Въпрос за предимство

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Въпрос за предимство

Мнениеот Vlad777 » Пон 08 фев 2016 22:12

Iezekil написа:При условие,че той трябва да спре/кво като ми е дясно стоящ/ и тръгне,а аз само да намаля/примерно/....и влизам в кръстовището първо аз.

Илюстрация: Изображение

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пон 08 фев 2016 23:02

icoico написа:
ivo_555 написа:...Продължавам да твърдя, че този с триъгълника минава последен. Виждал съм абсолютно същата листовка, не ме карайте да я търся!...

Аз пък съм виждал абсолютно същата тема :rolleyes

viewtopic.php?t=264190

И още няколко да има все тая. Да се чудиш знаците ли са калпави или шофьорите :stumm

goldy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goldy » Пон 08 фев 2016 23:38

Tipsy написа:
goldy написа:(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.

От чисто любопитство да попитам къде в ситуацията е указано, кой е пътя с предимство, че да приложим този член?

_B4_ "Правилото на десностоящия важи само на нерегулирано кръстовище. Този който стои срещу знак "Стоп" минава последен през кръстовището, не десностоящ, а какъвто и стоящ ще да е. На Т1 не си длъжен да спреш ако не се налага, а на Т2 е задължително да спреш!! и да пропуснеш всички останали."

Това в червеното е груба грешка и си струва да се посочи, даже и да не е свързано с конкретния случай. Няма такъв филм "минава кой превари".
satansho "Много беше яко на кръстовището на семинарията в София, сега не знам как е но преди време там от три страни имаше стопове само от Дж. Баучер нямаше и обикновенно се минаваше кой превари, ако светофара не работи :mhihi"

Tipsy "В случая знам какви са знаците и затова го казвам.
Ако аз съм с Б1 няма да пусна този с Б2. Ако обаче имам Б1 с Т13 тогава ще го пусна."

Длъжен си да пуснеш дясностоящия, въпреки че Т13 липсва, защото той е на или:
1. Главен път - Чл. 50. (1)
или
2. Второстепен (= равнозначен на твоя) път - чл. 48.

Последна промяна от goldy на Вто 09 фев 2016 3:02, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 08 фев 2016 23:59

Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните
превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна.
От същото
правило се ръководят помежду си и водачите на релсовите пътни превозни средства;

Чл. 104. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с
предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат
пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище пътят с предимство променя направлението си, което е
указано с допълнителна табела Т13, водачите, които излизат от него, се ръководят помежду си
от правилата на чл. 103, т. 1 и 2. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозни средства, които навлизат в пътя с предимство.

Аз намерих ето това, не знам колко е ново или старо, но според мен е ясно кой трябва да мине, в закона си го пише ясно!

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Вто 09 фев 2016 1:33

Ясно е, но май ти не знаеш къде се намираш.

На кръстовището за което имаш претенции има път с предимство, а както сам виждаш чл. 103 се отнася "На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство"

Изображение

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 09 фев 2016 6:41

ivo_555 написа:Това, че ти не трябва да спираш, не значи че трябва да отнемеш предимството на някой който вече е спрял и може да тръгне всеки момент!... но при положение, че приближавате едновременно, спирате и двамата, и по правилник минава първо дясностоящия!

Изопачаваш!Положение приближаваме двамата има,спирате двамата няма.За времето за което единия спира,другия навлиза в кръстовището.Какво предимство отнемаш,като оня е на стоп?Знака те задължава да дадеш предимство на пътя с предимство!Както е казал колегата,щом си на стоп-минаваш последен.
Всички останали случаи и напъни за мислене биха били верни,ако имаше 2 стопа на кръстовището.Самият факт,че няма е красноречив.

Потребителски аватар
L_ZAREV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот L_ZAREV » Вто 09 фев 2016 8:28

Аз като гледам в Google maps и на съседното кръстовище на улиците "Трети март" и "Хр. Смирненски" се губят знаци. Май във вашия град не държат много на тези подробности. Изглежда общината разчита на факта, че си познавате улуците.

