , който седи пред знак Б1/Б2 :mhihi

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Чет 04 фев 2016 17:10

virus_2005 написа:
betaserk написа: Тази улица е към центъра, бул. "България".

След като знака даващ предимство се намира на бул. България и под него няма допълнителен знак Т13, логично пътя с предимство е продължението на бул. България, а не това което си дал като продължение за път с предимство на снимката.

E как като няма знак за предимство на пътя от ляво той ще е продължението на улицата с предимство :screwy
Е добре, значи е сбъркано, е и! Какво сега левия ли да мине, това пък къде го пише. Моля дайте от закона къде го пише това, примерно "ако е сбъркано кръстовището минава левия". :banghead Щом инструктори с 20 години опит казват така значи така е! Не карат само в Свиленград тези хора за да кажете, че не знаят, а карат на всякъде. Това българина си е еб.. мамата, какъвто и закон да му напишат той си го измисля от з......а как е. :icon_lol

П.П. Има нещо сбъркано, признавам си и аз, но пък левия да мине, това вече е :screwy

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Съб 06 фев 2016 22:31

Водния дух1 написа:Ей на тая рисунка отгоре -на пътя,дето е моториста слагаме един СТОП и ситуациятя става почти същата...

Тцъ...не е така. Главния път е друг.

А по последната картина показана по горе, което си е вече правилно регулирано:
1. Рейса
2. Колата
3. Моториста
4. Камиона

Потребителски аватар
satansho
Автомобил: VW T4 Audi
Двигател:

Мнениеот satansho » Нед 07 фев 2016 16:09

Де опреснителни курсове де...

Потребителски аватар
satansho
Автомобил: VW T4 Audi
Двигател:

Мнениеот satansho » Нед 07 фев 2016 16:11

Всеки който обяснява , че нямало значение знаците ами предимство имал десностоящия ВЕДНАГА да си върне книжката. Гарантирано ще получи награда и благодарност от всички останали които ще си отдъхнат на пътя !

_B4_

Мнениеот _B4_ » Нед 07 фев 2016 16:28

satansho написа:Всеки който обяснява , че нямало значение знаците ами предимство имал десностоящия ВЕДНАГА да си върне книжката. Гарантирано ще получи награда и благодарност от всички останали които ще си отдъхнат на пътя !

:th_up
И разберете, че Б1 и Б2 не са еднакви /равнозначни/ знаци!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 07 фев 2016 17:38

Искам да попитам в какво знак Б1 и Б2 не са еднакви /равнозначни/ знаци (освен по това, че на Б2 задължително се спира на знака или стоп-линията към него до 0 м/сек) и защо трябва да го запомня?

Нима знак Б1 дава "повече" предимство, спрямо Б2?

Искам цитат от закон и правилник (валидни в момента).

Колеги, моля не се излагайте.

_B4_

Мнениеот _B4_ » Нед 07 фев 2016 17:56

Точно това, че на Б2 задължително се спира. Защо на ускорителната лента при включване в магистрала се поставя Б1 а не Б2 ?? Защото ако спреш и тепърва започнеш да ускоряваш, ще стават мелета. Все си мисля, че инструктурите трябва да обясняват тази лееека разлика м/у двата знака.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 07 фев 2016 18:09

Идеално, стихнахме до еднакво мнение: да, на Б2 задължително се спира. Освен тази разлика, други няма.

Нарочно го пиша това, защото когато карах курсовете (2000 г. по спомени), в първия ми ден инструкторът ми даде една книжка със ЗДВП, в която книжка на последните страници имаше примерни ситуации на кръстовища. Инструкторът ме попита: къде има грешка? А грешката беше в това, че авторите/издателите на книжката със закона беше решило, че Б1 дава повече предимство от Б2...съответно предимството на участниците в движението на равнозначни пътища (единия има Б1, другия Б2, пресичат път с предимство) във всички ситуации с присъствието на двата знака, конкретно в тази книжка, бяха тотално сбъркани.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”