Към колегите, които си мерят знаците. Вие когато наближите кръстовище какво правите?
а) спирам, слизам от колата и оглеждам всички знаци на околните улици, след което преминавам
б) ръководя се от знака, който се отнася за мен

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 09 фев 2016 10:16

Ти намаляш на триъгълника и гледаш да пропуснеш тези с предимство, нямаш време да гледаш оня стоп ли има триъгълник ли има, квадрат ли има! Никъде в закона не пише да се ръководим от другите знаци на другите улици, за 1 секунда няма да имаш време да гледаш другите знаци по другите улици, ти докато гледаш какъв знак имам аз ще мина! Това което мислите са глупости! Гледаш си твоя знак и след като трябва да пропуснеш други, трябва да пуснеш и тези от дясно, ако имаше стоп и там щеше да ги пуснеш, но са сложили този, защото има видимост и ако няма никой в дясно да минеш без да спираш, а на стопа няма видимост на дясно и трябва да спреш, това не дава предимство на оня от ляво, такава глупост до сега не бях чувал :banghead Вие си измисляте закона с г,за си :banghead Вчера минавах от там и имаше спрян камион точно пред знака/триъгълника/, излизаха коли от към центъра и след като не можеха да видят знака, помислиха, че пътя им е с предимство, защото точно като вас видяха знака отсреща, че пътя е с предимство и заради тая глупава грешка един пич с една Тойота щеше да плати скъпо, защото пред него е стоп и след като спря и се огледа, видя, че е в дясно и започна да тръгва, за малко щеше да стане мазало точно заради скапаната ви политика да гледате знака отсреща, гледа се знака пред теб! Заради такива като вас после другите хора страдат. Трябва да запишат поправка в закона..."Никога да не се гледа знака отсреща" Такава глупост не бях чувал :banghead :banghead На тези два пътя е мазало, заради не знаенето на хората и изопачаването на закона, след като имали изчакай останалите с предимство дай да минем :screwy Полицаите винаги спират точно там и гледат майтапи, едно че да не влизат коли в насрещното, а и за такива излагации, познавам ги и другия път като минавам от там ще спра да ги питам! Това всеки си измисля както му е на него кеф, ако минава от стопа ще си каже аз съм, ако си на другия знак в ляво от към центъра, вижте ме, аз съм гений и ТРЯС!

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 09 фев 2016 11:05

Iezekil написа:
ivo_555 написа:Това, че ти не трябва да спираш, не значи че трябва да отнемеш предимството на някой който вече е спрял и може да тръгне всеки момент!... но при положение, че приближавате едновременно, спирате и двамата, и по правилник минава първо дясностоящия!

Изопачаваш!Положение приближаваме двамата има,спирате двамата няма.За времето за което единия спира,другия навлиза в кръстовището.Какво предимство отнемаш,като оня е на стоп?Знака те задължава да дадеш предимство на пътя с предимство!Както е казал колегата,щом си на стоп-минаваш последен.
Всички останали случаи и напъни за мислене биха били верни,ако имаше 2 стопа на кръстовището.Самият факт,че няма е красноречив.

Ти си на триъгълника, аз на стопа, айде да игнорираме спирането, че все ви бърка някъде, и да кажем, че поради някаква причина спираш и ти, примерно да пуснеш пешеходец, аз така или иначе спирам щото съм длъжен, кой трябва да мине пръв?

И искам цитат от закона според който ти трябва да минеш пръв, ЦИТАТ, не свободни интрепретации! Аз щом трябва после ще цитирам накой пост на Влад777, той няколко пъти вече цитира верния член!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 09 фев 2016 11:17

Зарежете ги тия знаци, много сложни ще дойдат. В Южна Каролина и сега всеки, който е собственик на "неодушевено транспортно средство", трябва да спре 30 метра преди кръстовище и да стреля във въздуха. Според мен така буквално си извоюваш предимството, чиста работа.

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Вто 09 фев 2016 11:58

betaserk написа:Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните
превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна.

Чл. 104. (2) Когато на кръстовище пътят с предимство променя направлението си, което е
указано с допълнителна табела Т13, водачите, които излизат от него, се ръководят помежду си
от правилата на чл. 103, т. 1 и 2. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозни средства, които навлизат в пътя с предимство.

което е указано с допълнителна табела Т13

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 09 фев 2016 12:50

На снимката от първа страница не виждам указано ли е с табела или не нищо.Виждам,че пред стопа има пешеходна пътека.
Както знаете,знак №36 е забранителен,а знак №1 е предупредителен.По тая логика водачите срещу знак №1 гледат наляво,за да дадат предимство на пътя с предимство.Обратно,на стопа ще гледат навсякъде +пешеходци.Още повече,че тия от ляво на практика навлизат в кръстовището и спрат ли на кръстовището,за да пропуснат някого от стопа,то те представляват заплаха за слизащите от главния път в посока стопа.Да,всеки си гледа знака.Да,това е регулирано кръстовище и някой даде ли предимство на тия от стопа е в нарушение.
Според тоя член 103,слизащия от пътя с предимство с посока към стопа би трябвало да спре и да пропусне тия от към триъгълния знак,понеже са му от дясно.Чл 104 е чл103,напълно безмислен член,има-няма табела десния е с предимство.Е,значи кво като слизаш от главен път,десния е с предимство даже и да е на стоп.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 09 фев 2016 13:18

Ама той няма стоп или триъгълник, защо да спира да пропуска от дясно :screwy :banghead

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Вто 09 фев 2016 13:44

Iezekil написа:Според тоя член 103,слизащия от пътя с предимство с посока към стопа би трябвало да спре и да пропусне тия от към триъгълния знак,понеже са му от дясно.Чл 104 е чл103,напълно безмислен член,има-няма табела десния е с предимство.Е,значи кво като слизаш от главен път,десния е с предимство даже и да е на стоп.

Като четеш закона май не мислиш. Пази боже да ви среща човек на пътя.

betaserk, сложи на това кръстовище знаците от всички страни и тогава да коментираме...

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 09 фев 2016 15:32

Iezekil написа:На снимката от първа страница не виждам указано ли е с табела или не нищо.Виждам,че пред стопа има пешеходна пътека.
Както знаете,знак №36 е забранителен,а знак №1 е предупредителен.По тая логика водачите срещу знак №1 гледат наляво,за да дадат предимство на пътя с предимство.Обратно,на стопа ще гледат навсякъде +пешеходци.Още повече,че тия от ляво на практика навлизат в кръстовището и спрат ли на кръстовището,за да пропуснат някого от стопа,то те представляват заплаха за слизащите от главния път в посока стопа.Да,всеки си гледа знака.Да,това е регулирано кръстовище и някой даде ли предимство на тия от стопа е в нарушение.
Според тоя член 103,слизащия от пътя с предимство с посока към стопа би трябвало да спре и да пропусне тия от към триъгълния знак,понеже са му от дясно.Чл 104 е чл103,напълно безмислен член,има-няма табела десния е с предимство.Е,значи кво като слизаш от главен път,десния е с предимство даже и да е на стоп.

УжасТ, как може да не рзбирате какво пише в правилника, или пък тотално да го отричате, по пътя се движим по правилника, независимо дали ни харесва или не! Аз спирам дотук!

п.п. Аз книжката наистина някой ден ще я ударя с перфоратора и ще я хвърля, не за друго, ами щото в последните години такова неуважение и агресия се появи по пътя, че не клаксон да ползваш, ами да те е страх да погледнеш някой наглец в очите, щото ми си е случвало за едно нищо да ми отварят вратата и да ме питат "кво искам", а на въпроси на които отговора е очевиден е най трудно да отговориш. А как да му обясня, че искам просто да стигна жив и здрав до вкъщи и без да ме натоварват такива като него!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”